Selfie med ord

Selfie med ord 2.0 #3

Av
den
15 januari 2024

Dags för veckans

hos Klimakteriehäxan. Ämnet är kungligt:

Fotot på vårt kungapar är taget i augusti när de besökte Falun på sin turné till alla residensstäder.

1. Har du besökt något slott som turist? Vilket i så fall, och vad tyckte du?
Jag har haft otur med mina slottsbesök. På tidiga semesterresor med husvagn på 80-90-tal har jag velat besöka slott men det har inte min partner varit intresserad av. Det enda jag lyckades övertala att få gå på visning av var Läckö slott, mycket vackert! Ulriksdals slott i Borgholm var under renovering då jag besökte Öland, och när vi var i Drottningholm på utflykt blev min dotter som då var liten sjuk och vi fick avbryta utflykten och åka hem.
Tillägg! Läste hos en bloggvän som besökt många slott, bland annat Versailles, och det slog mig plötsligt! Jag har ju rantat runt på Vinterpalatset i St.Petersburg! Hur kunde jag glömma det? Kanske för att jag var fjorton år så det var några år sedan…..
2. Drömde du om att bli prins/prinsessa när du var liten?
Det kanske jag gjorde, i samband med att jag hörde prinsessagor. Men jag var mer intresserad av att vara en fe som kunde trolla, eller Heidi som bodde med sin morfar och getterna i en alpby.
3. Sitter svenska regentlängden kvar i minnet sedan skoltiden?
Antagligen ingick detta även i läroplanen i finska skolor, men historia var jag inte ett dugg intresserad av, på den tiden fick man inte lära sig hur folk levde utan just bara om kungligheter och om krig. Vilken unge går igång på det? Till proven fick man tokplugga en massa årtal som man redan glömt bort då provresultaten delades ut…värdelöst vetande.
Däremot tittar jag med stort intresse på den fina tv-serien Historien om Sverige som går nu på SVT
4. Tittar du på tv när kungliga evenemang sänds? Om ja, berätta varför?
Det har hänt att jag tittat när Sveriges kungligheter har firat bröllop eller dop.
5. Har du läst brittiske prins Harrys självbiografi “Den andre” (Spare)? Om ja, vad tyckte du i så fall?
Nej, brittiska kungahuset intresserar mig inte
6. Bör Carl XVI Gustaf avgå till förmån för sin dotter?
Jag tror att de har en bra plan och att kungen vill underlätta för Victoria så hon inte behöver axla den rollen innan barnen är lite större. Men, om jag ska välja regent så väljer jag absolut prinsessan Victoria! Hon kommer att bli en formidabel drottning!

Vill du också vara med?
Kopiera frågorna, skriv dina svar och länka till Klimakteriehäxan

TAGS
11 kommentarer
 1. Svara

  Karin

  15 januari 2024

  Alltid kul att läsa dina Selfies!

  Frågan om slottsbesök påminner mig om mitt mest kvalfyllda besök på ett slott. Genom diverse felbokningar och missförstånd var det jag som skulle guida på slottet Schönbrunn, i Österrike. Jag var stationerad för Vingresor i en liten ort som heter Pörtschach, men hur det nu gick till skulle jag guida en busslast med turister i ett slott som jag aldrig besökt tidigare. Jag gav dem generöst med tid i museibutiken när vi kom fram, medan jag sprang en snabbrunda i slottet och läste på i min guidebok och sen samlade jag gruppen och hankade mig fram, rum för rum, i en ganska medioker presentation. Jobbigt!

 2. Svara

  Äventyret Framtiden

  15 januari 2024

  Sitter här och funderar på slott…jodå, Åbo slott och Kastelholms slott har fått mitt besök men uppriktigt sagt så har det liksom gått ganska spårlöst förbi…märkligt nog.
  Är nog mera för koja än slott.
  Du har ju gjort ädla försök och till Läckö kom du. Bra jobbat!
  Jag tror som du att kungen tänker på Victoria och barnbarnen…och han är ju frisk och på alerten, varför skulle han abdikera,

 3. Svara

  Minton

  15 januari 2024

  Oj vilka frågor. Har nog inte besökt några slott i Sverige. Kommer inte ihåg några kungar från förr. Ville inte bli prinsessa när jag var barn utan lekte med pojkar. Tycker kungen skall avgå.
  Kramar från oss

