Bloggen

Jag lär sakteliga känna min hemstad Falun

Av
den
24 augusti 2023

Jag hade stora planer redan när jag flyttade till Falun att jag ville gå på upptäcktsfärder och lära känna min nya hemstad.
Mest har jag dock under våren och sommaren sökt mig till naturnära platser som lämpar sig för vackra utflykter och bad.
Jag har gått oändligt många promenader med utgångspunkt hemifrån, och ibland har bussen fått ta oss lite närmare målet för dagen.
Nu när det har blivit lite svalare och hösten nalkas har jag börjat nosa lite mer på andra delar av staden
Förra veckan tog vi en promenad till Villastaden som ligger intill Falu lasarett.
Varje gång jag åkt buss till centrum passerar jag en gammal fin trävilla som ser rätt malplacerad ut i stadsmiljön.
Bilderna är klickbara för större format
[foogallery id=”39996″]
Vi kom så småningom fram till Stora Kopparbergs kyrka, men den visar jag en annan gång.
Lite irrande blev det bland de smala gatorna och gränderna, men vilken otroligt fin gammal stadsdel det är.
Nu gick vi tillbaka till lasarettet

Vi Ryggåsstugan tog vi en välbehövlig paus

Det är så vackert i Stadsparken och de röda näckrosorna blommar ännu

Menyn var krympt till nästan ingenting, men tre sorters våffla fanns att välja på, denna innehåller en getoskräm och västerbottenost.

Daniel var mer än nöjd med sin vaniljglasskula!
Nu var vi så otroligt trötta i benen bägge två och när jag kikade på stegräknaren förstod jag varför: vi hade knatat 15.000 steg!
Ja jag alltså, hur många steg stackars prinsen lubbat det vill jag inte ens tänka på, men han pinnade raskt på hela vägen.
Trots att det bara var några få hållplatser hem så stannade vi och inväntade bussen, det kändes rätt skönt…
Man har ju nu kommit med nya rön angående promenader och istället för de tidigare rekommenderade 10000 stegen per dag har man sagt att redan 2000 steg ger stora hälsofördelar!
Det är ju himla bra, men då kommer vi inte långt hemifrån…
Dessutom, än viktigare för mig som har en skada i hjärnan och demens i släkten, vid minst 10.000 steg per dag minskar demensrisken med 50%
Nu tror jag inte blint på alla rön, det kommer nya hela tiden, men visst måste det väl ändå vara en hälsofördel att traska på så långt man orkar och njuter…
Vänta bara när novembervinden viner om öronen, då går vi inte många meter frivilligt, det gäller att passa på så länge temperaturen är behaglig.

TAGS
17 kommentarer
 1. Svara

  Synnøve Irene Kjerstad

  24 augusti 2023

  Vilka vackra hus. Tänk att när det finns så många fina, så väljer de på många ställen att bygga betongklumpar!
  Ingen dålig promenad du går… tror Daniel har gått minst det fyradubbla av dina steg.
  Våfflan såg god ut den. Kanske skulle göra våfflor hemma en dag.
  Ha nu en sköner torsdag. Kram.

 2. Svara

  Mia

  24 augusti 2023

  Åhhhh vilken arkitektur! Underbart att se dessa vackra hus <3 Busken som du undrade över är en rönnsumak, om jag har fel så rätta mig 🙂
  Jag beundrar dig som går så många steg, jag blev dock glad att läsa att 2000 räcker för att hålla hälsan i hyfsat schack 🙂 Daniel är duktig som hänger med!
  Kram på're

  • Svara

   Paula

   27 augusti 2023

   Rönnsumak, aldrig ens hört namnet, tack. Den såg både lite lustig och charmig ut.
   Idag blev det inte så många steg, åskväder och spöregn, jag fick släpa ut Daniel för sista kissen, men göra nummer två som han brukar, det gick inte! Haha, knäppgöken
   Nattikram från pörtet

 3. Svara

  Minton

  24 augusti 2023

  Oj så lång promenad ni gått. Husen är väldigt vackra och mycket grönska. Våfflan skulle jag gärna äta och Daniel fick lite glass och ser nöjd ut.
  Kramar från oss

  • Svara

   Paula

   27 augusti 2023

   Det blir oväntat många steg när man irrar omkring i stadsmiljlö, man tänker inte på hur långt man går. Annars har jag rätt bra koll på avstånden nu när jag bott här ett tag. Åska och dunder ikväll, inga steg alls, Daniel tvärvägrade
   Kram och nospuss till Minton

 4. Svara

  Ibod11 - Ingrid

  24 augusti 2023

  Vad spännande att upptäcka och lära känna nya delar av din hemstad 😀 Många fina hus där men jag stannar länst till vid bilden på de vackra röda näckrosorna och sedan på söta Daniel som njuter av sin glass 😀
  Jag har också hört om de nya rönen gällande steg och jag har för mig att det finns vinster i att gå fler steg även om det räcker med färre. Inte minst för att hålla igång kondis och kanske hålla demensen borta.
  Kram

  • Svara

   Paula

   27 augusti 2023

   Jag har en plan att lära känna många fler områden under fina höstdagar. Hur många det blir avgör vädret. Ikväll åska och regn, Daniel vägrade kvällsturen. Kissade i allafall innan han tvärvände hem igen.Jag förstår honom.Nattikram

