Bloggen

Välkommen höst!

Av
den
1 september 2021

Ja jag vet att jag inte blir populär med det uttalandet!

Jag blev nästan lite chockad under dagens morgonpromenad när jag såg att en del lövträd helt klart börjar klä sig i höstskrud, redan!!
De står dessutom i översvämningsån, så någon brist på vatten råder inte, tvärtom!
Kan löven gulna av att bli blöta om fötterna?

Igår gick vi (som vanligt) en promenad i skogen, jag hittar fortfarande nya stigar och leder att trampa, men min vovve blir så hispig så snart vi lämnar den breda vägen…
Han går i sträckt koppel hela tiden, och vill jag stanna för att titta närmare i terrängen efter svamp, eller, ännu värre vill böja mig ner för att plocka svampen, ja då får jag hålla hårt i kopplet annars kilar han iväg….med svansen mellan benen…

Stora familjer fanns det gott om!

..och en del taggiga typer!
Jag koncentrerade mig på att plocka pepparriskor, såna man måste koka av för att äta, de är skarpa i smaken.
Jag gör detta av helt nostalgiska skäl, jag älskar den finska svampsalladen som jag alltid köpte färdig i affären. Men här finns den inte, då får man laga den själv, och första förutsättningen är att ha saltade riskor! När jag kokat av riskorna några minuter, låtit dem rinna av och sköljt dem stuvar jag in dem i en burk tillsammans med grovt salt och vitlöksklyftor (valfritt). Viktigt att pressa ner svampen så ingen luft kommer emellan. Efter en vecka är de klara att ätas, men jag brukar göra en sallad någon gång i december.

Igår kväll ringde grannen på, och frågade om jag ville följa med henne på en skogspromenad idag, hon längtade ut….

Jag tog därför Daniel på en längre förmiddagspromenad än vanligt, för jag bestämde att han fick stanna hemma istället för att gå och streta i kopplet i skogen…

Sen fick han hoppa upp i bingen och fortsätta sussa i lugn och ro…

Grannen hade tänkt plocka lite lingon, jag äter inte lingon så jag gick väl mest som sällskap…trodde jag tills jag såg den jättestora Karl-johansvampen! (hundbajspåsen är fylld med blåbär, som jag inte skulle plocka, “ler” och med som jämförelse)

Nu var den för stor och gammal men plötsligt stod de flera stycken på rad!
Det var bara att tacka och ta emot…
Efter nästan tre timmars lufsande i skogen (grannen går med käpp så det gick inte så fort) var vi åter hemma, och det var dags att ta en hundpromenad….(vissa dagar blir det många steg!)

Nu brummar det hemtrevligt igen från en välfylld svamptork och jag har inte glömt dagens blomma, som blev en hel blomsterrabatt!

Få se om jag lyckas motivera mig för en promenad med PRO i morgon förmiddag…

TAGS
23 kommentarer
 1. Svara

  ElisabetR

  1 september 2021

  Mej avskräcker du inte med höst. Jag gillar den, det blir ett lugn i naturen som inte finns på vår och sommar. Å så hitttar man så mycket gott.
  Det är nog dags för gula löv, det börjar här också fast vi inte fått så mycket vatten.
  Gör du en spec dressing till svampsalladen? Här finns inte mycket riskor och jag skulle så gärna vilja göra salladen du nämner. Mor gjorde den jämt, det var sååå gott. Jag tror det var lite ättika i grädde som hon hade till, jag kanske minns fel.
  Härlig bild på Daniel, man ser nästan vad han tänker.
  Önskar dej en trevlig torsdag……

  • Svara

   Paula

   1 september 2021

   https://www.martha.fi/recept/traditionell-svampsallad det enkla receptet följer jag, helst med smetana men om den inte finns i butik så går det med creme fraiche också. Ursprungsreceptet var vispad grädde med lite ättika, men det lockar inte mig. Har ni inte andra riskor heller, skäggriska, skogsriska? Jag brukar enbart använda pepparriskor för det finns det gott om på tallhedarna. Ska ni inte till bruket i höst? Där finns ju gott om riskor..
   Tack detsamma, trevlig torsdag

 2. Svara

  Karin

  1 september 2021

  Men åh, svamptork, det borde jag ju också ha! Det får bli nästa (eller nästnästa) projekt.
  Visst är det ett fantastiskt Karl-Johan-år i år! Jag smörsteker och fryser in, men med fettet blir det ju begränsad hållbarhet. “Inget problem” säger barnaskaran “begränsad hållbarhet är det ju hursomhelst med sådana godsaker”. Och det har dom nog lite rätt i.

