Läst

Jag har läst..

Av
den
17 september 2011

Naturreservat & nationalparker, pärlor i den svenska naturen

Vilken fantastisk och variationsrik natur Sverige har!
Med den här boken vill vi inspirera och guida dig till besök i 135 av Sveriges vackraste naturmiljöer.

De skyddade naturmiljöerna presenteras med härliga färgbilder tagna av några av landets bästa naturfotografer. För varje miljö finns även detaljerad information om växt- och djurlivet, karta, service, bästa besöksperiod, vägbeskrivning, kontaktuppgifter och tips om vad du bör tänka på när du ger dig ut för att besöka landets allra vackraste natur.
I naturmiljöerna som presenteras i boken ingår Sveriges samtliga nationalparker samt naturreservat, naturvårdsområden, biosfärområden och kulturreservat från hela Sverige.

Boken är en guide till pärlorna i den svenska naturen och ges ut i samarbete med Naturvårdsverket.

Detta är en underbar bok som verkligen inspirerar!
Den fick mig också att gå in på länsstyrelsen Dalarnas hemsida där jag hittade hur mycket information som helst om naturreservat i mitt eget närområde som jag kan utforska.
Jag lånade boken på biblioteket men kan också mycket väl tänka mig att inför nästa säsong inhandla ett eget exemplar att ha hemma och bläddra i när andan faller på..
Det slog mig medan jag läste att det finns så otroligt många arter i vår flora och fauna som jag aldrig ens hört talas om!
Känner du till fåglar som göktyta, gluttsnäppa, prärielöpare och salskrake?
Lika svåra och roliga namn har många växter, såsom polargullpudra, desmeknopp, myskmadra, backskafting, hjärtstilla, luddlosta och fulkört!
Mitt rättstavningsprogram känner inte heller till dessa, för när jag plitar ner dem här i bloggen så får dom röda understrykningar varenda en!

Jag bor själv mitt i ett naturvårdsområde och jag hoppas hinna besöka några fler innan vintern sätter stopp för utflykter!

Mitt betyg: ****

Världsarv Naturens mästerverk av Claes Grundsten och Peter Hanneberg

FN har utsett ett antal naturområden till Världsarv – områden som är av “enastående universellt värde” Författarna har under tio års tid rest runt jorden till 40 av dessa fantastiska platser för att uppleva och dokumentera.
I denna generösa naturbok tar de oss med på en personlig odyssé till de främsta av naturens mästerverk.

Från lilla Sverige har jag så begett mig ut i stora vida världen, och jag måste säga att ingen människa kan hinna uppleva allt detta under en livstid!
Vad skulle jag helst vilja uppleva? Galapagosöarna med dess 150-åriga sköldpaddor kanske, men det finns så många fantastiska platser på vår jord!
Tänk, när jag var tonåring ville jag bli upptäcktsresande, jag slukade böcker i ämnet och ville bli som danske författaren Falk-Rönne som reste i Afrikas okända inre.
Jaja, i detta livet får jag nog nöja mig med bilder och berättelser från alla jordens hörn, vilket inte heller är så illa!
Detta praktverk kan mycket väl stå på ditt bibliotek, varför inte låna hem det och bläddra, njuta och lära dig lite mer om evolutionen, ekologin, vår fauna och flora.

Mitt betyg ****

Som av en händelse har jag blivit så sugen på ett litet miljöombyte efter alla utflykter så vi bokade en helg uppe i Sälen i början av oktober.
Där ska vi vandra i sakta mak och insupa atmosfären av fjällen!

TAGS
5 kommentarer
 1. Svara

  Mia

  17 september 2011

  Såna böcker gillar jag! Och en sak som är ganska märklig egentligen…att man kan hitta områden i NÄRområdet, som man inte ens visste fanns… 😳 😉

 2. Svara

  engelsson

  17 september 2011

  Vilken kul läsning..visst e detta ett fantastiskt land.. Jag glömde berätta i mitt tidigare inlägg att jag bor i Blekinge.. O myskmadra har jag faktiskt haft i mitt kryddland..

 3. Svara

  Mia

  18 september 2011

  Strömavbrott är INTE kul! Speciellt när man står med maten beredd…Tur det finns Kina ;-))

 4. Svara

  Gunvor

  18 september 2011

  Du som gillar att läsa om vår vackra natur. Såg du den populära norska TV-serien Där ingen kunde tro att någon kunde bo. Den finns i bokform på bibblan. Jag lånade den åt min make för han såg alla programmen på TV,n tror jag och han tyckte att dom var väldigt itressanta. Och han gillade boken också. Väldigt mycket t.o.m. En väldigt stor o fin bok med massor av vackra bilder.
  Om du inte läst den så heter författarna Oddgeir Bruaset och Tor Sivertstöl.
  Ett litet boktips bara.
  Ha det bra i pörtet. Kram!

 5. Svara

  engelsson

  19 september 2011

  Kikar bara in o säger gomorron..

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 346
 • 450
 • 1 638 513
 • 5 097
 • 65 701
Sök här