Läst

Jag har läst/lyssnat i april

Av
den
9 maj 2024

Två ljudböcker har jag lyssnat på i april
Lumpänglar av Annika Åman Betyg 4/4
Uppläsare: Ylva Ekblad betyg 4/4

När Alma lämnar sitt föräldrahem i Alahärmä ryms hennes samlade ägodelar i en liten resväska. Hon ska söka jobb som väverska vid Oravais textilfabrik, kallad Masunin, och så fort hon fått ihop till reskassan är målet Amerika. Hon får ett rum i arbetarhuset Sarinelund och delar snart glädje och sorg, drömmar och besvikelser med kvinnorna där. Hon uppvaktas av den hetlevrade och charmiga Gunnar, men låter inte känslorna ta överhanden. Med blicken fäst stadigt i framtiden placerar hon lönen i plåtskrinet under sängen.
Berättelsen utspelar sig under de turbulenta åren 1926-1932. Såren efter inbördeskriget är färska, det råder förbudstid i landet och de politiska spänningarna ökar. Mot denna fond kämpar arbetarna för jämställdhet och rättvisa medan Alma själv gör en oväntad klassresa.

En trovärdig och fin berättelse uppläst på finlandssvenska, mina hemlandstoner, njöt till fullo av både rösten och boken

Tigerhjärta av Lina Nordquist Betyg 3/4
Uppläsare: Gerhard Hoberstorfer Betyg 3/4

Året är 1935, vintern är iskall på Brynäs och den unga Benedikte har inte längre något val; skafferiet gapar tomt, vräkningsbeskedet ligger på bordet och hennes små pojkar håller på att tyna bort.
2023 minns Eder vad hans mor tvingades göra för att rädda honom själv och lillebror Tom. Han minns också miraklet: morfars stuga i Rengsjö, värmen och rotmos med smör.
Han minns hur allt föll samman igen, hur sanningen om det förflutna kom i kapp och ödelade. Och så minns han kärleken.
“Tigerkakshjärta” är en historisk roman om svek, kärlek och mod i en stuga vid foten av Hälsinglands blånande berg.

TAGS
1 Comment
 1. Svara

  Ditte

  10 maj 2024

  Tack för boktips. Är sugen på att läsa/lyssna på båda böckerna.
  Kram

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 162
 • 189
 • 1 654 996
 • 5 128
 • 66 118
Sök här