 3. Svara

  Ditte

  1 september 2021

  Jodå, en del träd kan bli gula om de blir alltför blöta om fötterna. Precis som krukväxter som får för mycket vatten.
  Och visst är september en höstmånad. Men jag har nog tänkt mig lite sensommar nu.
  Kan tänka mig att det blir många steg vissa dagar. Och skönt för Daniel att vila sig i form mellan rundorna. Roligt med pepparriskorna.
  Vad trevligt med grannfrun som ville ha sällskap och en del svamp fick du ju. Och en del blåbär. God skörd.
  Kram och tack för rundan.

 4. Svara

  bpz3

  2 september 2021

  Har också vant mig vid vyn på norrsidan av lägenheten – björkarna börjar gulna. Träden på innergården håller fortfarande den rätta färgen – grön alltså.

  Kul att du redan har fått en ny kompis. Tänker på grannen. Så sällskaplig du är – jättekul!

  Å karljohan – mums, mums, mums. Vilken lycka! Precis som Anki så kan du ju dina svampar och jag tycker du är så duktig (och modig) med det finska receptet med pepparriskor. Jag vet inte ens hur dom ser ut. Eloge där tjejen!

  Läste häromdagen att man faktiskt kan träna upp hundar (oavsett ras) att leta upp svamp. Man låter dom lukta på valfri svamp och så letar jycken upp den. Testa med Daniel! Låt honom sniffa på en svamp du älskar några gånger, muta med hundgodis åsså är saken biff! Jag skulle absolut testa bara på ploj alltså.

 5. Svara

  Anki

  2 september 2021

  Jag välkomnar som du vet också hösten! Hoppas förstås fortfarande på att svampen ska sätta riktig fart här också. Nu har jag visserligen gott om både torkad och frusen svamp, men det är ju roligt att gå på svampjakt. Lite riskor behöver jag – har bara lite kvar av mina saltade … älskar den finska risksalladen och gör den då och då – perfekt till en bakad potatis 🙂
  Kram

  • Svara

   Paula

   2 september 2021

   Tack för tipset med bakad potatis, jag har alltid bara ätit den med rågbröd…
   Det låter jättesmarrigt. Kram

 6. Svara

  Mirjam Halvarsson

  2 september 2021

  Inte blir jag ängslig över att hösten kommit, det går att andas igen 🙂 Vilka härliga promenader du kommer ut på <3 Igår kväll upptäckte jag att nu är det dags att ta på reflexvästen när man är ute, oj vad mörkret kommit fort! Nu sitter jag och funderar på att ta fram termobyxor och kängor innan jag går ut, det är väl det enda jag har emot vädret nu 🙂 att behöva ta på en massa kläder flera gånger om dagen 🙂 Miros (Miras) nya matte kommer hit idag med KarlJohanssvamp som hon plockat, så snällt av henne men nästa vecka ska vi ut och se om vi hittar egna också. Kanske mest för att komma ut själva. Vi har fullt upp med annat nu ett tag. Kram fina Paula!

  • Svara

   Paula

   2 september 2021

   Jag släpade ju upp en hel sopsäck från källaren i hopp om att hitta lite redigare skor att ha. Nå, jag hittade det ena och det andra, dock inga skor. Men, reflexvästen och alla mina 58 pannlampor kom fram! Sen gick jag ner i källaren igen, o i absolut sista kartongen av alla, där låg vinterstövlar och promenadskor…
   Hoppas hoppas att ni hittar en riktig guldåder i skogen när ni väl kommer iväg! Imorgon drar jag till stan så inga fler skogsturer i helgen! Kram och trevlig helg

 7. Svara

  Anna-Lena

  2 september 2021

  Hösten är fin. Sagolikt fin ibland. Det är vintern och mörkret jag inte tycker om.
  Spännande anrättningar man kan göra med svamp. Och det finns det ju gott om. Liksom lingon.
  Bra att ta promenad med långsamtgående vänner. En del drar iväg så snabbt… det gillar inte knät mitt… Alla har väl sin fart i kroppen… och den ändras ju med tid. Kram!

