Läst

Jag har lyssnat/läst i december

Av
den
11 januari 2024

I december fick jag åter lusten att måla tillbaka och det betyder att jag också lyssnade till flera böcker enligt nedan:

Hildur av Satu Rämö Betyg 2/4
Uppläsare Mirja Turestedt Betyg 4/4

Island möter Finland i en ny, bästsäljande deckarserie av Satu Rämö!
Hildur Rúnarsdóttir är chefen för enheten för försvunna barn på Island. I ett försök att glömma sin traumatiska barndom varvar hon utredningsarbetet med att surfa på Islands kyliga vågor. Dessutom har hon en gåva som sätter henne i en klass för sig – förmågan att känna när tragedier närmar sig. Hör det samman med det som inträffade för 25 år sedan?
Till sin hjälp har hon Jakob Johanson, en polis som reser från Finland för att samarbeta med Hildur. När Jakob inte jobbar stickar han isländska tröjor. Enligt honom är stickning precis som livet självt: Förutsägbart, men kaotiskt.
I berättelsens början sker en lavin i Västfjordarna, och en man hittas död i ruinerna av ett hus. Men det är inte lavinen som har satt punkt för hans liv – man upptäcker att han har ett snitt i halsen. Hildur och Jakob tvingas snabbt inse att det förtrollande landskapet döljer mörka hemligheter. De måste kämpa för att försöka lösa gåtan innan mördaren slår till igen.

Kommentar: Jag är ingen stor deckardiggare, tyckte upplägget Island och Finland var intressant, men blev besviken.

Om uträkning av omfång 1 av Solvej Balle betyg 1/4
Uppläsare: Angela Kovacs betyg 3/4

Tara Selter bor i Clairon-sous-Bois i norra Frankrike med sin man Thomas. De handlar med antikvariska böcker. Den 17 november åker hon till en antikmässa, tar in på hotell, köper böcker och besöker några vänner. Där bränner hon sig på handen. Nästa morgon upptäcker hon att tidningarna i hotellmatsalen fortfarande har gårdagens datum och att samma saker händer som dagen före. Böckerna hon köpte är borta och hon går för att köpa dem igen. Sedan reser hon hem. Thomas undrar varför hon kommer redan och Tara förstår att hon är den enda som upplever den 18 november. Hela världen står still, vädret är detsamma, alla gör exakt samma sak dag efter dag. Men för Tara fortsätter tiden att gå. Såret på hennes hand läker och hennes hår växer. Varje dag förklarar hon för Thomas vad som händer och varje dag tror han henne. Till slut tröttnar hon och flyttar in i gästrummet. Thomas saknar henne inte eftersom han tror att hon ska komma hem nästa dag. Tara inleder olika strategier för att stå ut. Hon skriver och promenerar, hon köper en stjärnkikare och gör sig vän med himlavalvet, hon sätter ett streck i dagboken för varje dag som passerar och när 18 november närmar sig på nytt reser hon till samma mässa och tar in på samma hotell.
“Om uträkning av omfång” är en hisnande utforskning av vår plats på jorden: av minne, tid, historia, kärlek, ensamhet och frihet.

Kommentar: Boken har vunnit Nordiska rådets pris, men den går högt över huvudet på mig. Jag förstod helt enkelt ingenting…

Körkarlen av Selma Lagerlöf Betyg 2/4
Uppläsare Sofie Ekström betyg 4/4

Körkarlen (1912) anses vara ett av Selma Lagerlöfs stora mästerverk, men också en av de mörkaste historier hon har skrivit.
I centrum för berättelsen står David Holm, en buse som efter ett slagsmål ligger medvetslös på stadens kyrkogård. Han väcks till liv av en körkarl utstyrd till liemannen; David tvingas följa denne på en resa, där han konfronteras med sina illgärningar.
Berättelsen kan liknas vid en sägen och spökhistoriadär gränsen mellan verklighet och fantasi upphävs.Det är även en socialrealistisk berättelse så tillvidaatt den beskriver förhållandena i stadsslummen, däralkoholismen och tuberkulosen skördar sina offer.

