Läst

Jag har läst..

Av
den
3 januari 2024
Vinterbäcken Bokomslag Vinterbäcken
Carin Svensson
roman slutet 1800-tal
Forum
2009
196

En konstnär av det småmästerliga slaget, det är Konrad Harg som mot slutet av 1800-talet lämnar Sverige och en trygg tillvaro som lärling guldsmedsbutik för att söka uppfylla sin dröm om ett sant konstnärskap. Han blir vykortsmålare och följetongsillustratör i New York och London, han går på konstskola i Paris och återvänder sedan till Amerika med sin ungdomskärlek Siri.
De slår sig ner i Connecticut i närheten av Catskillbergen, där Siri får ta hand om en växande barnaskara medan Konrad blir alltmer framgångsrik som silversmed. Men det är måleriet som är hans stora passion och han kan inte låta bli att ständigt jämföra sig med en av sina gamla skolkamrater. Varför lyckas han inte måla vatten lika underbart som Zorn?

Utdrag sid 23
"Varje gång han kommer hem till Arvika på skolloven ser Mor undrande på honom. Sedan försöker hon fånga hans blick liksom för att få fatt på något slags själslig trådända för att trassla ut och nysta upp, bringa reda i hans kaotiska inre. Det märks att Mor förstår att han är dummare än andra. I syskonens huvuden tycks tankar, ord och känslor ligga på sina rätta platser, medan de i hans verkar ha kastats upp i luften av en osynlig hand och sedan landat lite varstans, huller om buller, som när man tippar ut ett pussel ur sin ask. Ibland vill han banka pannan hårt i väggen för att tvinga in de olika bitarna på plats i deras rätta mönster.

sid 152
"Det är underligt, sa Siri, hur kan det komma sig att du har visioner men inte jag?
Frågan blev hängande i luften.
När hon sömmar på sina lapptäcken, det ena efter det andra med lappar från sina egna, hans, barnens och jungfru Märtas kläder, har hon ingen bild i huvudet av hur det ska se ut. Förutom att rita upp och förbereda täckets traditionella eller eget påhittade mönster, så lägger hon bara snabbt ut lapparna, färgerna passar ihop utan att hon behöver tänka. Annars upptas hennes dagar av att planera göromål för Märta, sig själv och barnen, ja, till och med för Konrad. Vad som måste göras nästa vecka, nästa dag och nästa timme. Nästa månad, nästa år. Någon måste vara familjens hjärna och konduktör. Den som tänker framåt. Men kan det kallas att ha en vision?

TAGS
1 Comment
 1. Svara

  Ditte

  3 januari 2024

  Tack för boktips. En bok jag inte kände till och en bok jag nog skulle gilla att läsa.
  Många tankar och kram

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 164
 • 189
 • 1 654 998
 • 5 128
 • 66 118
Sök här