Bloggen Livets glädjeämnen!

Julmarknad i Sundborn

Av
den
12 december 2022

Vaknade till en mycket kylig morgon, har ingen termometer nu men enligt grannarna var det kring 20 minus

Efter en ytterst kort rastning av Daniel gick jag bort till Carl Larsson-gården kring vilken marknaden anordnas.
Marknaden startade klockan elva och jag tror jag var på plats vid tolvsnåret.

Står vid åstranden på Carl Larssongården och vyn är hjärtknipande vacker….och iskall!

Sällar mig till besökarna som går över bron till Stora Hyttnäs där det i parken finns många marknadsstånd.

Vintrigt, juligt och vackert. Men nog tyckte jag synd om knallarna som sedan arla morgon ställt iordning sina bord och nu hade en lång kall dag att se fram emot.

Kanske kunde de sätta sig en stund på fällen i gungstolen och värma rumpan?
Inne i huset var kaffeserveringen öppen, där var det i alla fall varmt och gott.

Vänder kosan åt andra hållet tillbaka över bron. Här finns bara kvalitetsalster till salu, äkta hantverk av olika slag. Vantar och kransar, bakverk, ja allt man behöver eller inte…

Här har vi en riktig fryslort, med snö på huvud och näsa. Det är Karin Larssons far som Carl har avbildat.

På uteserveringen var det glest med kunder, av förklarliga skäl. Men man kunde ta sig en korv eller burgare och inmundiga stående om hungern satte in.

Smedjan verkar också vara öppen idag

Kikar in och är inte ensam vid härden som värmer gott

Tycker ärligt synd om änderna som måste frysa om fötterna nu…medan jag själv pinnar på hemåt i mina varma kängor.

När jag fått upp värmen och druckit kaffe och ätit en sen brunsch tar jag åter ut Daniel. Flickvännen löper ju så det blir inga gemensamma promenader men Daniel är rastlös och vill ut hela tiden för att åtminstone få gå och nosa i hennes spår…

Då får vi syn på tomtemor!
Hon är på väg till marknaden där det är dags för barnen att få åka häst och vagn!

Jag hoppas att det blev livligare kommers under eftermiddagen, jag hade en liten plan att gå tillbaka när skymningen föll, men den stränga kylan höll i sig och jag ville varken utsätta mig själv eller kameran för frysskador så jag avstod.

Nog är det märkligt, för någon vecka sedan var det blött, varmt och lerigt i terrängen, urtrist väder för en julmarknad, nu fick vi lite vitt och till och med sol men då slår kylan till på allvar!
Aldrig är då människan nöjd…

TAGS
21 kommentarer
 1. Svara

  Mia

  12 december 2022

  Näää, det är svårt att vara förnöjsam 😉 men jag tycker du fick till det bra ändå med dina bilder, dom skildrar marknaden riktigt fint 🙂 Vi skulle varit på marknad i lördags men usch vilket snöväder det var, så det blev inget. Det gick bra ändå 🙂
  Smide verkar vara modernt nu igen, undrar om det inte är Ernst förtjänst *fniss* Han gillar ju sånt!
  Kram på’re

  • Svara

   Paula

   12 december 2022

   Nä men vad synd att vädret ställde till det! Jag trodde ju att tjejerna skulle vara med, men Noelle har haft 40 graders feber sedan i fredags och på söndagen vaknade dottern med migrän. Dessutom var det för kallt för en två-åring…suck. Det går dock fler tåg, eller hur. Visst finns det väl vårmarknader???
   Kram

   • Svara

    Mia

    13 december 2022

    Ja det kommer fler tillfällen att gå på marknad, i Lycksele brukar det vara marknad i februari så vi får se hur det blir då. Men lilla Noelle då, så hög feber, hoppas att det gått över nu! Kram på er alla!