Kommentar: Jag försöker lyssna till klassiska författare och deras verk då jag inte läst så många. Den här berättelsen var nattsvart, deprimerande rentav.

Skam den som ger sig av Charlotte Kalla betyg 2/4
Uppläst av författaren betyg 3/4

Charlotte Kalla är en av Sveriges mest älskade och framgångsrika idrottare genom tiderna. I sin självbiografi berättar hon om vägen till segrarna, men också om besvikelser, bakslag och återkommande självtvivel som kommer att ge en ny bild av Sveriges populära skidikon.
I Skam den sig ger sig avslöjar Charlotte hittills okända detaljer om dagarna och timmarna runt karriärens största ögonblick. Läsaren får följa med på uppladdningen inför de stora mästerskapen, och veta vad som egentligen händer när tv-kamerorna stängts av och journalisterna åkt hem. I boken avslöjar hon skräcken för att karriären skulle sluta med en skandal som hade kunnat förstöra allt. En rädsla hon har hållit för sig själv fram till nu.
Hon berättar om allt ifrån tonårsstök i Pajala till hur det är att vara en stor kvinnlig stjärna i en värld där verksamheten styrs av män. Och om hur dopningsmisstankar och jakten på kilon alltid har varit ett känsligt ämne i hennes yrke.
Charlotte Kalla har alltid dragit på sig den svenska landslagsdräkten med stolthet. Att sjunga nationalsången efter en seger har tillhört livets största stunder. Samtidigt har hon, trots att hon är en av landets främsta idrottare, alltid burit på en rotlöshet. I boken berättar hon om hur det var att växa upp som ”ummikko”, en tornedaling som inte kan sitt minoritetsspråk meänkieli, och hur det har påverkat henne.

Kommentar: Jag blev lite besviken, det mest intressanta var det hon berättade om sin bakgrund medan tävlingskarriären inte gav så mycket nytt.
Förutom böckerna har jag lyssnat till Vinter i P1
Anna Lena Laurén betyg 4/4
Hon tvingades lämna Ryssland i april 2023 efter att ha förvägrats nytt visum. Hon hade då bott och arbetat som korrespondent där i 16 år. Som finlandssvensk journalist rapporterar hon för Dagens Nyheter och Hufvudstadsbladet med ny stationering i Kiev, Ukraina. Hennes sjätte bok ”Sammetsdiktaturen” från 2021 handlar om ryska folkets vardagsliv och det politiska spelet i Kreml.

Anna-Lena Laurén om sitt Vinterprat
– Jag ska prata om hur det är att flytta från det land som för krig till det land som försvarar sig. Hur det känns att vakna till flyglarm i Kiev och hur avståndet mellan våra världar blir större och större. Det går inte att påverka en människa som bestämt sig för att något är på ett visst sätt. Ska man hålla kvar vänskapen då?

Kommentar: Jag gillar denna korre, hon är så rak och tydlig och finsk till sin natur, säger som det är utan krusiduller!

TAGS
3 kommentarer
 1. Svara

  Anna-Lena

  11 januari 2024

  Blir mest intresserad av Charlotte Kallas bok och av Anna Lena Lauréns vinterprat. Vinterpratet ska jag absolut höra, läser kanske inte böckerna.
  Tack för tips.

 2. Svara

  Anna i Portugal

  12 januari 2024

  Hade tänkte läsa Kallas bok. Får se om jag gör det nu 🙂 Hoppas ni mår bra och att Daniel fortsätter bli bättre för varje dag. Trevlig helg!

 3. Svara

  Anna-Lena

  12 januari 2024

  Nämen, min kommentar gick inte in. Gör ett nytt försök nu då.
  Jag blev intresserad av dina två sista tips. Vinterpratet ska jag lyssna på. Kallas bok kanske jag ska läsa. Men de övriga boktipsen lockar mig inte.
  Tack för tipsen ändå.

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 162
 • 189
 • 1 654 996
 • 5 128
 • 66 118
Sök här