kultur Läst

Jag har läst…

Av
den
31 augusti 2022
Rågen - En spretig historia Bokomslag Rågen - En spretig historia
Annika Luther
Lantbruk, spannmål naturvetenskap historia
Schildts & Söderströms
2022
270 samt ill av Herta Donner

Gräsättlingar försörjer mänskligheten, ris, vet och majs är alla gräs
Rågen var från början ett turkiskt ogräs som så småningom blev nationalsymbol i Finland. Rågen har besjungits i dikten och avbildats i konsten. Rågskördarna har varit avgörande för folkets överlevnad. Det märktes inte minst under den stora hungerkatastrofen 1867-1868
Annika Luther skriver om kapprustningen mellan gräs och betande djur, om forskarna som hellre svalt ihjäl än åt sina värdefulla frön, om missväxt och hungerår. Fortfarande håller rågbrödet ställningarna i Finland och rågen dyker upp som whisky i Vörå och bevaras för framtiden i det stora Domedagsvalvet på Spetsbergen.

Om jag ska beskriva den här fantastiska boken så vill jag jämföra den med Ålevangeliet av Patrik Svensson som blev en stor succé och blev även prisbelönt.
Hans bok har inspirerat Luther som tyckte att om man kan skriva om ålar kan man skriva om rågen!
Med en stor portion berättarglädje och entusiasm och en ännu större portion vetenskap berättar hon om detta gräs, som vi här i Sverige nog inte uppskattat lika mycket som finnarna.

Jag vill uppmana dig att dyka ner i rågens innersta väsen, för den berättar så mycket mer än om bara sig själv, med hjälp av författarens humoristiska skildring.

TAGS
3 kommentarer
 1. Svara

  Äventyret framtiden

  31 augusti 2022

  Absolut en bok för mig, som älskar allt vad råg heter. Här har jag sökt med ljus och lykta för att få tag på ordentligt malad, stenmalad råg och vet du, nu har jag lyckats. Så Gösta, surgubben i form av bröd, är räddad. Jag lagrar upp råg för framtiden. Nåja, kanske inte så mycket förstås men för den närmaste framtiden.
  Tack för tipset om boken! Får jag tag på den så….

 2. Svara

  Ditte

  31 augusti 2022

  Tack för smakprovet! Och allätare som jag är vad gäller böcker skulle jag gärna läsa den.
  Ingen bok jag alls kände till eller hört talas om. Men nu så.
  Kram

 3. Svara

  Klimakteriehäxan

  31 augusti 2022

  Klart originellt boktips, råg gillar vi!

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 372
 • 559
 • 1 651 804
 • 5 116
 • 65 967
Sök här