Bloggen

Snölek

Av
den
4 januari 2024

Jag har smygfotat min närmaste granne…oops
Jag upptäckte under julhelgen att pappan och sonen i familjen hade påbörjat ett gemensamt projekt.

De byggde en snökoja på den lilla tomten!

Jag har fotat genom fönstret därav en sämre kvalitet, det hade ju varit genant att stå på balkongen och fota..
Sonen har tagit arbetsledarrollen medan pappa får gräva

Och vips dök arbetsledaren ner med huvudet före!

Titta så fint marschallerna lyser på nyårsafton!
Under många snöfattiga vintrar har jag tyckt synd om barnen som gått miste om alla roliga vinterlekar jag höll på med som barn.
Vi åkte skridsko och skidor, vi byggde snöslott och snögubbar. Vi åkte pulka. En gång när mamma var med och åkte lyckades hon välta pulkan och bryta armen…
På kvällarna spände vi på skridskorna och skrinnade pardans på den upplysta skridskobanan. Musik ljöd via högtalare och nog var det allt lite romantiskt att i mörkret åka hand i hand runt och runt med någon pojke man tyckte om….
Vi stakade oss fram på gamla laggar också, några spår behövdes inte, efter ett tag då alla skidat runt gården blev det ju fina spår.

Nu pågår den årliga Tour de Ski-turneringen som jag förstås följer på tv. Jag försöker verkligen engagera mig, men nog var det roligare förr.
I år har förkylningar och covid-infektioner under höstan och början på vintern sabbat formen för många av våra duktigaste åkare. Ja, jag tycker nog att det är en lite urvattnad årgång och det är synd då det varken blir VM eller OS i år att se fram emot.
Flera duktiga åkare har hoppat av, strax börjar dagens jaktstart och jag undrar hur många åkare som kommer att återstå när det är dags att klättra uppför slalombacken på söndag?

TAGS
12 kommentarer
 1. Svara

  Ditte

  4 januari 2024

  Visst är det roligt med snön! Även huvudstaden har fått en del och det är roligt att se barnen ute och leka. Så kul med grannen och sonen som byggde grottan. Idag känns det lite trist att barn knappast kan åka vare sig skridskor eller skidor och att de inte är ute och leker. Har liknande minnen som du har.
  Även vi följer Tour de ski. Imponerande igår med Linn Svan och Edvin Anger. Idag ser det riktigt tufft ut för tjejerna. Men visst är det trist att många lämnat.
  Önskar dig en fin torsdag.
  kram

 2. Svara

  Minton

  4 januari 2024

  Mysigt när pappa och son bygger en igloo tillsammans. Går förbi ett dagis och barnen är ute och leker det känns bra. Skridskoåkning och lite skidåkning var nöjet på vintern. Nu kommer det lite vita flingor men det blir inte mycket.
  Kramar från oss

 3. Svara

  Anki

  4 januari 2024

  Kul när far och son jobbar tillsammans … smart son som agerade arbetsledare. Fint med alla ljus!
  Har inte kollat skidorna idag, men igår såg jag När Linn Svahn vann 🙂
  -10 just nu och efter lite snö i morse och sol på förmiddagen så mulnar det lite. Hoppas vi slipper mer snö 🙂
  Kram

 4. Svara

  Karin

  4 januari 2024

  Vilken fin Ski-huahua!

  Härligt att se hur kidsen förstår vad man kan göra med snön! Och att det finns föräldrar som hakar på. Mina barnbarn lekte i snön ungefär som med sanden på stranden. Grävde ner varandra, byggde gångar och torn. Och åkte skidor förstås. Jag jämför mina gamla trälaggar och dagens hi-tech-skidor och konstaterar att det nog går ungefär lika bra, vilket som.

 5. Svara

  Ibod11 - Ingrid

  4 januari 2024

  Hahaha, jag skrattar gott åt ski-huahuan 😀 Här byggs det också grottor och gångar i diverse snöhögar och visst är det kul att se hur barn och föräldrar har kul tillsammans i snön. Här, där det är vanligt med snö, ser jag ofta hur barn åker skidor, skridskor, pulka, kälka och annat och jag brukar känna hur mungiporna åker upp då. Härligt med vinterlek. Men kanske är det en minoritet av alla barn som aktiverar sig så. Skolorna gör sitt bästa med skid- och skridskoveckor och det är ju bra. Kul att få följa din smygfotografering av grannarna och vad finte det blev med marschallerna.
  Kul med svenska framgångar i touren men trist med de sjukdomsfall som har förstört för en del åkare.
  Kram

