Läst

Jag har läst…

Av
den
4 maj 2022
Ivalu Bokomslag Ivalu
Peter Freuchen
- en roman från polareskimåernas land
Albert Bonniers Förlag
1946
267

Författaren Peter Freuchen var en danskfödd arktisutforskare som började sin bana i början av 1900-talet. Du kan läsa mer om honom om du klickar på hans namn.

Romanen om Ivalu var fascinerande. Dels på grund av den bistra miljön i polartrakten, dels för att polarfolket och upptäcktsresandena som besökte dessa ogästvänliga trakter hade stora språk- och kulturförbistringar.

Utdrag ur boken sid. 46
"De tog allesammans av sig vantarna, och de små barnen som satt i ryggpåsarna fick också sina händer framdragna. Det blev kallt för barnens fingrar och de tyckte inte det var roligt längre. Men de vuxna sa till dem att man skulle gå in i husen och äta läcker mat och rutten valrosslever, bara de stod ut med att frysa lite. Då sade Tafinguak att om hon inte får rutten valrosslever så gråter hon bara, och då får hon det i alla fall av sin far."

sid 118

"Männen i kajakerna kom nära fartyget, en stege firades ner och en efter en reste sig männen och klättrade upp på fartyget och stod där och log. Plötsligt kom en man fram till dem och talade med hög röst. Han gick sedan fram och tog tag i deras händer och drog dem lite närmare sig, men när en man ville följa med dit han önskade släppte han taget och gick till en annan och drog lite i hans högra hand. På detta märkvärdiga sätt uppförde han sig ända tills han hade dragit lite i dem allesammans.
Den vite mannen hade samma seder som alltid följer med vita män, nämligen att säga sitt namn och vilja veta vad de människor heter som de träffar. -Vad är ditt nam? frågade han Uvdluriak, som skrattade lite och sade att det visste han inte. -Andra ska omtala mitt namn. sade Uvddluriak. Man minns det inte själv. "

sid. 162
Usugodark hade kommit på besök. Det var den lille föräldralöse gossen som inte kunde tala. Han var full av löss och utan beskyddare. Han borde ha dödats när det upptäcktes att han var ur stånd att livnära sig själv, men hans mor var en dålig kvinna utan omtanke om sitt barn, och därför lät hon honom leva."

Jag har alltid varit fascinerad av främmande länder och kontinenter, när jag var mycket ung slukade jag böcker om Afrikas vilda stammar, nu tycker jag världen uppe i polartrakterna är lika spännande och annorlunda.

TAGS
2 kommentarer
 1. Svara

  Äventyret framtiden

  4 maj 2022

  Så starka ord, “hans mor var en dålig kvinna utan omtanke om sitt barn och därför lät hon honom leva” . Skillnaden mellan människa och djur kan jag tänka mig. Åtminstone i nutid.
  Intressant bok som jag förmodligen inte får tag på här men mitt i allt så dyker den upp och då ska jag nappa tag i den.
  Tack Paula!

 2. Svara

  Ditte

  4 maj 2022

  Ingen bok jag alls kände till men böcker av det här slagit fascinerar mig.
  Tack för tips och smakprov.
  kram

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 78
 • 497
 • 1 652 500
 • 5 119
 • 66 012
Sök här