Bloggen

Höst på riktigt!

Av
den
14 september 2023

Idag har finnkäringen tagit fram tofflorna och hasar omkring här hemma och konstaterar att det äntligen är dags för krispig och klar höstluft-.

De vackra höstfärgerna har jag redan kunnat njuta av ett tag

Ännu så länge bara som färgglada klickar här och där

En nyponros har hamnat fel i fas, de andra rosorna har redan mognat till nypon medan en blommar sent och ensamt

Vattenytan i stadsparksdammen är full av frön och barr från träden

Skymningen sänker sig allt tidigare, något som vållar problem för våra hundpromenader.

Vi får hela tiden anpassa oss så vi tar sista promenaden tidigare och tidigare för vem vill gå ut när ett kompakt mörker råder..

Innan vi kryper till kojs får Daniel sin nattkiss på gräsmattan strax utanför huset, en “säkerhetskiss” eftersom matte är en sjusovare..

Höst betyder för mig också rustikare mat, och min gamla lergryta har åter kommit till heders!
Här en ljuvlig fläsklägg som fått puttra lääänge

..och igår var det dags för en hel kyckling att ligga och gona sig i grytan drygt 1½ timme tills köttet föll av benen så mör blev den!
För en person är ju detta mycket mat, jag äter 2-3 måltider för att sedan frysa ner återstående portioner. Då känner jag mig både duktig och ekonomisk.
Igår blev det rena ketchupeffekten..

Det har plingat till i mobilen de senaste dagarna från biblan som aviserar böcker att hämta.
Från att knappt haft något att läsa så blev det nu en rejäl binge att hämta!
Viktigt att hålla koll på lånetiden för populära böcker har kortare lånetid och får inte lånas om, kan man känna sig stressad över att ha för många böcker att läsa??

Nä hörni, här har jag inte tid att sitta!
Solen skiner, hunden vill ut och sen ska jag kanske rentav sitta i solen på balkongen…och läsa!

TAGS
13 kommentarer
 1. Svara

  Minton

  14 september 2023

  Njut av solen som är underbar idag också. Visst är det mörkt tidigt men här är bra belysning och Minton vill inte gå långt.
  Kramar från oss

 2. Svara

  Znogge

  14 september 2023

  Hösten har verkligen kommit längre hos dig ser jag på dina bilder. Apropå bilder så är de fantastiskt fina. I dag har vi en solig dag här och jag har precis varit och badat.
  Det var många trevliga böcker som trillade in så nu har du lektyr för ett tag.

  Önskar en fin torsdag!

 3. Svara

  LillaSyster

  14 september 2023

  Det är betydligt höstigare hos dig. Men i morse var det bara 7 grader så då tog jag en fleecejacka, men ff 3/4 byxor. Ska också sätta mig och läsa efter att syrran varit förväg och hämtat lite grejer och så ska vi väl äta något innan jag får ro till att sitta ner. Mörkret smyger sig verkligen på både om kvällarna, men det var skapligt mörkt vid kl 05 då jag gick upp idag.

 4. Svara

  Anna-Lena

  14 september 2023

  Njut av ljuset. Det tråkigaste med hösten är definitivt mörkret. Som dessutom kommer att hålla oss i sitt grepp i ett halvår.
  Björkarna har börjatvgulna hos oss. Ormbunkarna har blivit bruna. Men det fortfarande läge för barbent och altanhäng. God eftermiddag!

 5. Svara

  Karin

  14 september 2023

  Inatt hade vi +4,5 grad som kallast =(
  Jag gillar inte alls det, men det är ju bara att gilla läget, även fast det känns tungt och motigt =(
  Som tur är blir det lite varmare nätter igen, mina dahlior blommor fantastiskt just nu och så himla många knoppar i de också. Det är synd att behöva ta bort dom då.
  Har också mänger av gröna tomater på mina plantor, vore trevligt om de också hinner mogna innan frosten tar dom.
  Kram från mig

 6. Svara

  Susjos

  14 september 2023

  Verkligen höstlikt i Falun, här har jag inte sett så många höstfärger ännu. Förstår att du njuter av allt det krispiga, förutom mörkret då…
  Undrar så om min lergryta kom med vid flytten? Din mat ser jättegod ut!
  Ja, så många böcker det finns att läsa, har också en hel del på min “vill läsa lista”, men oj så dålig jag är på att prioritera läsandet!
  Ha det gott i höstsolen!
  PS. Visst ser du på idol också? ;-D DS.