    • Svara

     Paula

     13 december 2022

     Ja idag fick Noelle gå till “föris” (vilket löjligt namn) och hon både sjöng och dansade på Lucia, något mamma fick se via en film när hon hämtade hem henne. Hon slocknade efter två minuter i vagnen. Jag tycker det är synd att det blivit sådant hyschhysch med barn på sociala medier. Vad är det för fel att visa en dagisgrupp som har Lussetåg och dansar och sjunger??? Fattar nada

 2. Svara

  Minton

  12 december 2022

  Trevligt med julmarknad men kylan var inte bra. Daniel är som Minton just nu grannens tik löper och han vill ut och sätter sig vid dörren och piper.
  Vi har haft kallt någon vecka och lite snö.
  Kramar från oss

  • Svara

   Paula

   12 december 2022

   Ja tänk vilka starka drifter de har, hanhundarna! Jag har ju bara haft tikar tidigare men då brukade mina kompisar som hade hanhundar oja sig över suckande stönande hanhundar som satt vid ytterdörren och pep. Idag är det inte alls lika kallt här och det har snöat lite fint, glad åt minusgraderna och hoppas de består över jul.
   Kram och nospuss till Minton

  • Svara

   Paula

   13 december 2022

   Stackars våra killar!
   Kram

 3. Svara

  Ditte

  12 december 2022

  Vad roligt att få följa med hit i text och vackra bilder via dig, Jag hade verkligen trivts med att vara på plats här. Och just att det finns rejält hantverk att köpa och inget tingel tangel.
  Kan tänka mig att det var väl kallt att traska runt här men fint att kunna komma in i serveringen och värma sig.
  Tack än en gång! Och jag tar en repris med den vackra bilderna där jag sitter i sena kvällen i stugvärmen.
  kram

 4. Svara

  LillaSyster

  13 december 2022

  Magiska bilder! Känner hur det biter i skinnet. -7 igår då jag gick 6km in till jobbet med kyleffekten -12 , så klokt av dig att stanna inne.
  Önskar dig en Glad Lucia!
  Trevligt med tomtemor och åktur =)

  • Svara

   Paula

   13 december 2022

   -16 kyleffekt -22 så här ikväll. På tok för kallt både för vovve och tant. Kortare men flera promenader blir det, Lussedagen snart över,tyvärr får man inte längre vara med på Lussefirande på skolor eller förisar, barnbarnet Paulina fick när hon kom för att hämta sin dotter iaf titta på en video på hur barnen firat med sång och dans. Ingen utomstående (som mormor och gammelmormor) fick se…jag förstår inte riktigt de strikta reglerna som råder. Vem kan bli sårad, vem kan bli ledsen?

 5. Svara

  Synnøve Irene Kjerstad

  13 december 2022

  Godmorgon. Vilka fina bilder från en riktig äka julmarknad. Synd det var såå kallt bara. Du fångade stämningen fint på dina bilder. Stackars Daniel nu då… inte lätt när tjejen löper.
  Själv sitter jag här och väntar. Värmen är på och snart är klockan 7. Då är det dags för Lucia på tvn. Blir att kika på svtplay.
  Har inte så kallt här idag, bara 16 minus. Ska visst bli mildare nästa vecka säger dem….. plusgrader och regn. Då är det dags för kakelinna.
  Nu ska jag hämta mitt kaffe, min pepparkaka och njuta av tvn en timme. Ha en fin lucia idag du med. Kram från nabolandet.

  • Svara

   Paula

   13 december 2022

   Nej nej några plusgrader vill vi inte ha före jul, en vit jul ska vi ha, även om det innebär att det är lite strängare kyla! Det knarrar gott under kängorna. Men, liten Daniels tassar fryser så han hoppar på tre ben. Jag har inte sett Lucia idag, skulle säkert kunna hitta på någon play-kanal. Men nu är det strax nattidags i pörtet.
   Kramen, sussa gott

 6. Svara

  Äventyret framtiden

  13 december 2022

  Vilken vinter ni fick så där mitt i allt. Våra vänner B och M flög hem till Helsingfors igår och möttes av snöyra av stora mått.
  Dina bilder är så sagolikt vackra. Jag njuter av dem väldigt mycket. Tack Paula, för allt du förmedlar av det vackra Sundborn och trakterna där omkring. Julmarknad när den är som allra bäst, fastän knallarna säkert fick stå och trampa ordentligt för att inte fötterna skulle frysa.

  kram från gränden! Ja, det också! En Glad Luciadag önskas!