 4. Svara

  BP

  15 januari 2024

  Ja du, här har vi ett och annat gemensamt, bland annat åsikten om vad man fick lära sig på historielektionerna. Så himla trist. Och med mitt “handikapp” att ha diskalkyli förstår du säkert vilka betyg jag fick. Tänk om man hade haft datorer och Netflix till hjälp på den tiden. Då hade åtminstone jag tänt till.
  Det engelska kungahuset är ju strået vassare än det svenska, på gott och ont. Men då min man var från England och kunde sin historia blev det ibland riktigt intressant att höra hans kommentarer.
  Prins Harrys “Spare” funderar jag på att läsa faktiskt. Lite “skvaller” på brittiskt vis är alltid roligt;-)
  Tycker att sittande kung gör ett bra jobb. Han håller än. Så jag tycker också att han får sitta kvar ett tag till.

 5. Svara

  Anna-Lena

  15 januari 2024

  Kul att läsa.
  Var vid Läckö i somras. “Orkade” inte gå in. Tycker att en del guidningar kan bli rätt tradiga och tråkiga. Och så glömmer man allt direkt…

  Är mer fascinerad av engelska kungahuset än vårt. Tittar gärna på dokumentärer därifrån.

  Ha en fin kväll!

 6. Svara

  Hanneles bokparadis

  15 januari 2024

  finns många fina slott och herrgårdar i Skåne, besökt flera

 7. Svara

  Anki

  15 januari 2024

  Kul att läsa dina svar … en del har vi svarat ganska lika på 🙂 Har besökt några slott under årens gång, men är mer intresserad av historien än interiören.
  Vinterpalatset måste ha varit en upplevelse, även om du inte minns 🙂
  Kram

 8. Svara

  Klimakteriehäxan

  15 januari 2024

  Tack för ännu en SELFIE från dig! Undrar bara när du slår fast att du inte är intresserad av brittiska kungahuset: har du skippat The Crown???? Tänk ett varv till i så fall … fenomenalt förpackad nutidshistoria, suveränt skådespeleri och vilken research BBC gjort!!!

 9. Svara

  Ditte

  15 januari 2024

  Hej Paula!
  Visst vill jag titta in till dig och de din tolkning av Klimakteriehäxans “Selfie”. Även om jag inte har någon lust att blogga så har jag ju mina “gamla” vänner som jag gärna följer. Och som vanligt roligt att läsa dina svar.
  Känner igen mig i flera av dina svar. Vad gäller slott har jag besökt många världen över och inte minst i Sverige. Jag tycker ju om historia- Och med det följer också viss koll på regentlängderna. (Även från lärarjobbet)
  Vad gäller det brittiska kungahuset är det ingen favorit hos mig. Och inte efter det som hände med Diana. Men tittat på en del avsnitt av “The Crown”. . Boken om prins Harry fick vi i julklapp så den är nästan avslutad- (Hade inte läst den om jag inte fått den. )
  Hoppas att din prins nu mår bättre. Har tänkt mycket på er.
  Varm kram

 10. Svara

  Kina

  16 januari 2024

  Vi klarar oss gott utan prinsar och prinsessor, men det hindrar inte att jag tycker dom gör ett bra jobb. Så länge de inte har något att säga till om så kan de få finnas kvar som representanter för vårt land. Men det blir dyrt sa stämman!
  Och visst var det onödigt vetande på många områden inom skolan. Det är väl därför det inte fastnat!
  Du kan vara glad du, som har din lilla prins! Kram

 11. Svara

  Ibod11 - Ingrid

  16 januari 2024

  Du fick fina bilder på kungaparet den där dagen och det är ju trevligt att få se kungligheter. Men jag är inte särskilt intresserad av dem. Jag har inget emot monarki men tycker nog mest synd om dem som är så begränsade i sina liv. Förmodligen trivs de och då är ju både de och jag nöjda med hur vi har det 😀 Läckö slott är såå vackert men Vinterpalatsen är ju i en helt annan nivå. Hur kunde du glömma det 😀 Jag har besökt en del slott men de flesta har jag bara sett utsidan av. Gripsholms slott har jag sett insidan av och det var fint. Jag har inget minne av att jag ville bli prinsessa men jag var nog mer som en pojke när jag var barn. Trädklättring och kojbyggande var roligare 😀
  Kram

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 98
 • 138
 • 1 654 174
 • 5 124
 • 66 091
Sök här