Läst Matrecept och kökstips

Jag har läst..

Av
den
1 februari 2011

Äkta vara Guiden till oförfalskad mat av Mats-Eric Nilsson

Vad är det egentligen vi stoppar i oss?
Frågan släpper inte taget om de tiotusentals svenska som läst “Den hemlige kocken – det okända fusket med maten på din tallrik”, boken som på kort tid har skakat om livsmedelsindustrin.
Idag talas det som aldrig förr om den fejkade maten. Vi konsumenter inser plötsligt att vi är grundlurade av de stora livsmedelskedjornas utbud. Det är rikt på tillsatser men fattigt på råvaror.
Men vad ska man då äta, är den givna följdfrågan. Och hur hittar man de genuina och oförfalskade livsmedlen? Vad döljer sig i burkarna med barnmat? Hur får laxen sin färg och varifrån kommer gräddfilssmaken i chipsen?
Svaren ges i den här nya boken. Här bjuds på fler avslöjanden av det utbredda matfusket, men tipsar också om en mängd goda alternativ.
Boken är en detaljerad genomgång av 150 livsmedel och förhoppningen är att den ska följa med sina läsare ända in i butiken.

Man bör läsa den här boken! Man bör få sig en tankeställare! Redan efter första kapitlet är man spyfärdig. Och det känns ganska tröstlöst. För vem orkar till varje måltid laga allt från grunden. Vem orkar jaga efter de bästa råvarorna och tillaga dem på bästa sätt, varje gång vi ska stoppa i oss något?
Inte jag, och knappast du heller.
Men, det är otroligt bra att få upp ögonen, att bli mera medveten om hur livsmedelsindustrin ser ut och hur den fungerar. Och hur vi ändå med små medel kan göra klokare val i matbutiken.
Framför allt genom att läsa innehållsförteckningarna. Välja de varor med kortaste förteckningar och minst antal tillsatser.
Och i ärlighetens namn, efter att jag läst ut boken kan jag intyga att vissa livsmedel inte kommer att följa med mig hem från affären längre…

Mitt betyg: ****

TAGS
12 kommentarer
 1. Svara

  Ninni

  1 februari 2011

  Vågar jag läsa den? Vågar jag låta bli? Nyfiken blir jag i alla fall.
  Vad redig du är som kollar upp och läser matböcker och annat nyttigt. Jag läser bara deckare och historieromaner jag. 🙂
  Kram.

 2. Svara

  Eva

  1 februari 2011

  Man blir ju helt klart nyfiken.
  Jag har sån lust att skärpa till mej på den där fronten 😉

  Och nu blev jag fundersam…jag som köpte åtta bitar fryst lax idag…och faktiskt tänkte på färgen, men inte om den…stärkts lite kanske… 🙄

  Kram från Eva

 3. Svara

  Barbro Z

  1 februari 2011

  Har hört talas om den förut och blir både intresserad och rädd. Jag är ju inte vän med spisen, så jag äter ganska mycket “färdigmat” och lär väl vid det här laget vara ganska fullproppad med olika kemikalier.

  En fördel kanske är att det finns mycket konserveringsmedel i grejerna så förhoppningsvis så står jag mig ganska länge 😎

  Skämt åsido. Jag tror att vi litar alldeles för mycket på våra “styrande” – att Socialstyrelsen har “koll” på läget och att det inte förekommer så mycket av skadliga ämnen att vi far illa av att äta dem. Men det är ju också så att forskningen visar titt som tätt att det man tidigare trodde var “ofarligt” plötsligt visar sig vara ganska så giftigt. Självklart vore det ultimata att vi återgår till vår grund och använder obesprutade, “ickegenmanipulerade” och närproducerade råvaror. Jag har aldrig förstått vitsen med att låta matvarorna (grödor såväl som djur!) transporteras jorden runt för att sedan säljas i närmsta ICA-butik. Ekonomi kallas det. Idioti – säger jag.

