Läst

Jag har läst..

Av
den
21 november 2011

Den goda grannen av William Kowalski

När Colt och Francie Hart av en slump upptäcker det 150-åriga huset under en biltur på landet blir de båda lika förälskade. De bestämmer sig snabbt för att köpa det, men när de börjar rusta upp den gamla gården blir det uppenbart att de har helt olika planer – inte bara ifråga om huset utan också beträffande sitt liv tillsammans.
Colt ser det som ett weekendställe att imponera på kolleger och klienter mied, ett bevis på hans lysande framgångar som börsmäklare i New York.
Francie, vars ungdomsdrömmar om att bli poet verkar alltmer avlägsna, känner hur hennes kreativitet vaknar i den säregna atmosfären i huset.
Ju mer Francie och Colt lär sig om huset, dess historia och tidigare ägare, desto mer glider de isär. Sakta börjar de sjudande spänningarna i deras tioåriga äktenskap att nå kokpunkten.
Och när Colt hamnar på kollisionskurs med de nya grannarna är krisen ett faktum.

Parallellt med historien om paret får vi följa med familjen som bodde på gården för över hundra år sedan. För mig var det där det mest spännande inträffade. En barnrik familj som på olika sätt förlorade de flesta av sina barn. En olycksdrabbad familj där man inte pratade med varandra vilket ledde till skam, tystnad och ond bråd död.
Francie är huvudpersonen som jag inte begriper mig på, hon har egentligen aldrig haft känslor för sin man utan var bara i behov av att bli omhändertagen, totalt okunnig om livet. Att gå hemma och såsa i tio år medan mannen gör karriär, dessutom utan barn och utan hus att sköta, hur får man tiden att gå?
Maken får konfronteras med sitt ytliga liv genom att han får en “nära-döden-upplevelse” som leder honom vidare i livet och till och med leder till en återknuten kontakt med hans far.
Vindlande som livet självt i labyrinter så går huvudpersonernas vägar längsmed och förbi varandras spår. Precis som livet självt, och mer självinsikt har de båda nått då boken är slut.
Mitt betyg ***

Sfinx av Christine Falkenland

Hon, den första hustrun, riktar sig i brev till Claire, kvinnan hon inte kan släppa taget om, hon som nu är gift med hennes Felix.
Han som skulle ha varit pappa till den son som aldrig föddes, han som kränkte och förnedrade och inte lämnade någon plåga oprövad.
Claire och Felix blir den himlakropp som allting kretsar kring, deras välstånd och lycka överskuggar till slut både det egna konstnärskapet och vardagen tillsammans med dottern Ma. Den första hustrun iakttar och smyger, tar sig in i familjens sommarhus, fläckar och smutsar ner. Hon kommer nära.

Utdrag ur boken:
“Jag vill helst inte, men det går inte att ta sig undan tvånget. Att ta sig till er villa med utsikt. Det är ingen befallande röst, inte så. Det är en övertygelse att jag måste konfrontera mig med verkligheten genom att ser er villa, ert liv, en glimt av ert vardagsliv. Se er för vad ni är. Vanliga människor med en smula tur.
Jag tänker på dig, Claire. Hur du ser ut när du förrättar ditt tarv. Om du stånkar ofrivilligt. Det luktar illa förstås, Jag ser hur du byter mensskydd. Tänker på hur inälvorna luktar”.

Här talar vi avund i dess ondskefullaste och lägsta form.
Jag kan inte för mitt liv förstå denna människa!
Kritikerna har rosat boken, kallar den suggestiv och krypande med ett skimrande exakt språk.
Det må så vara, men ämnet är så främmande för mig, hon beter sig värre än en stalker, och måste verkligen lida av någon psykisk åkomma. Jag finner bara boken motbjudande och obehaglig och kan inte ens beundra språket.
Det blir * och inte mer men jag är nog ganska ensam om det betyget.

Det goda inom dig av Linda Olsson

En flicka får en efterlängtad lillebror. Hennes kärlek är överväldigande. Alltför snart blir hon hans lilla extramamma, av flera olyckliga skäl,
Kärleken växer och blir på samma gång orimlig och livsviktig, både för honom och för henne.
Men tillvaron förändras för de båda barnen och deras mamma. Det äktenskap som började så lyckligt förbyts till en mardröm. Hat och våld tar allt större plats i den till synes välordnade familjen. Tills en dag sammanbrottet inträffar och barnen skoningslöst skiljs åt.
Senare i livet möts de igen. Ett slumpartat möte som får oanade konsekvenser i bådas liv.

Från den ena ytterligheten till den andra. Linda Olsson tillhör mina absoluta favoritförfattare och hon gör mig inte besviken med denna pärla till berättelse.
Ord för ord lindar hon in sin historia, med ett fåtal meningar skildrar hon personligheterna så de blir levande gestalter, hon berör med varje stavelse.
Visst finns det många frågetecken i boken, alla händelser i livet skildras inte utan förblir fördolda, saker man blir nyfiken på, men så är det i livet, dessa fragment hon istället väljer att visa upp och berätta om är de som formar henne som människa.
Köp denna bok till julklapp till någon du tycker mycket om, jag kan lova att det blir uppskattat!
Mitt betyg ****

TAGS
3 kommentarer
 1. Svara

  Kristina

  21 november 2011

  Sååå bra med lite lästips igen Paula. Var på bibblan och visste inte riktigt vad jag ville läsa eller vilken författare jag skulle ta så det blev ingenting för ibland är jag rätt kräsen;) Inte som du som plöjer igenom allt du får tag och som även slutför den jobbigaste boken, det beundrar jag dig för. Den första “Den goda grannen” låter ju verkligen intressant, den får jag testa snart. Att man sen även parallellt får följa de gamla ägarna av huset, så spännande.
  Bok 2 “Sfinx” låter inget för mig heller, inte mycket till övers när det drar iväg åt tjottaheiti.. Jag vill på något vis bli underhållen, finna en mening i det jag läser, kanske hitta paralleller eller i alla fall fragment från mina egna erfarenheter. Att såna här böcker kritikerrosas är alltför vanligt nu, tydligen är det det extrema som ska hyllas, vardagen på ont och gott verkar inte räcka till längre trots att det är den vi alla lever i..
  Bok 3 “Det goda inom dig”, den kan vara något för mig. Intressant att läsa när de efter lång tid återses igen.. Får snart uppsöka bibblan igen tack för fina boktips! Oj vilken lång kommentar det blev=) Kram på dig!

 2. Svara

  Eva-Lena

  21 november 2011

  Linda Olssons bok har jag nu reserverat på bibblan. Tack för tipset! “Min ena mamma hette Ruth”, var ett riktigt guldtips. Jag grät floder…

  Ha det gott hälsar Eva-Lena från ett regnigt Gävle!

 3. Svara

  TT

  22 november 2011

  Blev tvungen att läsa igenom min blogg också haha. Det är nog på FB jag skrivit om att en kollega tagit en veckas semester och lämnat sin Elsa hos oss. 🙂

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 477
 • 770
 • 1 611 145
 • 5 045
 • 65 076
Sök här