 7. Svara

  Karin

  14 september 2023

  Härligt med färgprakt och långkok och gott om böcker att läsa och svalare dagar och förhoppningsvis färre myggor = härligt med hösten, helt enkelt!

 8. Svara

  Ibod11 - Ingrid

  14 september 2023

  Härliga höstbilder med vackra färger 😀 Det är en perfekt tid för mustiga grytor, även om jag väljer andra ingredienser numera. Tänk att du fortfarande kan sitta på balkongen och läsa i solen. Men det kanske var sista gången innan höstkylan kommer. Eller så blir det fler sköna balkongdagar 😀
  Kram

 9. Svara

  Anki

  14 september 2023

  En härlig tid nu! Mycket mer höstlikt hos dig än hä än så länge, men visst märks det att hösten är på gång … mörkt på morgonen och ännu mörkare på kvällen …
  Jag måste skaffa mig en ny lergryta! Fläskläggen ser ljuvligt god ut … jag älskar fläsklägg!
  Kram

 10. Svara

  BP

  14 september 2023

  Japp, höst it is. Tyvärr. Det är betydligt mera höstlikt hos dig än hos mig – än så länge. Nästan inga gula löv alls, några få “fläckar” på björkar. Alla andra träd är fortfarande gröna.

  Fantastiskt god höstmat. Håller med dig helt och hållet – fläsklägg ÄR höst- och vintermat. Gärna med rotmos till (om jag får välja alltså;-)

  Att dagarna är kortare, ja det märks verkligen. Och om drygt än månad blir det ju ännu värre, när klockan vrids tillbaka en timme. Den mörka årstiden ser jag INTE framemot kan jag säga…

  Vad gäller böcker så har jag några kvar att “beta av”. Har skaffat mig en “rutin” att besöka Akademibokhandeln i början på varje månad, då det har böcker till specialpris för medlemmar. Sedan är även den lokala ICA börjat med “månadens bok” till specialpris. Så jag fyller på lite vartefter.

 11. Svara

  Anna i Portugal

  14 september 2023

  Japp, får nog anställa någon som administrerar min att-läsa-lista.. .nej, så klart har jag själv den strukturen jag behöver 🙂 Men kul text! Nö jag vill inte heller vara ute i mörker.

 12. Svara

  Mia

  15 september 2023

  Jag tycker det är lite märkligt med höstfärgerna i år här uppe, knappt har dom visat sig så faller löven till marken, en del av björkarna är gröna medan andra nästan kala! Kan det kanske bero på all väta? Hur som helst, jag hoppas på en lång höst, gärna en solig och fin sån men nu på morgonen känns det mer som vintern är i antågande med minus 1 grad där ute….. På med kängor och vantar! Kram på’re

 13. Svara

  Ditte

  15 september 2023

  Oj! Så höstligt det blivit hos dig. Vi har i veckan njutit av strålande sensommardagar och här i Stockholm är det fortfarande mestadels grönt och med många blommor i blom.
  Men visst är det påtagligt att skymningen sänker sig allt tidigare.
  Här får “höstmaten” vänta ett tag till.
  Du bjuder på härliga bilder .
  Fint med många nya böcker att läsa. Har en läsedagbok jag fått som är i flitigt bruk. Och visst är det roligt att se vad en läser och tankar om de böckerna.
  Ha det gott!
  Kram

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 363
 • 559
 • 1 651 795
 • 5 116
 • 65 967
Sök här