 5. Svara

  BP

  24 augusti 2023

  Du är så himla duktig på att utforska din nya hemstad. Först “erövrade” du Sundborn och nu är det Falun “på riktigt” som gäller. Tycker du gör helt rätt. När det är snö, is och vattenpölar är det inte roligt att gå långpromenader. Så du passar på nu.
  Allt du visat från dina “upptäcktsresor” är så otroligt fint. Gillar Falun skarpt:-)

  • Svara

   Paula

   27 augusti 2023

   Idag regerade vattenpölar, regn och åska. Vi får väl se hur hösten blir, men fina dagar ska jag nog utnyttja på bästa sätt. Jag har mycket bättre ork när temperaturen sjunker lite, men när kylan kommer bäddar jag ner mig i soffan. Falun levererar faktiskt, visste du att den en gång var Sveriges huvudstad!

 6. Svara

  Karin

  24 augusti 2023

  Fina stadsparken med Ryggåsstugan (som vi kallade våffelstugan)! Där hängde jag och barnbarnen en del för ett drygt år sedan när deras lillebror föddes. Mamma, pappa och lilla bebisen kom ut från lasarettet och vi kunde umgås i parken. Så mysigt!

  • Svara

   Paula

   27 augusti 2023

   Den heter fortfarande Ryggåsstugan. Har inte varit på serveringen på övervåningen för jag har ju alltid hunden med mig, men har sett bilder, det ser så mysigt ut där. Nu tror jag att de snart stänger för säsongen, Perfekt ställe att hänga på när man väntar på att nya familjemedlemmar ska komma till världen. Yngsta barnbarnet som idag är 24 är född på Falu lasarett, ettan är född i Stockhom och tvåan i Västerås. Det gäller att variera sig…

 7. Svara

  Ditte

  24 augusti 2023

  Heja! Bra gjort! Och visst är det bra att gå/promenera och av många olika anledningar. Även om det nu enligt nya rön räcker med ca. 2000 steg (helst då i rask takt) så är det absolut bra både för kropp och knopp att traska på. Jätteroligt att gå med. I dagsläget hade jag inte kunnat gå så långt men kanske 10 000 med några pauser.
  Förstår att det är roligt att utforska Falun och roligt för oss som läser att hänga med.
  Tack för rundan och de fina bilderna.
  Varm kram

  • Svara

   Paula

   27 augusti 2023

   Tack själv för att du hänger med. Tyvärr är jag inte en så duktig ciceron som du, jag har inte läst på så mycket om olika stadsdelar, byggnader osv. utan jag går mest bara och fångar det jag gillar med kameran. Falun levererar, mycket mer att se här än jag föreställt mig. Min närmaste stad under tjugotalet år var Ludvika, där marscherade man snabbt genom staden. Men istället fanns ju många mindre orter och byar som tillhör kommunen. Nu har jag skrivit om boken om din pappa i morgondagens Söndagssmakbit, jag lyckas inte få till en bra recension så jag väljer att lyfta fram den på det här sättet istället. Jag märker en tydlig försämring i min förmåga att skriva vettig text, jag har inga problem med att läsa, men att skriva är knepigare. Försöker därför hålla bloggen igång för då tvingar jag mig att få ihop nån liten text mest varje dag. Tråkigt att inte leverera så lätt som förut när orden bara forsade ur mig, men är glad ändå att jag hänger med skapligt. Saknar dig Ditte/Kram

 8. Svara

  Anna i Portugal

  25 augusti 2023

  Så kul att utforska omgivningarna. Jag tänker att de stora villorna är gamla läkarbostäder? Runt Alingsås lasarett ligger stadens mäktigaste villor av den anledningen i alla fall. Såklart är varje steg bra för hälsan, och att du njuter av dem är nog det bästa tänker jag 🙂 Önskar dig en skön fredag!

  • Svara

   Paula

   27 augusti 2023

   Du har nog rätt till en viss del. Men Falun har en mycket gammal historia i o med att man upptäckte gruvfyndigheter här tidigt. Så en del gamla fina herrgårdar och hus är nog gruvfogdernas tidigare bostäder. Jag tycker om att staden har gamla anor, och att man har bevarat en hel del.

 9. Svara

  Anki

  25 augusti 2023

  Jättefina bilder på husen! Rätt av dig att passa på nu när det är lagom fina dagar för att göra utforskningar i sin din stad. Många steg blev det!
  Önskar dig en fin fredagseftermiddag/ kväll!
  Kram

  • Svara

   Paula

   27 augusti 2023

   Ja när det inte spöregnar så är temperaturen perfekt nu för att utforska staden. Vi gick in till stan idag längs lite nya gator, när jag kom hem hade jag fotat massor! De flesta fotona kasseras, men en del kanske dyker upp. Kul är det, jag fotar gatuskyltarna för att hemma kunna titta vilken rutt jag har gått. Finns säkert bättre sätt, via mobilen, men dem har jag inte lärt mig…
   Nattikram

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 102
 • 138
 • 1 654 178
 • 5 124
 • 66 091
Sök här