Bloggen

Höstdoft i näsan

Av
den
1 september 2022

Visst är det konstigt hur man kan känna höstens annalkande ute i friska luften. Jag andas in djupt, och en underbar syremättad luft fyller lungorna…

Idag fick jyckarna busa på förmiddagspromenaden

De är inte alltid de bryr sig om att stoja och leka som idag

Jag är så glad att vi har vägen här i naturreservatet där den enda bilen som kör är hemtjänstbilen…

Det börjar synas höst i träden, men det är inget jag tror mina besökare är så pigga på att se, de flesta vill nog tro att sommaren fortsätter ett tag till…

Jag mötte en ny filur idag

..en vacker gräshoppa!
Detta är den första och enda gräshoppan jag sett på år och dar, och den betedde sig konstigt där den tog sig fram i gruset längs vägkanten. Jag talade den tillrätta och bad den ändra riktning ut till åkern och den ändrade då kurs men när den väl kommit till gräset verkade den inte trivas utan ville ut på gruset igen. Kanske var den lite vilsen eller så hade den tappat bort sin familj.
Roade förstås mig med att googla gräshoppa för jag ville kolla vad skillnaden var mellan syrsa och gräshoppa.
Men si det var inte det lättaste. Det fanns otaliga arter av gräshoppor, för mig helt omöjliga att skilja på.
Dess närmaste släktingar är tvestjärt och kackerlacka, tvi tvi tvi, nu var den plötsligt inte alls lika gullig!

Den kan också ställa till med stora problem när den rör sig i stora svärmar som du säkert hört talas om

Jag är inte så familjär med bibeln men jag undrar om inte svärmarna omnämns redan där, och vilka otroliga påföljder deras härjningar orsakar. En svärm kan vara lika stor som en stad!
När mitt andra barnbarn skulle skulle få sitt namn bestämde dottern att han skulle heta Benjamin, ett vackert och fint namn men för mig för evigt förknippat med

en viss Benjamin Syrsa…

TAGS
10 kommentarer
 1. Svara

  Saija

  1 september 2022

  Ser ut som en vårtbitare ?

 2. Svara

  Mia

  1 september 2022

  Härliga dagar nu, trots att dunjackan och fingervantarna är framme nu, jag måste ha det på morron- och kvällspromenaderna med sessan 🙂 4 grader i morse!
  Undrar om Saija har rätt i sin gissning? Kram på’re

 3. Svara

  LillaSyster

  1 september 2022

  Min första tanke var också Vårtbitare. Har sett flera stycken i sommar. Men även gott om små gräshoppor i trädgården – roliga leksaker säger Busan =)
  Ha en fin kväll du och prinsen – så söta när de leker där på vägen

 4. Svara

  Minton

  1 september 2022

  Tänkte precis på dej när ditt inlägg dök upp. Så skönt med svalkan och den härliga luften. Vovvarna har piggnat till och är busiga. Tycker också att det luktar höst och blir mörkt tidigare.
  Kramar från oss

 5. Svara

  Anna-Lena

  1 september 2022

  Underbara dagar. Sol och hög luft. Men kallt på morgnar och kvällar. Vill inte ha frost ännu!
  Benjamin är ett vackert namn. Och pojken Ingrosso kan väl ingen tycka illa om. Kram

 6. Svara

  BP

  1 september 2022

  Du har helt rätt – dina läsare (läs: jag) vill inte höra talas om hösten än, även om det även känns väldigt “höstigt” här med. Med litet inslag av aprilväder. Så man kan ju tänka positivt och låtsas att sommaren är nära – hahaha;-)
  Älskar gräshoppor, eller rättare sagt älskade dom. Hatar både tvestjärt och kackerlacka så nej, nu gillar jag dom inte längre.
  Har faktiskt aldrig sett en gräshoppa i Täby, men väl utomlands i länder på varmare breddgrader, men det kanske var syrsor;-) Svärmarna har jag sett på tv från Afrika ifjol eller 2020, kommer inte ihåg.

  Benjamin kan ju alltid förkortas till Ben. Känner en tioåring med det namnet. Tycker det är ett vackert och internationellt gångbart namn. Tänkte aldrig på Benjamin Syrsa – hahaha.

 7. Svara

  Ditte

  1 september 2022

  Lite krispig luft även i huvudstaden idag. Och nu är våra täcken tillbaka i påslakanen efter sommaren.
  Kul för hundarna att leka och busa och skönt att det är begränsad trafik.
  Minns också gräshopporna och deras invasion från något i Gamla testamentet.
  I vår spanska stuga hade vi då och då besök av gräshoppor eller kanske var det vårtbitare. Ser nog ingen skillnad. De gillade vår passionsblomma och samsades med några ödlor. Men här i huvudstaden har jag inte sett någon på balkongen.
  Och visst påminner mig namnet Benjamin också om en syrsa. Fint att läsa att du har ett barnbarn med det namnet.
  kram

 8. Svara

  Ibod11 - Ingrid

  2 september 2022

  Man kan ju inte alltid vara på lekhumör men när det händer så är det tur att båda är med på noterna 😀 För min del får du visa så många höstbilder du kan och vill. Jag njuter också av hög och klar luft och av att kunna fylla lungorna med skön luft.
  Vilken jättefin bild du fick på den gröna figuren, oavsett vad den heter. Jag minns också svagt de bibliska berättelserna om bl a invasion av gräshoppor. Det var som spännande sagor och det var nog därför en del kristendomskunskap (som det hette då) fastnade.
  Kram

 9. Svara

  Äventyret framtiden

  2 september 2022

  Gräshoppan är en vårtbitare men fin är den vilket som.
  Så bra att ni har en “egen” väg att vara på. Hemtjänstbilen måste förstås få köra där men det räcker gott och väl, hundarna ska ju också ha en väg att vara på.
  Fina bilder som vanligt Paula!

 10. Svara

  Ninni

  27 oktober 2022

  Efter idogt letande hittade jag nu en blogg jag inte kommenterat på. Jag är ju för eländigt lat som inte besöker din blogg och läser och kommenterar. Men jag skyller på att jag inte suttit vid datorn nästan nånting alls och inte kikat in på fb heller.
  Otroligt fin bild på gräshoppan. Att den är släkt med tvestjärt och kackerlacka hade jag inte en aning om. Jag ska försöka glömma det så fort jag bara kan.
  Kram.

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 496
 • 499
 • 1 641 187
 • 5 101
 • 65 749
Sök här