Jag har läst…

Där ingen skulle tro att någon kunde bo av Oddgeir Bruaset och Tor Sivertstöl

“Jag satt på ett kontor och vände papper. Det kändes som om händerna skulle vissna bort. Jag måste hitta något nytt, en utmaning. Min dröm var att bli bonde.”
Kjell Michelsen var bara runt trettio när han bröt med sitt stadsliv. Han köpte en gård som var avsides belägen.
Björg Wiik lämnade sitt arbete på en handelsträdgård i storstan för att ta hand om sin moster på en väglös gård.
Per Sörflaten bröt med sitt tidigare liv för att uppfylla sitt livs dröm. Han ville flytta ut i vildmarken och leva av och med naturen så långt det var möjligt.
Alma Jensen har bott ensam på ön Revelsöy i mer än 30 år.
Lars Finden återvände efter bara några år till sin avsides belägna hemgård. Tätorten hade mindre att ge än den plats som han kom ifrån. Gården låg och väntade på honom, det var här han hörde hemma.
Charles Jensen återvände även han, i samband med pensionen från sin tjänst på fastlandet.
Skälen till att de valt att leva sina liv långt från storstadens stress – och bekvämlighet – skiljer sig åt. En del har vuxit upp där, andra har flyttat dit. De kan tyckas leva isolerade liv, men gemensamt för dem är att de berättar om sina liv med ord som tillförsikt, glädje och mening.

Boken bygger på den populära tv-serien med samma namn, som också sänts i Sveriges Television. Serien har följts av nästan en miljon svenskar.

Ska du bara läsa och bläddra i en bok i år, så är det tveklöst denna!
Bilderna är helt sagolika, finns det något vackrare än vårt grannland Norge med dess höga fjäll och fjordar?
Helt klart finns det inte klokare människor än dessa som här intervjuas om sina liv. De har verkligen förstått vad som är värdefullt och kärleken till hembygden, naturen, djuren och medmänniskorna genomsyrar deras livsstil.
Jag har sett enstaka avsnitt av teveserien och blev totalt fängslad av människornas berättelser. Nu får jag lära känna dem ännu bättre.
Mitt betyg blir ***** o lite till för stjärnorna räcker inte till!
Läs och njut!

0

9 Comments:

 1. Den vill jag också läsa. Tack för tipset

 2. Åh, jag älskade att se den serien! Helt fascinerande… :smile:

 3. När den tv-programmen gick satt jag som klistrad. Hoppas det kommer fler :shock: .

 4. Har inte hört talas om tvserien. Ser ju nästan aldrig på tv. Men nu har jag reserverat boken på biblan. Tack för tipset.

 5. Tack! Den boken ska jag köpa åt mannen här. Jag tror vi såg alla avsnitten… ibland kan man få en sådan lust att bara dra och bo så.
  Fast jag tror inte jag skulle bli kvar alltför länge men att få prova på vore häftigt.

 6. Tror inte att jag sett serien på tv, men boken låter intressant. Ett namn att skriva upp på läslistan i alla fall :grin:

 7. De var en klok man, vem vill bo i stan?? Eller ja de e tur de finns folk som vill bo där för annars hade de ju blivit trångt här ute i skogen.

  Kramiz Anki

 8. Den TV-serien följde jag, vem kan motstå Norges vackra natur!? Första gången jag kom dit för snart 20 år sedan blev jag nästan arg för att ingen sagt HUR VACKERT det är i Norge. Tyvärr upptäckte jag en ny fobi när vi var där senast: Tunnlar! Tunnlar måste man åka om man ska ta sig någonstans i Norge, men jag har hört talas om en karta som visar tunnelfria vägar…vill åka till Hardanger i maj och se fruktblomningen i vackra dalarna.

 9. :smile: Tack för boktipset, jag har ju sett TV-serien och tyckte den var mycket bra. Jag läser ganska mycket så den boken ska jag skaffa. Just nu läser jag
  Mikael Strandberg “Patagonien, 300 mil till häst”
  Här behövs en brasa i både vedspis och kamin, ute blåser det så jag tror taket ska lyfta. Ha en fortsatt bra vecka. Kram // Hjördis :grin:

Kommentera