Läst

Jag har läst…

Av
den
15 februari 2024
När samtalen upphör Bokomslag När samtalen upphör
Anders Post
medicin, demens
Votum förlag
2022
113

Baksidestext:
Många som bara hört talas om demenssjukdomar har ofta ingen aning om hur hårt de kan drabba, och i värsta fall slå sönder en hel familj. Men ibland även förena de anhöriga i kampen för ett värdigt liv.
Boken är skriven i intervjuform med närgångna och gripande skildringar, berättade med stor öppenhet om hur både de anhörigas och den demenssjukes liv gestaltat sig efter demensdiagnosen. Det är tunga berättelser om sorg och hårt slit för att klara vardagen.
I boken medverkar även läkare och forskare, liksom drottning Silvia som berättar om hur hennes mors sjukdom gav upphov till att drottningen lade grunden för helt nya utbildningar inom demensområdet. Läkaren Moa Wibom, känd från Fråga doktorn i SVT, går igenom och förklarar de kognitiva sjukdomarnas olika symptom och utveckling.
Förhoppningen är att dessa röster ska öka förståelsen för och kunskapen om de kognitiva sjukdomarna, och bidra till ett demensvänligt samhälle.

Många är vi som har någon i släkten eller familjen som drabbats av demens. Min mormor var dement mot slutet av sitt liv och kunde därför inte bo kvar hemma sista åren då hon skulle vara ensam hemma medan min mamma och jag jobbade och gick i skola. Hon blev vårdslös med spisen, glömde plattor på, brände fast mat i kastruller. Hon blev förvirrad om nätterna, tog på sig skorna, gick ut i nattsärken och irrade omkring i bostadsområdet. Hon "skulle gå och handla" sa hon till min mamma som vaknade och störtade ut efter henne...
Det är sorgligt att det bara blivit vanligare, mormor blev sjuk på 70-talet och allt fler drabbas. Forskning behövs som förhoppningsvis kan leda till bättre behandlingsmöjligheter för att om inte förhindra så åtminstone lindra de drabbades liv. Demens kan vara genetiskt, jag oroar mig själv för att drabbas.

TAGS
3 kommentarer
 1. Svara

  Anna i Portugal

  15 februari 2024

  Den boken vill jag läsa. Tack för tipset!

 2. Svara

  Äventyret Framtiden

  15 februari 2024

  Också jag vill läsa den och har antecknat titeln.
  Vi har ett par, goda vänner till oss, där mannen har fått demens och bara att vara nära dem räcker gott och väl för att man ska förstå vilket helvete det är för kvinnan när han försvinner mera och mera i sin värld. Det är verkligen sorgligt för dem båda men han är inte medveten om det på samma sätt som hon är…Demens är svårt, jättesvårt.
  Tack för tipset Paula!

 3. Svara

  Znogge

  15 februari 2024

  Min svärmor har Alzheimer sedan många år tillbaka så ja, jag vet vad det innebär. Det är så tufft för den som drabbas men det påverkar anhöriga väldigt mycket.

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 468
 • 574
 • 1 610 378
 • 5 044
 • 65 062
Sök här