skyltsöndag

Skyltsöndag # 448

Av
den
10 december 2023

Jamen tänk, nu blir det en annorlunda skyltning hos mig igen!
Har du hört talas om julgrejen, Nisse-dörren? Det handlar om en liten dörr man placerar någonstans i hemmet som tomten Nisse kan komma in genom och leverera Nisse-brev under december månad. Det fungerar alltså som en sorts adventskalender där Nisse hittar på bus, skoj eller uppdrag.
Mina tjejer har förstås en Nisse-dörr och Nisse hittas varje morgon på ett nytt ställe, allt från att han sitter i kylskåpet till att han hänger i en gardin eller sitter på toaletten..
Idag..

..satt Nisse på köksbordet och ville göra fina pepparkakor!

Sagt och gjort, Noelle var inte sen att övertala, här ska dekoreras pepparkakor!

Med lite hjälp av tomte-mamma och tomte-mommo blev det så här fina pepparkakor, dem kan man ju inte äta opp!

Nu rättar jag in mig i ledet och presenterar också en “riktig” skylt som jag såg under julskyltningen. Jag tror inte så många var intresserade av att hänga på uteserveringen i tolv minusgrader?!

BP förvaltar skylt-temat som man snabbt blir beroende av och du hittar flera skyltare här

TAGS
16 kommentarer
 1. Svara

  Mia

  10 december 2023

  Men så fina pepparkakor, hon är duktig Noelle även om hon fick lite hjälp 🙂
  Nej fy 17 för att sitta ute nu! Kram på’re

 2. Svara

  Anna-Lena

  10 december 2023

  Jo jag har hört talas om Nisse-dörren. Det är nog fint . Men jag tycker synd om nutidens föräldrar som ska hinna med allt som “ska göras” i jule-tider. Vilken press på sig de har. Pepparkakshus ska bakas med barnen, vanliga pepparkakor likaså, adventskalendrar ska fyllas med små saker…ett för varje dag, lucialinnen och tomtekläder ska strykas, tomtelistor skrivas, julklappar köpas, det ska städas, bakas kakor, köpas och kläs julgran, mat inhandlas och tillagas… och säkert mycket därtill som känns som ett tvång. Och fler och fler “måsten” ser man på alla möjliga nätsidor. Nu också Nissedörrar med aktiviteter eller små påhittade historier för varje dag.
  Och så kommer julen och är egentligen över för barnen när julklapparna har delats ut. Och föräldrarna är tröttare än någonsin…
  Själv vägrade jag att baka pepparkakshus. Inte heller hade jag någon hemmagjord adventskalender med små julklappar för varje dag. Jag är så glad över att jag kunde motstå de sakerna i alla fall.

 3. Svara

  Anna-Lena igen

  10 december 2023

  Men jag tycker att dagens Nisseaktivitet var väldigt dekorativt!

 4. Svara

  byblixtra

  10 december 2023

  Jo, jag känner till Nisse-dörren. 🙂 Så roligt att dekorera pepparkakor och så fina de blev!
  Haha…jag hade samma tanke om uteserveringen men coolt namn på restaurangen “Banken”, är den i gamla banklokaler?

 5. Svara

  Minton

  10 december 2023

  Nisse dörren har funnits i många år och är lite kul. Lite kallt att sitta ute i den kylan. Har grannar i olika åldrar och de gör inte som förr. De köper färdigt och en del av julmaten undviker dom. Det är bra så slipper de stressen.
  Kramar från oss

 6. Svara

  LillaSyster

  10 december 2023

  Fina pepparkakor passar perfekt att skylta med dem. Nollgradigt och duggregn på fm, isgata och gott om trafikolyckor idag. Själv har jag varit som längst till soptunnan. Ha en bra Luciavecka!

 7. Svara

  BP

  10 december 2023

  Den där Nisse-dörren är en stor succé. Här såldes den hos Rusta och som jag har förstått det så blev det en rykande åtgång. Tycker dörren är (äntligen) ett riktigt bra alternativ till vanliga adventskalendrar.
  Och det där med att “dekorera” pepparkakor är ju idealiskt – man slipper ju baka dom. Bara gå till affären, köpa en burk och lite dekorationer till och – vips så är en kreativ aktivitet som kräver lite tankeverksamhet för alla familjemedlemmar skapat! Den som uppfunnit Nisse-dörren borde få Nobelpriset… eller nåt;-)

