Bloggen

Jag tror jag kan trolla!

Av
den
25 oktober 2023

För hur skulle annars detta vara möjligt?

Det här fotot på trädet helt översållat av rönnbär har “hamnat” på datorskärmens startsida som bakgrundsbild.
Och jag har ingen aning om hur det gått till!!
Jag har alltid använt bakgrunder som datorn föreslagit och inte alls haft en tanke på att jag skulle kunna lägga in egna foton som bakgrund.
Härom dagen förde jag som vanligt över fotona från kameran till datorn, kom åt några knappar, och vips hade jag en ny bankgrundsbild.
När min dotter läser detta i morgon bitti så kommer hon att skaka på huvudet och säga MEN MAMMMMMAAA!
Hur som helst passade ju bilden perfekt för gissa vad?

Jo nu kom de, sidensvansarna med det häftiga kvittrandet, som “silverklockor” tror jag det var någon (Anki?) kallade deras läte.

De var allt annat än lättflörtade trots att jag såg en stor skara i luften så försvann de bland trädgrenarna och hade alls ingen lust att vara fotomodeller!
Gissa om rönnbären på bilden är kvar?
Nej, såklart har sidensvansarna kalasat på dem så nu står trädet naket så när som på några löst sittande gula löv…
Googlar och läser att om det finns gott om bär så stannar fåglarna här uppe i Norden men om inte så tvingas de emigrera söderut. På sommaren lever de på insekter de fångar i luften!
Tänk att man lär sig något nytt varje dag..

Svampar som växer på trädstubbar är inte ovanligt men giftgröna? Det har jag aldrig tidigare sett! Rätt häftigt i Halloween-tider, men inte lockar de att slängas i stekpannan direkt.
Åkte in till favorit”butiken” idag

och hämtade hem reserverade böcker. Tänk att det alltid blir en ketchupeffekt. När jag reserverar en bok så får jag vänta, reserverar en till, får vänta på den också, reserverar en tredje och tänker att nu måste väl någon snart vara tillgänglig. Och vips kommer alla på samma gång!
Numera har alla dalabibliotek gått samman så böcker jag lånar kan komma från vilket som helst av alla dalabibliotek! Himla bra förstås, men svårare att veta hur snabbt en titel blir tillgänglig. Sen gäller det att sno sig, hämtar man inte boken som ligger reserverad inom en vecka så plockas reservationen bort.
Jag har redan suttit en stund och läst i “Ett år med mamma – ett hållbart liv över generationer”, uppiggande och jätterolig bok där dottern i dagboksform skildrar ett helt år som hon tillbringar hos sin mamma för att lära sig allt om mat, hantverk och hur man får ett hushåll att gå runt på knappa resurser. Kvinnokunskap som gått i arv i generationer. Jag har länkat titeln till förlaget om du också tycker att boken låter kul och intressant. Därmed inte sagt att jag har planer på att börja odla, sylta, väva osv. för jag har gjort mitt, utan för att jag tycker idén är skoj.

TAGS
11 kommentarer
 1. Svara

  Ditte

  25 oktober 2023

  Känner igen mig i att detta med bilder kan komma utan att en tänkt sig det hela.
  Mina döttrar skulle sagt likadant om bilder som kommer och går.
  Kul med sidensvansarna. Såg några igår. Men bara få.
  Kul med de reserverade böckerna . Och visst är det så att böcker är glädje. Dock var detta inga böcker jag kände till.
  Vad gäller kvinnokunskap så är den alltid något att ha med sig i bagaget.
  Kram

 2. Svara

  Äventyret Framtiden

  26 oktober 2023

  Vi är ju kvinnor, Paula och då kan vad som helst hända. Ett härligt ljuvligt inlägg bjuder du på med rönnbär, sidensvansar och böcker som lockar till läsning. Den om mamman och dottern låter intressant och mysig. Skulle vara roligt att ha dottern nära…äldre hon blir, jag blir ju inte äldre längre, så mera systerliga blir vi.

  Karinkram från gränden.

 3. Svara

  Anna-Lena

  26 oktober 2023

  Märkligt! Rena trolleritrick!
  Vi har inte ett rönnbär i våra trakter. Förstår jnte varför. Rönnarna blommade som vanligt. Var nog precis under noll vid något tillfälle. Är de verkligen så känsliga? Andra blommor klarade dig. Squashen visdnade ner, men tog ny fart igen…
  Sidrnsvansar är så vackra. Händer någon gång stt en flock stannar till. Låter som små bjällror i buskarna.
  Då har du att läsa. Känner inte igen någon av dina titlar. Så tack för tips! Ha en god dag

 4. Svara

  Anna i Portugal

  26 oktober 2023

  Det var ju kanon att du fick behålla trädet med rönnbären när nu de vackra sidensvansarna kalasat upp bären.

