Läst

Jag har läst…

Av
den
8 april 2010

Gryning över Kalahari – hur människan blev människa av Lasse Berg

Frågan om mänsklighetens ursprung upphör aldrig att fascinera. Hur har den mänskliga arten uppkommit och utvecklats?
Vad hände för sju miljoner år sedan då människornas och apornas vägar skildes åt?
Och vad är egentligen en människa?
Boken är resultatet av många års arbete och resor. Lasse Berg har intervjuat de främsta vetenskapsmännen inom evolutionslära, arkeologi och paleontologi. Han har smält samman detta med sina egna erfarenheter av att leva på olika håll i världen, inte minst i Afrika.
Han skriver om våra kusiner bland primaterna som bergsgorillorna och de fascinerande och människolika bonobo-aporna.
Han skildrar bushfolket i Kalahariöknen som fortfarande lever som de tidigaste människorna gjorde – ett liv av samlande och jagande.
Boken är en fantasieggande, lättillgänglig och djupt personlig sammanfattning av vad vi idag vet om människans evolution.

Vilken läsupplevelse! Halleluja! Ett ämne som är fascinerande och högintressant i en berättelse som är lättillgänglig trots en stor mängd fakta. Bilder och foton illustrerar vår utveckling.
Jag har levt med boken ett tag nu, jag kommer att sakna apornas och de tidiga homo sapien-människornas sällskap!
Vårt DNA är till 98,8% likt shimpanserna, ändå är skillnaden så markant! Vår egen framgångshistoria handlar om social organisation., Vi lärde oss hjälpa varandra i en utsträckning som inget annat däggdjur tidigare klarat av. Vår grundsten är empati, vi kan föreställa oss hur andra människor tänker, vi vill att andra behandlar oss som vi vill bli behandlade.

Ett utdrag ur boken, läs och begrunda!
“Det moderna livet är konstigt. Miljontals individer som lever tätt inpå varandra men inte ser varandra i ögonen och allt mer sällan ansikte mot ansikte utbyter vänliga ord med en medmänniska.
Väldiga gråa stadslandskap av betong där varken fåglarna eller tystnaden hörs, där gräsmattorna inte bör beträdas, och horisonten och de vandrande antilophjordarna har försvunnit.
Tiden mäts där inte i solens gång utan digitalt på sekunden.
Den stilla kontemplationen tillsammans med dem man lever hela sitt liv med ersätts av isolerad och rastlös strävan.
Den självklara tillhörigheten där jag uppskattas för att jag är snäll och bara finns till blir ett förtvivlat sökande efter det egenvärde och den gemenskap endast godkända prestationer kan ge.”

Läs den här boken! Du behöver inte läsa den i ett svep, även om den är så lättillgänglig och intressant att den är svår att lägga ifrån sig.
Var kom vi ifrån och vart är vi på väg?

Mitt betyg: ****

TAGS
7 kommentarer
 1. Svara

  Kicki

  8 april 2010

  Oj, ska jag behöva tänka på så djupa saker, som livets uppkomst, men du har säkert rätt i att det är en intressant läsning.
  Jag såg ett TVprogram igår om hundens uppkomst och rasutveckling. Fick då veta att 98% av hundars DNA är lika hos ALLA raser, ändå finns det sån otrolig mångfalld på de återstående 2 procenten.
  Kramen

 2. Svara

  Astrid

  8 april 2010

  Ja du jag är nog en apa innerst inne för jag samlar mycket
  Ser att Kicki skrivt om hunden och jag läste någonstasn att dom hade mer gemensamt med oss människor än vargen ????????????

 3. Svara

  messan

  9 april 2010

  Det verkar vara intressant läsning. Själv är jag fast i thrillerträsket…kan inte bara hålla mig. En och annan må bra bok kommer in då och då också. Ibland måste man fundera över livet:).
  Har din förkylning gett med sig nu? Det är många som är förkylda här med kanske inte undra på när man vet vilken vinter vi haft. Påskbordet såg väldigt lockande ut men tyvärr gillar inte min mage dessa smörgåsbords blandningar, den slår backut!
  Valpen var gosig…vill bara kela med den.
  Ha en fin dag och helg!
  Kramar

 4. Svara

  maria

  9 april 2010

  Tack för boktipset !

  Ha en skön helg 🙂

 5. Svara

  britten sa

  10 april 2010

  va härligt det är med en sådan läsupplevelse….en bok som man lever med och saknar när den är slut..ska försöka hitta den…

  Jag tittar dräglande på dina bilder här nere och suckar så högljutt så maken måste komma och titta han också.
  så SÅ SÅ underbar små fyrfotingar….

 6. Svara

  Margaretha

  11 april 2010

  Himmel så spännande det verkar…. Den MÅSTE jag banne mej läsa ;o)
  Tack för tipset…
  Kram på dig
  Margaretha

 7. Svara

  Turkulainen

  13 april 2010

  Tack för ett intressant lästips!

  Har du förresten läst Sofi Oksanens prisbelönta bok Utrensningen? Gör det! Jag läste den på finska, men Janina Orlovs svenska översättning måtte vara bra – det var ju den svenska versionen som fick pris.

  Ha en glad vår.

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 73
 • 235
 • 1 654 718
 • 5 125
 • 66 106
Sök här