Bloggen

Sjusovare…

Av
den
5 oktober 2009

Igår rodnade jag i min ensamhet när jag stigit upp, knatat ut i köket för att sätta på kaffehurran och ser att klockan visar sex minuter över tolv!
Oops, räknar snabbt efter och konstaterar att jag sovit över elva timmar….inte konstigt då att kroppen protersterar högljutt mot den omilda behandlingen, höften, ryggen, armar och ben, allt känns som överkört i en mangel…
Ja gårdagen, den blev rekordkort kan man säga, en hundpromenad hängde jag med på, sen var den dagen slut!
Och jag fick betala, inte bara med en ond kropp utan också med en sömnlös natt….inget annat att vänta, man kan ju faktiskt inte sova hur mycket som helst!

I lördags däremot, då styrde vi kosan mot en ny skog här i närheten.

När man går i en ny skog får man verkligen ha ögonen med sig, “trattisögonen”, kallar vi dem, eftersom de till skillnad från de gula färgglada kantarellerna är oansenliga och kamouflagefärgade i terrängen. Ser du en massa svamp?

Denna bild är en förstoring av den föregående, ibland måste man nästan huka sig ner för att se dem!

Sen gäller det att medan man är där på huk se sig omkring innan man rätar på ryggen, för då upptäcker man ofta att det kryllar av trattisar, överallt!

Skogsmulle i sitt rätta element! Inte en mygga, inga älgflugor och ingen fästing som följde med hem, det är lycka!

Efter bara en timme kom regnet, och med facit i hand var det lika bra det, annars hade jag ju aldrig gett upp trots att bokhyllan snabbt fylldes av tidningspapper med trattisar på!
Nu har vi en helg kvar att njuta av innan dom börjar skjuta vilt…

Efter helgens regn och gråväder har solen behagat återkomma och gör hela världen glad igen!

” I don´t hate Mondays”!

TAGS
13 kommentarer
 1. Svara

  marma

  5 oktober 2009

  Jodu, får man bara syn på den första trattisen så ser man snabbt tusen. Men jag ser nåt annat också – en hel matta av linneablad. Har de redan blommat över hos dig eller har de inte kommit igång än? Jag älskar de blommorna!
  Kramar/marma

 2. Svara

  elisabeth

  5 oktober 2009

  du är den bästa hejare på svamplockning jag känner – jösses. Försöker även jag bli lite duktig, men tror det är lite sent nu. Men trattisar är det väl tid för. Mina små oanselliga högar är inte mycket jämfört med dina. fast det är kul med trattisar och gul och rödtrumpetsvamp – det växer ju i såna mängder…… Så jag specialiserar mig på lite annat. Fast man kanske skulle åka upp och leta hos dig…….. håller med dig om att trattisar är verkligen lite svåra att hitta, mina som jag hittade hade jag först ingen aning om att de fanns där förrän man klev på dom. Tänk vad mycket som egentligen finns gratis ätbart i vår natur. Hörde att 17 % av sveriges yta var täckt av blåbärsris……. vilket det fanns gott om i år.

 3. Svara

  annette

  5 oktober 2009

  Du är inte bara en hejare på sova utan oxå på att hitta svamp, brukar säga so Du tur att turen avbröts av ngt så jag har möjlighet att ta hand om det jag plockar hem.
  Får nog hålla mej på platt mark nu i höst, men det finns svamp kvar sedan förra året så lite god trattkantarellsoppa skall det bli under hösten i alla fall.
  Bra att Ni börjar hitta lite nya svampplatser runtomkring Er, är ju skönt att inte behöva åka så långt.

  Ha en skön kväll!