  • Svara

   Paula

   2 september 2021

   Det är ju enklare att samtidigt hålla ett samtal igång med någon när man inte går o flämtar av ansträngning hela tiden! Inte gillar jag mörkret heller, lyckades idag hitta både reflexväst och pannlampor…nödvändiga även här i nya pörtebyn.
   Jag försöker hålla lite gamla traditioner vid liv vad gäller mat, framför allt från gamla hemlandet.
   Kramen

 8. Svara

  Ama de casa

  2 september 2021

  Vilka fina svampfynd! Härligt också att du kommer ut med dina grannar, kul när det är fin grannsämja och gemenskap 🙂

  Ha det gott!

 9. Svara

  Minton

  2 september 2021

  Tycker om hösten med sina härliga färger. Daniel är så härlig när han springer.
  Kramar från oss

  • Svara

   Paula

   2 september 2021

   Alla vi möter brukar le brett när de ser jycken kuta med korta ben o hängande tunga. Det kallas visst charm, precis som Minton också har!
   Kram till er

 10. Svara

  ibod11 - Ingrid

  2 september 2021

  Jag välkomnar också hösten men jag har inte sett några höstfärger här ännu. Men kanske har jag bara inte gått på rätt ställe. Jag får leta vidare 😀
  Vad roligt för Daniel att ha så många nya stigar att upptäcka. Klart han blir ivrig då och lite otålig. Jättefina bilder både på honom och skogen. Extra kul är det att hitta svamp när man inte letar. Grattis till dina fina svampfynd.
  Kram

  • Svara

   Paula

   2 september 2021

   Nog är man bra bortskämd när man suckar o tycker det är jobbigt att plocka fram svamptorken igen, o sen ska den stå mitt på lilla köksbordet o brumma och ta plats, haha…Har du landat hemma nu, sådär med både kropp och själ? vilken otroligt fin sommar du har haft. Ja jag klagar inte heller, men du har ju verkligen fått se mycket och i bästa sällskapet! Kram

 11. Svara

  Kicki

  2 september 2021

  Jag gillar hösten, så länge den inte är regnig och kall.
  Nu kommer ju svampen på bred front. Fina kallar du plockade.
  Har Daniel blivit skrämd i skogen, eftersom han sänker svansen och vill därifrån?
  Kul att du fortfarande hittar nya stigar att upptäcka.
  Kram/Kicki

  • Svara

   Paula

   2 september 2021

   Saija gick väl aldrig i skogen, han tycker nog bara att det är läskigt…och trots att han bott hos mig i snart 1½ år så sitter det i, han känner sig inte bekväm där. Inte mycket att göra åt, han får stå ut…Kramen

 12. Svara

  LillaSyster

  2 september 2021

  En underbar rabatt och schysst av dig att sällskapa grannen i skogen. Du kommer nog ut med pro imorgon ska du se. Ha det gott! Även jag stannade upp idag och fotade en liten lönn som skiftade i färg.

 13. Svara

  Paula

  2 september 2021

  Nej ack nej, jag gjorde inte det…..var så stel i kroppen och lat också, och så vill jag egentligen inte träffa en massa nya människor medan man hurtfriskt traskar vägen fram. Tänk, Paula kanske är blyg, vem trodde väl det?? Kram

 14. Svara

  Ninni

  2 september 2021

  Jag har väl inte så mycket emot hösten egentligen. Det som kan vara jobbigt är alla blåsväder. Som värkkärring så känner kroppen av blåsväder. Visst är det lite höstlikt nu men än känns det inte som höst ändå men även om det är 15 – 16º så känns det kallare när det blåser. Det såg ut på tv-vädret som att vi får lite varmare nästa vecka. Hoppas. Lite löv har börjat släppa från träden men det är nog mest vindarna som får dem att släppa taget för de är fortfarande gröna.
  Min trädgård fortsätter att leverera blodriskor. 🙂 Det är den enda svamp jag plockar.
  Kul att du fick sällskap ut i skogen några timmar.
  Kramen.

 15. Svara

  Susjos

  2 september 2021

  Nåja, hösten kan vara fin, och jag fyller ju år på hösten och det är ju alltid kul att fira nåt! Jösses vilka jättesvampar du hittade med grannen, är så imponerad av alla som kan svamp, och tillaga den sedan!

  Svar: IW betyder indoor walking, vi ”går” på en crosstrainer till musik som jag spelat ihop, som du förstår är det en del schlager!

  Ha det gott!
  Kram från Arlanda, tidigt i morgon så flyger vi iväg!
  Kram

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 335
 • 354
 • 1 626 720
 • 5 070
 • 65 376
Sök här