Jag har läst…

Karla - en kvinna av tusen kvinnor Bokomslag Karla - en kvinna av tusen kvinnor
Barbro Franckie, Karin Rydahl
etnologi, folklivsforskning, socialantropologi
statarmuseet i Skåne
2015
mjuk pärm, illustrerad
82

"Fortfarande blir jag orolig den här tiden på året. Det känns som igår. Så starkt lever minnet av de eviga slankveckorna, flyttlasset med de slitna möblerna, barnen än här och där. Och förväntan på att det nya skulle vara bättre än det gamla"

Följ med på en resa över tid med statar- och lantarbetarkvinnan Karla - en kvinna av tusen kvinnor. Ta del av hennes dagbok och de recept, beskrivningar, lekar och klurigheter som hon samlat i sin klippbok genom åren.

Den här boken bygger på otaliga statar- och lantarbetarkvinnors egna berättelser om sina liv. Vi får följa Karla varje årtionde, med början 1924 då hon fyller 20 år fram till år 2000 då hon är 96 år gammal.
Berättelsen är skriven i dagboksform och förtydligas med illustrationer.

Utdrag ur boken:
Sid. 24 År 1938

"Tänk om ännu ett barn vilar under mitt hjärta. Det sjunde. Jöns ska till hela tiden. Det där jag läste om preventiva medel i Karin Adamssons bok var ju förbjudet då. Det är ju svårt att veta när man ska stoppa. Har använt strumpstickan en gång som mor lärt mig. Det var förfärligt. Som jag blödde. Och att gå med den fasttejpad på insidan av låret kändes som ett ingrepp i Guds vilja. Numera förstrumpar jag eller lappar och lagar om kvällarna, och hoppas att Jöns ska somna så jag ska slippa."

Ur recept s 33 År 1946

"Kött som blivit unket genom att stå inne för länge eller för tättslutet, beströs med pulveriserat träkol och blir därav åter njutbart. Sköljes i kallt vatten. Segt kött blir mört om man under kokningen tillsätter en eller ett par matskedar brännvin."

Det finns käll- och litteraturhänvisningar och en ordlista för att förklara ålderdomliga ord samt en faktadel till varje avsnitt.

Jag har valt att bifoga ett Orlovsbrev som illustration, jag kände inte ens till uttrycket, men ser att det är som ett betyg lantarbetaren erhåller då han slutar sin tjänst. Det var inte lite han blev bedömd!

Skaparna av detta läromaterial har gjort ett imponerande arbete för att synliggöra hur livet och det svenska samhället bland statare och lantarbetare och deras familjer såg ut.

3

3 Comments:

 1. Tack för fint smakprov. Detta är en bok jag gärna vill läsa.
  (Just nu lyssnar jag på “De förklädda flickorna i Kabul” av Jenny Nordberg. En så bra bok som beskriver flickor och kvinnors situation i Kabul och Afganistan. )
  kram

 2. Tänk vad de fick slita, många gånger under svåra förhållanden på alla sätt.
  När jag arbetade som syrra på ett äldreboende träffade jag en man, 95 år, som arbetat som statare. Han berättade om sitt liv och jag uppmanade honom att skriva en bok. Jag glömde bort detta men en dag fick jag bud om att komma till honom. Då hade han gjort som jag sa och jag fick en bok. Fantastiskt.
  Tack för ditt tips, den läser jag gärna.

 3. Man har verkligen tur att man blev född 100 år tidigare, då hade man förmodligen inte blivit gammal…..
  KRAM/Susie

Kommentera