Bloggen kultur

Kul-tur på Magasinet i Falun

Av
den
19 juli 2023

När dottern hade semester (stackaren började jobba idag..) passade vi på att besöka Magasinet i Falun för vår årliga kultur-sup

där vi spanade in en utställning med Jesper Walderstens konst.
Vi skojade att vi har det som tradition att besöka Magasinet, i verkligheten kanske det behövs mer än två besök för att kallas tradition….

Jag är dålig på att konsumera kultur. Dels är jag inte så väldigt intresserad av olika kultur-former, dels besöker jag inga evenemang som kräver att jag sitter stilla och lyssnar/tittar på något koncentrerat i timmar. Ända sedan jag drabbades av en långvarig svår panikångest på 90-talet så har det helt enkelt inte fungerat. Jag får inga panikattacker längre, men jag kan inte sitta stilla och koncentrera mig. Så det är bortkastade pengar att försöka gå på konsert, teaterföreställning eller dylikt.
Men, tillbaka till årets utställning på Magasinet

Här ser du Waldersten själv, hans konstnärskap är en blandning av fotografi, poesi och måleri och om du klickar på hans namn kommer du till hans hemsida där du kan läsa mer.
Jag väljer här att presentera en liten del av det vi tyckte var fyndigt och kul på utställningen. Bilderna är klickbara
[foogallery id=”39478″]

Vi gillar den mörka förtätade atmosfären på Magasinet där man också kan fika eller äta en bit.
I lokalen anordnas alla typer av event och konserter, i höst blir det t.ex stå-upp med Nour El Refai och konsert med Chris Kläfford

Avslutar inlägget med en bild på en inbjudande röd plyschsoffa med gosigt sällskap

TAGS
18 kommentarer
 1. Svara

  Minton

  19 juli 2023

  Tack nu har jag fått årets dos av kultur.
  Har också svårt att sitta still och se eller lyssna någon längre stund.
  Svalt i kväll men det är skönt.
  Kramar från oss

  • Svara

   Paula

   21 juli 2023

   Det är tur vi alla är olika. Visst kan jag sakna tiden då jag gick på teater och föreläsningar, men klarar mig gott utan. Det mesta finns att läsa och titta på via datorn ändå. Kram

 2. Svara

  Anna-Lena

  19 juli 2023

  Där har jag varit några gånger. Både på konstutställning och på konsert. Mysig lokal och så bra att byggnaden kommer till användning.
  Deb här utställningen som du visar bilder på skulle jag gärna vilja se. Den tilltalar mig.

  • Svara

   Paula

   21 juli 2023

   Ja det var en rolig utställning, och den härliga miljön gör mycket till! Ha en skön sommarhelg, även om det verkar bli lite växlande väder

 3. Svara

  Anna-Lena

  19 juli 2023

  Lite kultur blev det iaf ! Har lite svårt för “finkultur”. Var i kyrkan i går kväll och lyssnade på trumpet +orgel. Vissa stycken var riktigt bra… En tredelad Bach-grej var SÅ långtråkig. Men kultur fick jag ju en dos utav! Kram

  • Svara

   Paula

   21 juli 2023

   Men ooh, trumpet, jag ryser bara jag hör ordet! Naturligt nog eftersom pappa var trumpetist. Jag träffade honom inte ofta som barn, föräldrarna skilde sig när jag bara var ett år, därför blev det extra allt de gånger vi sågs.
   Man kan ju inte gilla all musik, jag lyssnar inte aktivt på någon musik alls, det hänger liksom kvar från tiden när jag var utmattad och inte klarade av några ljud. Hade inte kunnat låta bli att gå in o lyssna på trumpeten…kanske hade jag smugit ut under Bach-numret, hihi

 4. Svara

  Äventyret Framtiden

  19 juli 2023

  Tack Paula, för detta, fint att få läsa om. Så hemskt det måste vara att få panikångest. Grymt..
  hemskt..
  Jag är ju som du vet den där som “grottar” ner mig i allt vad konst och kultur heter, tyckte om det du delar med dig av här.
  Kram från gränden!

  • Svara

   Paula

   21 juli 2023

   Min panikångest var en stor anledning till att vi lämnade storstan 1995. Bara att ta mig till/från jobbet kunde ta flera timmar då jag var tvungen att kliva av buss och t-bana. Det blev så mycket bättre efter flytten till landet, trots stor arbetsbörda. Helgkram!