  Jag huttrar bara jag tänker på att sitta ute i den kylan. Nu ska jag kanske inte skrika alltför högt – hag var ju på stamstället för cirka två veckor sedan och då var det nollgradigt. Sedan dess har jag hållit mig till “inomhus-stamstället”;-)

  Tusen tack för länken och en annorlunda och estetiskt mycket tilltalande Skyltsöndag:-)

 8. Svara

  Äventyret Framtiden

  11 december 2023

  Vilken rolig liten nisse…jag hade många smånissar på gång när mina barn var små. Mycket uppskattat var det av både dem och av mig, som alltid har gillat att leka.
  Pepparkakedekorationen är också kul, annorlunda.
  Man gör julen till det man vill göra julen till. Huvudsaken är att de små trivs och får fina minnen med sig för livet.
  Ja, inte skulle jag hänga där ute i den kyla ni har. Vintern kom tidigt i Norden i år.
  Kram från gränden

 9. Svara

  Anki

  11 december 2023

  Nissedörren är en rolig grej, men Ugglebobarnen är nog för gamla, ja, förutom Charlie då, men han gar aldrig pratat om det, Lina har gjort kalendrar med paket och sen är det vanliga chokladkalendrar. Varför fick jag aldrig såna?
  Kul med pepparkakspyntandet! Jag är nog en dålig farmor, som aldrig bakat pepparkakor eller bullar med mina barnbarn 🙂
  Ha en bra måndag!
  Kram

 10. Svara

  Susie på Stjärnarve...

  11 december 2023

  Hejsan,
  Kul att se att det finns fler som använder sig av ordet väldans, jag gör det ofta. Men NEJ är ju det jag använder mest nu när jag har svårt för att göra nåt med vänstra sidan. Och visst svär jag mycket ihop med det…
  Idag är Rolle till Visby för efterkontroll av sina hörapparater där den ena verkar fungera som den vill. Alltså ibland bra och ibland inte alls… Så nu ska jag fortsätta med julpyntandet, även om det är knepigt när jag är ensam. Minsta lilla sak som är för högt upp eller för tungt eller ska knytas så får jag avstå – grejar inte det! Några tvättade fönster samt julgardiner blir det inte i år!!
  KRAM-Susie

 11. Svara

  Znogge

  11 december 2023

  Nisse-dörren är bekant och många barn tycker det är väldigt roligt. Flera av mina elever har haft hemma hos sig och det har varit uppskattat. Så fina pepparkakorna blev!
  Konstigt nog är här folk på uteserveringarna men vi har förvisso ett p<ar plusgrader vilket är stor skillnad.

  Glad måndag!

 12. Svara

  Ibod11 - Ingrid

  11 december 2023

  Ja, jag har hört om och sett de där tomtedörrarna men som jag förstår det blir det lätt ett stort stressmoment utanpå allt annat som ska fixas med till julen. Men om man har tid och är påhittig så är det säkert jättekul att göra något med barnen varje dag. Jättefina pepperkakor blev det och de smakar säkert ljuvligt. Kanske hamnar de i magen så småningom även om de egentligen är alldeles för fina för att äta upp 😀
  Kram

 13. Svara

  LillaSyster

  11 december 2023

  Svar: kassen var bara från oss. Han säger alltid att han inget vill ha. Men jag hittar ändå på något varje år- tycker att det känns bra i magen =)

 14. Svara

  Susjos

  11 december 2023

  Kul med Nisse-dörren! Inget jag känner till, men jag har ju sett de små dörrarna 😉
  Gud så fint dekorerade pepparkakor! Tjusigt!
  På Banken har jag och min ätit ett par gånger, mycket gott, men en uteservering i sträng kyla…nja….men nu har ni väl fått lite mildare väder också?
  Ha en fin start på veckan!
  Kram

 15. Svara

  KajsaLisa

  11 december 2023

  Läste en kul krönika om en som hatade Nissedörrar och hitta på Nissebus. Ytterligare ett julmåste. 🙂

 16. Svara

  Gun Wiik Pils

  12 december 2023

  Trots att jag är förskollärare har jag missat det här med Nissedörren, beror nog på att jag har alla julförberedelser i färskt minne!
  December var månaden då man drunknade i glitter och pyssel, jullsångerna tragglades om och om igen och då julen kom var man som personal hjärtligt trött på julen. Därmed inte sagt att det här med Nissedörren är en rolig grej, barn är så fantasifulla och vad jag förstår är det här en aktivitet som inte är kommersiell.

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Senaste kommentarer
Kategorier
Statistik
 • 334
 • 559
 • 1 651 766
 • 5 116
 • 65 957
Sök här