Jag har läst…

Gården på fjället av Lars-Olof Hallberg

Välkommen till pradisets farstu!
Bilen kan du ställa där vägen tar slut. Sedan är det en mils vandring fram till Lillhärjåbygget.
Här på ett av de sista jordbruken i väglöst land lever och arbetar familjen Eriksson på den egna släktgården med anor från tidigt 1800-tal.
Gården ligger på 710 meters höjd, långt från elnät och kommunikationer, och brukas som många fjällgårdar förr. Den har ett av Sveriges finaste odlingslandskap och är sedan 2002 kulturreservat, Norrlands första och det fjärde i Sverige.
Fotografen Lars-Olof Hallberg har följt människorna och djuren genom snö och ljusa sommarnätter, slåtter, fäbodliv, kalvning, slakt och älgjakt sedan 1999.

Författaren har tidigare gett ut boken “Den siste bonden på Tämmesboda”.
Detta är åter ett praktverk. Underbara fotografier ledsagar texten, som kanske ibland är lite väl detaljrik och långsam. Men det får den vara, för så är också livet på gården!
Tack för att vi får ha kvar en del gamla ställen där saker görs som förr, där kommande generationer kan lära sig mycket om hur livet var att leva utan alla moderna bekvämligheter. Glädjande nog ser det ut som att det finns yngre medlemmar i familjen som är villiga att ta vid, dessutom har man säkerställt att gården kommer att leva vidare oavsett, genom att göra området till kulturreservat.
Vilken kvinna vi här får möta, Karin, som nu i sjuttioårsåldern med kraft och energi fortfarande basar över gården, utan överdrift ett helt företag att sköta!
Mitt betyg ***

0

7 Comments:

 1. Är lite avvis på dig som hinner läsa så mycket. Jag skulle vilja läsa ännu mera än vad jag gör men tiden räcker liksom inte till. Har en bok på nattduksbordet som väntar på mig. Snömannen. Tänk att vi är lite avvis på varandra:) på så helt olika saker. När du hade eget företag, om jag får vara lite nyfiken… Vad gjorde du då?

  Här är det droppande näsa som gäller just nu.
  Gillar Helges pratande i programmet, alltid lika roliga kommentarer:)
  Önskar dig en skön fredag! Och helg men vi ses väl innan den hoppas jag.
  Kramar

 2. Du är duktig på att skriva bokrecensioner, minns m fasa när man skulle recensera böcker på gymnasiet, på den tiden orkade jag knapp igenom en bok bland allt annat pluggande. Så man fick hitta på lite utifrån boken sammanfattn…

 3. För mig låter den intressant som varit med på fäbodar som liten i fjällvärlden i de traktre som Bernhard Nord skrev om

 4. Tjena! Hoppas det går bra hos doktorn idag! Onda hälen…
  Tänk så glad man blir när man kan läsa att såna gårdar fortfarande existerar…och att intresse finns för att dom ska leva kvar! Tror du dom har problem med krånglande datorer?! Snäll dotter du har!

  Jag tror inte att det är tarmvred i min mage…nåt har dom ju redan sett på röntgen men det är inte det som spökar enligt mig…eller…har då fortfarande ont men inte på samma gräsliga vis!
  Kramen från ett regnigt o blåsigt Trönö!
  Ragnvi

 5. Visst är det otroligt att vissa människor orkar “ge sitt liv” för att arbeta och bo på ett sånt vis.
  Hur gick det hos doktorn?
  Kramen

 6. Det vore ju drömmen att få bo sådär! :thumbsup:
  Jag har också den boken och tidigare i höstas såg jag repriserna på filmen om Lillhärjåbygget. I svart-vitt förstås.
  Visst är det kul med krånglande datorer? :cursing:
  Jag har inte riktigt kommit igång än efter mitt datakrångel, men det blir väl.
  Ha en skön helg!
  Kram från oss!

 7. Precis en sån bok jag skulle tycka om, känner jag *L*

Kommentera