 5. Svara

  Anna i Portugal

  20 juli 2023

  Kultur-sup – ett underbart ord verkligen! Och här fick ni en rejäl fylla tänker jag. Kul att se, aldrig hört talas om konstnären.

  • Svara

   Paula

   21 juli 2023

   Insupa kultur – kultur-sup, det ordet bara kom! Fulla av intryck, japp!

 6. Svara

  LillaSyster

  20 juli 2023

  Vilken vacker byggnad!
  Kul att ni skapar nya traditioner=)
  Hmm inte kul att börja jobba – men än har jag semester även om augusti närmar sig hu.

 7. Svara

  Mia

  20 juli 2023

  Oj, jag är inte direkt nån kulturmänniska men utställningen ser intressant ut…kanske jag missar en massa men å andra sidan är det inget jag saknat heller. Kram på’re

  • Svara

   Paula

   21 juli 2023

   Du har ju kultur runt knutarna överallt! Gamla byggnader, historier, platser,,,,Inte jagar jag kultur heller, sällskapet är det bästa, men som omväxling är det skoj att se något annorlunda. Kram!

 8. Svara

  Mormor

  20 juli 2023

  Dålig på att konsumera kultur? Du? Nej vet du vad! Hur definierar du kultur? Jag tycker att det definitivt är kultur man konsumerar när man travar runt i gamla herrgårdar eller deltar i evenemang i bygdegårdar (JA, julfester räknas!). Att läsa och diskutera litteratur är kulturellt så det förslår. Frågan är om inte tipspromenader och bingo också är kultur – en modern lättsam variant. Finkultur kontra ofin kultur – den indelningen gillar jag inte! Stillasittande i finkläder och trångskor är inte ett måste.
  Utställningen du berättar om verkar ha varit intressant, med inslag av humor. Själv ska jag besöka Konstens hus nästa vecka och se Kaj Stenvalls omdiskuterade Putin-kritiska verk. Du hittar säkert några av dem på webben om du skriver Kaj Stenvall som sökord – annorlunda, sevärda och tänkvärda! Det galleri som konstnären hade avtal med fegade ur och backade, vilket naturligtvis bara gav verken ytterligare publicitet. Nå, Stenvall är välkänd så han behövde ingen extra PR. (På webben hittar du också hans Kalle Anka-inspirerade tavlor, samhällskritik för hela slanten där också.)
  Må så gott.

  • Svara

   Paula

   21 juli 2023

   Du har rätt, men, sedan jag flyttade in till Falun så har landsorten fjärmat sig medan allt som finns i stadsmiljö är ganska nytt och spännande. Tack för info om Kaj Stenvall, kände inte igen namnet men har sett hans Putin-tavlor skymta förbi i dataflödet. Jag kunde inte läsa din länk, men hittade en bra artikel på svenska yle https://svenska.yle.fi/a/7-10036406 med många av målningarna. Ska nämna honom i kommande blogg när det lämpar sig. Bra uttryckt om stillasittande i finkläder, haha! Hoppas du mår bra, njuter av sommar och kultur i lagom doser, liksom av Stenvalls målningar. Roligt att du hörde av dig!

 9. Svara

  Mormor

  20 juli 2023

  Tillägg
  Här finns bilder och en bra artikel på finska:
  https://www.hs.fi/kulttuuri/art-2000009397828.html

 10. Svara

  Ibod11 - Ingrid

  20 juli 2023

  Kul traditione ni har startat och man får nog bestämma själv när det har blivit en tradition 😀 Festliga texter och bilder att fnissa lite åt.
  Kram

  • Svara

   Paula

   21 juli 2023

   Ja det är kul att hitta på nåt att göra ibland när man träffas, inte bara gå o fika eller käka på stan. Kräftorna ikväll smakade sådär, just ingenting, men med en flaska Prosecco slank de ner. Nästa gång provar jag en annan sort, vi älskar att sitta o pilla och suga och greja….men jag gillar surströmming också, men där får jag inte med dottern ens i samma hus! Kram

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 102
 • 138
 • 1 654 178
 • 5 124
 • 66 091
Sök här