Selfie med ord

Selfie-med-ord # Kosläpp

Av
den
8 april 2024

#Ko-släpp

Den fetthalten ska “min” mjölk ha:
Jag dricker inte mjölk utom när jag kommer in i en äta-gröt-period, då köper jag hem lättmjölk.

Den osten vill jag ha
Prästost väljer jag oftast som påläggsost. Jag gillar att steka halloumiost och tomatsallad med fetaost. Jul-edamerost äter jag minst två av under december, ensam!! Och keso! Räknas det som ost? Minns mina chockade arbetskamrater på banken när jag nyss flyttat till Sverige och åt pannkakor med keso istället för sylt i lunchrestaurangen. Det äter jag fortfarande efter över 40 år

Den “mjölkmaten” är en favorit
Ingen mjölkmat för mig tack, svenskar gillar mjölkstuvad mat som stuvade morötter eller stuvade makaroner. Funkar inte för mig

Den yoghurten serveras hos oss
Turkisk yoghurt använder jag ibland till kalla såser, men lika ofta blir det creme fraiche. Annan yoghurt äter jag inte.

Om du ska ge namn till en ko, vad ska den heta?
Upphovskvinnan till selfie-temat, Aina på bloggen Klimakteriehäxan valde att döpa sin kossa till Maito, finska ordet för mjölk. Jag ska inte välja finska ordet för ko som är Lehmä, för det kan ingen svensk uttala! Men kanske Kerma, som betyder grädde!

Har du något ko-minne?
Jag har minnen från tjugotalet kor jag lärde känna när jag som åttaårigt asfaltsbarn flyttade till en nybyggd förort utanför Helsingfors. Vi bodde på sjätte våningen och hade utsikt över en stor bondgård med mjölkkor. Där tillbringade jag mycket av tiden efter skolan, jag lärde mig namnen på alla kossor, och berättade alla mina bekymmer för dem. Mamma var inte så glad när jag kom hem på kvällarna och luktade ladugård men jag älskade kossorna så det struntade jag i. Vi köpte opastöriserad mjölk av bonden.

Klimakteriehäxan håller i Selfie-pinnen, besök henne gärna och var med du också!

TAGS
9 kommentarer
 1. Svara

  LillaSyster

  8 april 2024

  Underbara svar. Så smart att prata med kossorna om sina bekymmer. Är säker på att mycket av dagens ohälsa kunde undvikas om det ägnades mindre tid till tfn, datorer och socialamedier och mer tid med djur och (äldre) människor. Mycket gos har det blivit och, busfröken har kollat till mig flera gånger under natten. Kram (det var ett klokt svar du hade på Icas 30 års legkontoll)

 2. Svara

  Susjos

  8 april 2024

  Att du inte var rädd för kossorna som barn! Jag följde med farfar till ladugården som liten, och de stora djuren skrämde mej, dock var kalvarna söta! 😉
  Vi har båda nämnt prästost- min favorit som pålägg, och fetaost, mums! Älskar de flesta ostar, de är ju sååå goda!
  Kram!

 3. Svara

  Hanneles bokparadis

  8 april 2024

  inga lättprodukter, många innehåller förtjockningsmedel, ett glas kall mjölk till varma bullar är gott. Vi ser Highland cattle från altanen. Köper ohomogeniserad mjölk 4%, vilket inte är samma som opastöriserad.

 4. Svara

  BP

  8 april 2024

  Alltså Paula, inte visste jag att du är en kopia av mig eller vice versa. Är nästan “chockad” att våra svar och vår smak nästan är identiska. Kanske inte helt otippat ändå, men jag blev liiiite överraskad.
  Det enda som är “avvikande” är att du äter keso. Det gjorde jag en gång och det kändes som att tugga gummikulor utan smak. Så det var en engångsföreteelse;-)

  Och minns du den opastöriserade mjölken? Vilken smak!!! Dagens mjölkprodukter smakar precis ingenting. Det är kanske därför jag slutat använda mjölk och piffar upp mitt kaffe med grädde;-)

  PS. Gröt är lika med tapetklister;-) DS.

 5. Svara

  Anna i Portugal

  9 april 2024

  Så kul att läsa dina svar! Förstår du trivdes i ladugården, att hänga med djur har jag ju förstått du gillar 🙂 Ha en fin tisdag

 6. Svara

  Ibod11 - Ingrid

  9 april 2024

  Hos mig hamnar inga koprudukter alls men när barnen bodde hemma och jag inte var vegan minns jag att någon eller några av dem ville ha just keso och sylt till pannkakor. Inget jag gillade men kanske var det en vana från skolan. Du kanske har jämtländskt påbrå 😀 Eller så kanske det är en finsk tradition som importerats i Oviken med omnejd 😀
  Fina kominnen och jag tror nog att din mamma var glad för att du intresserade dig för kossorna. Bättre det än många andra frestelser.
  Kram

 7. Svara

  Klimakteriehäxan

  9 april 2024

  Kul att läsa dina svar! Jag är också jätteförtjust i halloumi men (ursäkta) den görs väl på fårmjölk????
  Kerma blir en bra komplettering till min Maito, tack för ännu en finsk glosa!
  Kul också med din notering om stuvade saker … glömmer aldrig hur Sonen en dag kom hem och med stor förtrytelse i rösten undrade “MAMMA! VARFÖR FÅR VI ALDRIG STUVADE MAKARONER?” – ett misstag jag skrev ett helt blogginlägg om …
  https://klimakteriehaxan.blogspot.com/2009/11/en-mammas-obotliga-misstag.html

 8. Svara

  Äventyret Framtiden

  9 april 2024

  Härliga svar och visst kan du låta din ko heta Kerma. Då får hon säkert en fin fet mjölk också.
  Kram

 9. Svara

  Anki

  10 april 2024

  Härliga svar från dig … och kärleken till kor delar vi, men dock var det hästarna i mitt liv som fick ta emot mina bekymmer 🙂
  Kram

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 168
 • 505
 • 1 628 922
 • 5 076
 • 65 457
Sök här