  Kram //annette

 4. Svara

  Malin

  5 oktober 2009

  Min kropp gillar heller inte för långa sovmorgonar, jag sov till halv 10 i lördags :thumbsdown:

  Jösses så mycket trattkantareller!! Nu tänkte jag säga att jag aldrig sett så många, när jag tänker efter har jag nog aldrig sett en “levande” trattkantarell ens, vad jag vet. Men vi har ett par påsar i frysen, tack vare Sthlm svägerskan! 🙂

  KRam

 5. Svara

  leila

  5 oktober 2009

  Jag är duktig på att sova länge… jag sover som bäst efter klockan sex på morgonen men då har jag jätteont i höfterna.. Man kanske skulle köpa en sån där femtiotusenkronors säng 😆 så man slipper få ont ifall man sover för länge. Vilka fina bilder du bjuder på och hösttrattisar har du hittat i mängder. kul. kram kram

 6. Svara

  messan

  5 oktober 2009

  Älskar skogsbilderna!! Du har långt hår precis som jag:)

  Var i skogen hela söndagen…kan inte bli bättre , eller hur? Hittade kantareller till vår stora glädje.
  En liten sovmorgon då och då är inte helt fel. Tog mig en idag en jobbardag:) Det blev bra i slutändan.
  Kram

 7. Svara

  britten

  6 oktober 2009

  Hej där..nu har jag läst i kapp lite igen..kanske är du i stockholm nu…??????? i vanlig ordning så njuter jag av dina bilder i alla fall…jag slutade blogga på pyrobritt som du kanske har sett…..nu vill jag inte påstå at jag bloggar igen men jag lägger in en och annan bild i en ny sida…….blir glad om du hälsar på nån gång…kram och allt gott till dig

 8. Svara

  Kicki

  6 oktober 2009

  Ja, nu får man hålla sig ur skogen en vecka medan jägarna “pangar på”. Sen kanske trattisarna är slut för i år med tanke på de kalla nätterna, nu även kyligt långt in på dan. Men det märker väl inte du, din sjusovare “fniss”.
  Lite avundsjuk är jag nog på din förmåga att sova länge. Jag har nog aldrig sovit ens till klockan 8 i hela mitt liv (jo, kanske om jag varit rejält sjuk med feber, men det gills väl inte). Jag tvingar mig nu för tiden att åtminstånde vara kvar i sängen till 7.
  Kramen

 9. Svara

  Nilla

  6 oktober 2009

  Oj, oj, oj så mycket svamp. Det där med svampögon känner jag igen. Ser man en så finns det oftast fler runt omkring. Jag har ju inte kommit ut något i år heller. Jag kanske ska ta en tur i morgon, blev helt plötsligt ledig. Men utan bil kommer jag inte så långt. Ja, ja vi får se hur det blir med den saken.
  Det var en riktig sovmorgon tog tog 🙂 Men man mår ju inte så bra efter att ha legat i sängen så länge.
  Ha det gott Kram

 10. Svara

  Marketta

  6 oktober 2009

  Men huvudet kanske behövde den sömnen.

  Trattisögon har jag allt, såg dom på en gång. De fanns massor av dom när vi var och plockade sist.

  Kramizzar

 11. Svara

  Gunvor

  7 oktober 2009

  Åhh du milde vad avis jag blir på all din svamp! Har plockat trattisar jag också för längesen. Skulle va skitkul att få hitta lite igen, men att hitta nåt själv går inte. Har en gube som inte alls är intresserad. Och dom andra i min närhet har plockat gula så dom är nöjda. Jag får ju av dom så klart, men skulle va jättekul att få hitta själv!

  Det var en rejäl sovmorgon du fick! Men den kanske du behövde.
  Solen är här också o den blåa himlen med. Mycket rönnbär i år!
  Kram o ha en härlig dag!

 12. Svara

  åsa

  7 oktober 2009

  Förstår, att det var liiite svårt att somna på kvällen…
  Trattisar, jag älskar att plocka trattisar!
  Hittar du en så finns det ca. 99 runt om..
  Visst är det skönt nu Paula, hösten, den är bäst!
  Ha dé!/Kram

 13. Svara

  catja

  11 oktober 2009

  Vet ingen som kan plocka svamp som du! 😉
  Undrar också vad du tvättar ditt hår med eller äter för dundermat (kan det vara all svamp??) för det var ju hiskeligt vad ditt hår växer fort. Tyckte inte det var SÅÅÅ längesedan du klippte av en BRA BIT på håret och nu är det ju jättelångt igen??? Jag är inne i en period där jag tappat ofantliga mängder hår och har blivit synbart tunnhårig. Det känns inget vidare men hoppas bara det är en svacka och kommer åter igen.

  kram /catja

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 477
 • 770
 • 1 611 145
 • 5 045
 • 65 076
Sök här