Läst Matrecept och kökstips

Jag har läst…

Av
den
6 oktober 2009

Det glömda köket av Jens Linder

En bok om att torka, grava, rimma, röka, stoppa korv, marinera, syra, luta, smaksätta olja, vinäger och alkohol och baka knäckebröd och skorpor

En bok om förvandlingar: om oxstek som blir mör i filmjölk, om laxfileér som gravas fasta över natten, om humrar som transformeras i aromatisk rök och om brännvin som får smak av kryddor och bär.
Med urgamla matlagningsmetoder som torkning, rimning, rökning, syrning och lutning kommer djupa och suggestiva smaker och dofter fram och råvarorna får en ny och spännande karaktär. Tvärtemot vad många tror kräver de inte så stor arbetsinsats – tiden gör det mesta av jobbet. Och att för en gångs skull laga maten från grunden, att grava sin egen strömming, baka eget knäckebröd eller smaksätta sin vinäger precis som man vill ha den, ger en särskild tillfredsställelse.
Metoderna är gamla men recepten moderna. Här finns både lätta och mer avancerade rätter och inspirationen kommer från såväl nordisk som utomnordisk kokkonst.

Du som känner mig förstår väl att denna bok för mig är en “matlagningens bibel”.
Jag skulle gått och köpt boken på studs men den finns inte! Den är slut i bokhandeln och hos förlaget!
Mitt lånade exemplar från biblioteket vill jag inte lämna ifrån mej!
Jag har ännu inte hunnit med att prova så många recept, jag är mycket nyfiken på den norska sursteken som marineras i filmjölk i tio dagar (!) och jag undrar om jag klarar av att samla in 75 myror i vår för att göra myrsnaps!

Ett recept jag provade igår och som fick klart godkänt återger jag här nämligen
Gräddstuvad surkål

Självklart finns i boken recept på hur man själv syrar vitkål, men jag gjorde det enkelt för mig och köpte surkål på burk.
Du behöver
1 finhackad gul lök
1 msk smör
½ burk (400g) surkål
5 enbär
1 tsk kummin
2 msk finhackad persilja
2 dl grädde
salt och vitpeppar

Börja med att fräsa löken i smör tills den är genomskinlig och mjuk. Häll av spadet från kålen, lägg i kålen bland löken. Låt fräsa några minuter. Krossa enbär och kummin i en mortel och strö krosset över kålen tillsammans med persiljan.
Häll i grädde och låt sjuda under omrörning några minuter tills grädden kokat in lite. Salta och peppra.


Jag serverade surkålen med Krakowkorv och stekt potatis.
För mig är surkål ett tillbehör som inte kan ersätta t.ex potatis.
Tidigare har jag bara använt surkål när jag gör “pizzasallad” av vitkål för den ger en god smakbrytning och spadet blir gott som dressing.
Men det här funkade riktigt bra trots att jag inte är någon surkålsälskare. Kålen blir rundare och mildare i smaken och får en god kryddning. Enligt bokens recept ska man använda hela burken till ovanstående kryddmängder men jag använde halva burken till hela kryddmängden och det blev alldeles lagom kryddat i min smak!

Som du förstår så får boken alla himlens stjärnor,
dvs. **** och jag hoppas innerligt att den kommer ut i nyutgåva så jag får mitt eget exemplar.

TAGS
9 kommentarer
 1. Svara

  Anki N

  6 oktober 2009

  Oppss här var mycket att ta igen o läsa!!!
  Surkål…urk vi fick en burk av Tysken ja vi kallar honom så en tysk vän alltså. De äter visst mycket sånt där. Men resten på talriken ser gott i gott ut. Det är ju ganska vanligt att man blir hungrig när man slinker in hos dig. Ofta godsaker som bjuds här.
  Ja nu antar jag att du njuter när de är höst. Både av temperaturen o som du sa…mygg o sånt där. Getingar har vi massor som kommer in nu, jag har dörren öppen ut, japp så varmt har vi fortfarande på dagarna. Det blir alltid värre fram åt natten…*ler*
  Ha´t gott vännen.
  Kramiz Anki N

 2. Svara

  marma

  6 oktober 2009

  Hej!
  Hos leontina.blogg.se finns ett inlägg om kopparna den 2/9. Jag tror de tog slut ganska fort ute i affärerna.
  Ha en bra kväll!
  Kramar/marma

 3. Svara

  Malin

  6 oktober 2009

  Just nu måste jag verkligen akta mig för att gå in i väggen…det är hemskt på jobbet just nu 😥 , skulle kunna jobbet dygnet runt..MEN den senaste tidens erfarenhet har lärt mig att det inte är ngn som tackar en för att man sliter som ett djur och offrar sin familj och privatliv, hips vips kan jobbet flytta ngn annanstans! Just nu är jag så j-vla spyless :cursing: så att jag ärligt talat kan säga att jag inte bryr mig om “skutan sjunker” (dvs redovisnavdeln). Helst av allt skulle jag vilja ta lite ledigt o samla kraft inför det nya som väntar. (Har inte börjat m det än).
  Fattar inte hur jag skall orka lära upp min efterträdare nästa vecka…. :question:

  Ja visst finns det annat som är så mycket viktigare än karriär. Jag tänkte häromdan när jag bakade bullar, att det är sällan jag känner mig stolt och nöjd med vad jag åstadkommer i jobbet, där känner jag mig mest otillräcklig. Det är när jag gör saker som bakar, kokar saft, är med barnen ute i naturen, det är då jag känner mig nöjd och tillfreds med livet och mig själv.

  Måste prioritera sådana saker mycket mer framöver.

  KRAMAR Malin

 4. Svara

  annette

  6 oktober 2009

  Noterat namnet på den boken, älskar sådana böcker och när tid finns så gillar jag att göra mat från grunden.
  Surkålen skall jag prova, gillar den som den är men lite grädde och annat i gör den nog bara godare.

  Tack för tipset!

  Kram //annette

 5. Svara

  elisabeth

  6 oktober 2009

  bland det godaste korvtallrik jag sett, min har bara innehållit mos 🙂

 6. Svara

  messan

  7 oktober 2009

  Den maten ser så god så jag skulle gärna vilja ha den nu. Är jättehungrig. Magen knorrar men får vänta lite till. Har ingen aning om vad jag ska laga men något gott ska det bli.
  Vad skönt att du fick sova gott. Ibland behöver man riktigt sova ut och som du säger kroppen brukar visa det.
  Boken låter underbar! Den måste jag läsa.
  Må gott nu i höstvädret!
  Det är så underbart vackert ute just nu:)
  Kram

 7. Svara

  Doris/doje

  7 oktober 2009

  Har faktiskt aldrig smakat surkål men det ser mycket gott ut !
  Vi har fortfarande kallt och snö men solen har faktiskt tittat fram lite i dag och då blir man ju strax lite gladare 😀 .
  Sköt om dig !
  Kramar, Doris
  PS
  Har du läst “The Diary of a Good Neighbour” ( vet inte den svenska titeln, läser den på isländska nu ) efter Doris Lessing ? En “skön” bok tycker jag.
  DS

 8. Svara

  Pimli

  11 oktober 2009

  Mmm. Surkål är gott!

 9. Svara

  britten

  11 oktober 2009

  surkål och krakow korv..jissses så sugen jag blir……det MÅSTE jag prova…och tack söta du för alla boktips du levererar…tar till mig dom vet du……kramiz

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 368
 • 770
 • 1 611 036
 • 5 044
 • 65 073
Sök här