  • Svara

   Paula

   13 december 2022

   Tack Karin, ja helst skulle jag ha suttit inne i stugvärmen och fotat, men det går ju inte för sig, så det är bara att klä sig efter omständigheterna. Samtidigt har jag sådan klimatångest att jag är glad över varje vinterdag vi får med minusgrader…Glaciärerna i Alperna håller på att smälta bort, tittar på skidtävlingar på teve o undrar om vi inte är sista generationen som kan åka på äkta snö…
   Hoppas vi kan vända skutan åt rätt håll så även våra efterkommande har årstider att njuta av.
   Varm kram från -20 gradigt Dalarna

 7. Svara

  Gun Wiik Pils

  13 december 2022

  Magiskt vackra bilder, riktig vinter och riktig julmarknad med hantverk.
  Här längst nere i söder har vi också några minusgrader och taken är pudrade med snö så lite julkänsla har infunnit sig. Vintern här nere brukar inte vara många dagar.
  Hörde precis att Naimakka har 36 minus…

  • Svara

   Paula

   13 december 2022

   Sa just till dottern ikväll att jag skulle inte vilja var hund i Naimakka! Fy bubblan för att behöva gå ut för att pinka när strålen hinner frysa på vägen ner…
   Jag uppskattar våra fyra årstider och hoppas innerligt att även kommande generationer får uppleva dem, men det är ytterst tveksamt.
   Ha det gott, kanske fick du se skymten av någon Lucia, det fick inte jag
   Kram

 8. Svara

  Susie på Stjärnarve...

  13 december 2022

  Förstår att prommisen med Daniel blev kort. När Rolle gick ut med Molton 10.30 så var det inte så kallt och vi har inte fått så mycket snö – men det blåste och virvlade upp! Så han ville inte gå långt trots en liten tröja…..
  Det såg trevligt ut på marknaden, men utomhus i -20 det hade jag inte grejat även om jag varit “gångbar”…..
  KRAM-Susie

  • Svara

   Paula

   13 december 2022

   Det är nog alltid värre med kylan på öjn, det blåser ju för jämnan! Just nu har vi -18 men känns som -22, burr. Dock är jag tacksam över våra årstider, jag vet att du är sommarmänniska men jag gillar variationen med fyra årstider. Hoppas du hade en fin Lucia, jag hade hoppats på att få se bild/film från lilla Noelles firande på dagis men sånt går inte för sig nuförtiden. Allt är hemligt, föräldrar fick se en filmsnutt när de hämtade ungarna…fattar ingenting, varför allt hemlighetsmakeri??
   Kram från pörtet

 9. Svara

  Ibod11 - Ingrid

  13 december 2022

  Sundborn är verkligen en perfekt julmarknadsby, en julby helt enkelt. Vackert och mysigt och med knallar som säljer hantverk. Det blev kanske lite väl kallt men som du skriver, hjärknipande vackert. Stackars alla knallar som kanske frös. Förhoppningsvis hade de tillräckligt varma kläder och kanske kunde de gå in i värmen någonstans ibland. De flesta är nog ganska vana vid marknader i kyla.
  Kram

  • Svara

   Paula

   13 december 2022

   Ja du Ingrid, jag kände mig så skyldig när jag bara hastade mig mellan bodarna istället för att stanna och titta på allt vackert hantverk som var till salu. Det var så jag mest menade, att köparna kanske inte tog sig tid att handla i kylan! Hoppas jag har fel…
   Har du varit på någon julmarknad? Östersund är ju som klippt och skuren för en dylik begivenhet. särskilt borta vid Jämtli? Kram

 10. Svara

  BP

  13 december 2022

  Helt underbart vackra bilder att titta på, som vanligt sittandes i en lägenhet med 22 grader;-)
  Tycker så synd om försäljarna som måste frysa häcken av sig under många timmar. Samtidigt har dom ju inte haft marknad på två år, och jag vet att julmarknader är rätt lukrativa för knallarna. Det är ju ändå deras levebröd. Så jag hoppas att de sålde massvis.
  Själv har jag haft drygt 11 minusgrader, den kallaste temperaturen på många år.

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 148
 • 440
 • 1 628 017
 • 5 074
 • 65 435
Sök här