 5. Svara

  Mia

  26 oktober 2023

  Ett år med mamma, den vill jag läsa! Jag funderar på ljudböcker men jag är så oteknisk så jag får gruva mig ett tag till 🙂 Mina ögon vill inte se riktigt numera, det är lite jobbigt med läsningen och det tar en väldans tid.
  Igår var jag hos exet på “hemmet” och fixade lite och när jag tog en kaffepaus på balkongen så hörde jag detta sisslande fågelläte, satt helt stilla och där kom dom! Sidensvansarna <3 Ett ögonblick av lycka…..
  Kram på're

 6. Svara

  Anna-Lena

  26 oktober 2023

  Ett år med mamma, den har jag läst en artikel om. Tror att den är verkligt intressant, och lärorik kanske. De övriga känner jag inte till.
  Det blev inte många rönnbär på gärden i år, och de som fanns är borta nu. Sidensvansarna får kalasa någon annanstans.

 7. Svara

  Karin

  26 oktober 2023

  Åh, sidensvansarna… De påminner mig om min mammas begravning i november för över 20 år sedan. Hon hade ett speciellt förhållande till fåglarna kring huset och på begravningsdagen kom en stor flock sidensvansar som för att säga adjö.

  Den där stubben är en ovanligt snygg halloween-tårta som diverse oknytt och underjordiska varelser kommer att gå loss på om några dagar.

 8. Svara

  LillaSyster

  26 oktober 2023

  Läcker stubbe du hittat. Och en snygg bakgrund fixade du ju också, Du kanske har fler trolleritrick i dig. Inga Sidensvansar har varit här ännu, de brukar ju landa i äppelträdet, men det är dåligt med äpple. Ha en bra eftermiddag !

 9. Svara

  Ibod11 - Ingrid

  26 oktober 2023

  Tanken att du kan trolla är kul så jag stannar vid den tanken 😀 Vilken tur du har som har sidensvansar inom synhåll. Att de låter som silverklockor tror jag t o m står i vissa fågelböcker och visst stämmer det bra 😀 De gröna svamparna ser giftiga ut och det är nog bäst att de får vara kvar på sin stubbe.
  Kram

 10. Svara

  Susjos

  26 oktober 2023

  Jamen du har jag varit häxa förut, såklart kan du trolla! Vill se din dotters min när du berättar om din nya bakgrundsbild! ( jag vet inte heller hur man gör, haha! )
  Härligt med sidensvansarna!
  De gröna svamparna lägger vi inte i stekpannan nä! Hua!
  Va kul med alla dina böcker som kom samtidigt!

  SVAR: Har du svtplay så kan du se Hemsöborna som finns i 3 delar, jag blev så nyfiken, så jag började se första avsnittet igår, de är ljuvligt att se de duktiga skådespelarna- främst Allan Edvall, och språket…det är så kul att höra hur de pratar!!!!
  Kram!

 11. Svara

  BP

  26 oktober 2023

  Hahaha! Visst är det märkligt att man i vår ålder kan åstadkomma underverk och ibland mirakel utan att veta hur det gick till. Skoj med sådana överraskningar, även om jag gärna skulle vilja veta hur f*n du gjorde.

  Har aldrig sett en sidensvans i hela mitt liv. Fåglarna gillar kanske inte Täby och huvudstaden. Klart de inte gör, för här skäms det inte bort som i Falun med en massa rönnbär. Rönnbärträden som vi hade på innergården sågades ner ifjol. Varför? Ingen aning. Så ledsen jag blir över sånt. De enda fåglar vi har kvar är koltrastar (under våren), duvor och trutar under sommaren. Just nu är det dödstyst ute, bortsett från glada skratt från förskolebarnen då;-)

  Jag älskar visserligen färgen limegrön, men inte som svampar. Har aldrig sett den arten. Gissar att Anki kommer bli lyrisk – tror jag:-)

  PS. Tror det eller inte men jag äter också raggmunk med kryddpeppar/svartpeppar. Men det hjälpte inte i mitt fall. Att steka dom på full värme hade resulterat i svarta raggmunkar. Vet att det är mitt fel att raggisarna inte lyckades, men jag är glad att jag testade. I framtiden ska jag satsa på rosa raggisar igen – du vet när blodvite uppstår;-) DS.

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 162
 • 189
 • 1 654 996
 • 5 128
 • 66 118
Sök här