 6. Svara

  BP

  4 januari 2024

  Det var ett väldigt ambitiöst igloo-bygge där på gården. Bra med en pappa som har barnasinnet i behåll. Visst byggde jag också snögubbar när jag var liten (och halvstor). Det gör man absolut inte längre, åtminstone inte här på innergården, där det ändå finns två förskolor och en massa snö.
  Tycker du ska visa bilden för Daniel, bara för att se vad han tycker;-)
  Igår och idag är första gången på år och dag att jag kollat Tour de Ski. Det är så förvirrande att jag inte ens förstod reglerna.
  Några av herrarna skyllde som vanligt på vallarna, andra skyllde på sig själva. Tjejerna skylld på ingen, inte ens Linn Svan som ju hade dubbel otur med sina stavar. Kul i alla fall att Kerttu Niskanen vann jaktstarten idag. En trevlig och sympatisk tjej.
  Nej, det var absolut bättre förr. Eller så föredrar jag Skidskytte, som är betydligt mera spännande.

 7. Svara

  Anna-Lena

  4 januari 2024

  Är ju dålig tv-tittare, då det gäller sport! Hör dock en del. Vi har ju alltid radion på.
  Visst åkte man mycket skidor, skridskor och tefat, som barn. Dock ingen pojke som ville hålla mej i handen. Åkte f.ö. skridskor på skoltid, så det fanns nog ingen “romantik” med. Men kul var det.
  Skidor åkte jag länge. Skulle absolut kunna tänka mig att ge mig ut på ett uppkört spår, utan branta backar, nu också. Eller köra upp ett eget spår på vår mosse. Snön räcker inte till för det…och jag är glad över att vi bara har snö, så att det precis täcker marken.
  Ha det fint i vinterkylan! Kram

 8. Svara

  LillaSyster

  4 januari 2024

  Sådana där snökojor gjorde jag och min pappa också i slutet av 70- talet galet med snö fanns det. Kul att se att även dagens föräldrar tar sig tid att leka ute.
  Läste hos Anki att du ff inte fått värme, det är ju helt oacceptabelt, jag hoppas verkligen att det blir avdrag på hyran och att det är fixat innan veckan är slut. Min gissning är att en liten sprint i termostaten har hängt sig, den knackar du ut med en hammare efter att du tagit bort vredet. Åtgärdat på mindre än två minuter.

 9. Svara

  Mia

  4 januari 2024

  Grattis till vinsten idag i jaktstarten! Jag tycker det är roligare allmänt nu att se skidåkningen, man vet aldrig vem som vinner 🙂 men visst är det som du säger, synd att så många hoppar av men sjukdom är svårt att bli frisk snabbt ifrån…..
  Visst minns man barndomens vinterlekar, då var det lagom kallt, lagom mycket snö, ja allt var mer lagom förr “hmmm” Glad blir jag i alla fall av att se din granne och grabben, hoppas snögrottan får stå kvar ett tag, kram på’re

 10. Svara

  Anna-Lena

  4 januari 2024

  Håller med. Skidåkningen på tv:n har blivit tråkigare. Gillar inte masstarter där klungan är stor och avgörandet kommer på den sista kilometern. Inte heller var det spännande när Norge var så överlägset alla andra. Men nu är fler med och slåss om segrarna, så nu är det lite roligare. Också svenska skidåkare finns med i toppen. Extra kul är förstås att finländarna finns med.
  I min familj, alltså barnen med respektive och barnbarnen, där används vintern till fullo. Jag tycker synd om dem som inte har snö… de missar så mycket roligt.

 11. Svara

  Anna i Portugal

  5 januari 2024

  Så roligt att grannen engagerar sig i barnens snölek! Roligt att se aktiva barn! Visst är det en urvattnad säsong på längdskidorna, men jag tänker det är tur det inte är VM el OS i år då.

 12. Svara

  Åke

  5 januari 2024

  Barn som leker frivilligt i snö utan sin smartphone och sitt x-box måste verkligen dokumenteras, jag trodde dom hade APP:ar för det mesta… Att du hållit fast vid vintersporter får mig att fundera lite… ja du såg ju hur det gick för din mors arm 🙂 Härligt reportage Paula 🙂 Har du visat dem? Både pappan och pojken ska ha en stor eloge till både nyttigt och fin bygge.

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 166
 • 189
 • 1 655 000
 • 5 128
 • 66 118
Sök här