  Vi har i alla fall slutat med ett gift – nikotinet – och det är jag glad för 😉

 4. Svara

  TT

  1 februari 2011

  Låter intressant, måste inhandlas!
  Jag slutar väl snart som barnen… veggo. 😛

 5. Svara

  elisabeth

  1 februari 2011

  visst känner man att den informationen får inte gå förbi en….. ska kolla i morgon om biblioteket har den. ingen bok man måste sträckläsa – fast det kanske man gör…. 😆

 6. Svara

  Menageriet

  1 februari 2011

  Hej Paula!
  Nej, matböcker intresserar mig inte, såvida det inte är recept på kladdkakor eller annat smaskens. :mrgreen:
  Oj, vilken tavla Du håller på med! Vilket tålamod Du måste ha? Den blir säker fin när den är klar och då får man väl se en bild på den, eller hur?
  Hur gick det med bilen? Min börjar lukta hund nu när det är så rått ute. Blöta och flåsiga hundar i bilen är ingen höjdare. Behöver ju bara gå in på affärn en stund, så är bilen helt igenimmad. Kör ju inte så långa sträckor, så det hinner torka upp heller. Idag har det regnat här och sen blev det dimma, men det är i alla fall varmgrader och det tar bra på snön. Snart är våren här!
  Kramar och ha det så gott! 🙂

 7. Svara

  Synne

  2 februari 2011

  Har bägge hans böcker här i bokhyllan.
  En himla bra läsning.
  Man blir skrämd och lite nyfiken.
  Nått som satt sig kvar är det där med vaniljen….
  Ruttna granar liksom. Efter det där köpte jag bara vaniljstänger hihi.

  Men det är nyttig läsning. Det är otäckt vad vi manipulerar vår mat…
  Senast i går läste gubben på en innehållsförteckning att maten innehöll kryddextrakt!
  Vad i hel….. 😈 är det för fel med att använda äkta kryddor??
  Nä tror det är bra vi blir medvetna.

  Hoppas det är bra där i pörtet annars. Inga strömavbrott mera utan bara välstånd och glädje.
  Stor kram från den hostiga nabokäringa.
  Synnöve. :mrgreen:

 8. Svara

  Kicki

  2 februari 2011

  Det vete’ sjutton om jag ens vill veta.
  Ska man bli spyfärdig bara av att läsa, hur ska man då våga handla? 😉
  Kramen

 9. Svara

  Kersti

  2 februari 2011

  När jag läste den hade vi många diskussioner om E-nummer här hemma. Fortfarande pratar vi om det ibland. Jag tror som du att man kan inte klara av att göra “rätt” alltid men man kan göra lite mer rätt än innan man läste boken. Kram

 10. Svara

  messan

  2 februari 2011

  Låter som skrämmande läsning och om jag får fråga….snälla tipsa om vad som inte får följa med dig hem? Vore jättekul att få till sig.Jag tänker ju vitamin och kost pga min sjukdom och det finns säkert en massa mer jag kan ta till mig.

  Jag tror det är bra med mig…allt är som vanligt eller nästan och nu ska jag snart på MR röntgen och det är då jag får svaret.

  Hoppas du mår bra och att du tar hand om dig!
  Varm kram messan

 11. Svara

  Anki N

  3 februari 2011

  Näää, den boken ska jag inte läsa för då slutar jag nog äta, oh slutar jag äta så får jag ingen näring alls, oh får jag ingen näring alls vad händer då?? Ja de vet vi ju.
  :mrgreen: Kramiz

 12. Svara

  IKA

  3 februari 2011

  Ja usch det är inte alltid man stoppar i sig bra saker, å andra sidan är jag nog av den uppfattningen att det man inte vet mår man inte illa av (inom rimliga gränser dock) Det är bra att det tas upp vad mat innehåller men kanske det ibland kan gå till överdrift? Nu har jag inte läst denna bok så jag kan inte utala mig om denna utan min kommentar var rent generell =)

  En ledtråd får du här: Engelsman, målningen är från 1951 och han är skådespelare..

  Kram vännen

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 212
 • 770
 • 1 610 880
 • 5 044
 • 65 072
Sök här