Läst

Jag har läst…

Av
den
3 februari 2022
Doktor Bagges anagram Bokomslag Doktor Bagges anagram
Ida Jessen
roman tidigt 1900-tal
Historiska media
2018
ljudbok

Doktor Bagge kan inte sova, och ägnar nätterna åt att skapa anagram. Om dagarna gör han sjukbesök till byarna kring det lilla jylländska samhället Thyregod. Det är tidigt 1900-tal, och läkarens arbete är förenat med motgångar och elände. Dessutom bär han på en sjukdom, som han håller hemlig till och med för sin fru Lilly.

I den första fristående delen, En ny tid, möter Lilly Høy, en nyutexaminerad lärare på väg mot sin första tjänst i det lilla jylländska samhället Thyregod. Där gifter hon sig med den betydligt äldre distriktsläkaren doktor Bagge. Relationen är distanserad. Först när han tjugo år senare ligger för döden tar Lilly itu med sina känslor, förhoppningar, och sin innerliga längtan att komma nära den förslutna och gåtfulla läkaren. I Doktor Bagges anagram är det alltså makens tur, och vi följer parets äktenskap ur hans perspektiv.

Doktor Bagge är högt aktad i samhället. Rationellt tänkande, flitig och engagerad i bybornas välmående. Men inom honom döljer sig ett känsloliv han aldrig talar om. Där föregångaren utspelar sig efter hans död skildras nu doktor Bagges anteckningar från perioden före bortgången. Det är här han inser att han blivit obotligt sjuk och fortsätter fördjupa sig i sitt arbete, utan att inviga någon i att den stora nedräkningen har börjat. Om nätterna sitter han vaken, plågad av sin sjukdom, och formar anagram eller begrundar sig själv, sitt liv och äktenskapet med Lilly. Hans perspektiv sätter förhållandet i ett nytt ljus, men blir vi klokare på honom nu när han själv har ordet?

Jag har lyssnat till denna bok, uppläst av My Holmsten, det var en fröjd att lyssna till henne.
Har inte tillgång till texten och kan inte ge någon smakbit.
Jag tycker böckerna som bör läsas i ordningsföljd har något av ett kammarspel över sig.
De är ganska så annorlunda mot den litteratur jag brukar läsa, men alls inte mindre intressanta.

TAGS
2 kommentarer
 1. Svara

  Ditte

  3 februari 2022

  Tack för smakprovet! och dina tankar om boken/böckerna. Hade inte hört talas om de tidigare men de finns nu på lyssnarlistan. Och My Holmsten gillar jag.
  Kram

 2. Svara

  bpz3

  3 februari 2022

  Tänker inte kommentera boken;-) MEN jag glömde ju totalt att kommentera din nya header. Den är otroligt häftig och påminner helt klart om en krokodil med “mördartänder”. Gissar att Annika skulle ÄLSKA din “isporr” som hon kallar isformationer. (http://kankaglenreston.blogspot.com/).

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 496
 • 499
 • 1 641 187
 • 5 101
 • 65 749
Sök här