Bloggen

Kombiutredning i tre veckor

Av
den
1 mars 2007

Söndagen den 3 mars åker jag till Alfta Rehab för en tre veckor lång kombiutredning.
Bakgrunden till detta är att jag har 50% sjukpension tills vidare och 50% sjukersättning fram till oktober 2007
För att avgöra vad som ska ske efter oktober skickas jag alltså nu av Försäkringskassan på denna utredning som på tre veckor ska ta fram ett beslutsunderlag för min framtid (!)
Så här är vistelsen upplagd:
Under första veckan träffar jag läkare, sjukgymnast, socionom, psykolog och yrkesvägledare.
Dessa ska bedöma mitt funktionstillstånd, funktionshinder, arbetsförmåga samt rehabiliteringspotential.
De två nästa veckorna är en arbetsprövning där jag ska prova min arbetsförmåga på en arbetsplats i reell miljö (?)
Yrkesvägledaren ska följa upp träningen tillsammans med en arbetsterapeut/ergonom.
Efter avslutad utrdning sker ett överlämningsmöte där jag tillsammans med handläggare och personal från Alfta rehab deltar. Då redovisas vad utredningen gett och vad teamet kommit fram till.Detta resultat skickas sedan till Försäkringskassan.

För ett par veckor sedan fick jag ett frågeformulär från Alfta att fylla i inför min vistelse där. Den innehöll frågor om min hälsa, sjukdomar, arbete osv. Jag lämnade också en fullmakt för att ge Alfta tillgång till mina sjukjournaler från vårdcentraler/sjukhus som behandlat mig.

Under denhär perioden har jag tänkt att föra dagbok om min vistelse. Berätta hur jag upplever utredningen. Jag har på känn att flera långtidssjukskrivna/förtidspensionärer kommer att bli kallade till liknande utredningar och det kan ju vara intressant för någon att ta del av min upplevelse.
Jag känner själv att jag gärna skulle hört åsikter från andra som gjort denna utredning.
Jag har också fått kontakt med en person som varit där för tiotalet år sedan och som hade mycket positiva erfarenheter därifrån.
Det finns ju flera olika typer av utredningar, och i mitt fall rör det sig om en utredning som inte alls inkluderar rehabilitering (det var ju synd, att inte få sjukgymnastik o massage, hihi).
Jag har en viss erfarenhet själv av tidigare utredning, då i Tranås i sex veckor 1998. Det var inte några roliga eller upplyftande veckor kan jag försäkra!
Därför hoppas jag innerligt att metodiken har gått framåt och att jag själv känner mig delaktig och att denna utredning är till nytta för mig och min framtid!
Jag vill bli bemött med respekt, och jag vill inte komma hem med ett urholkat självförtroende (som jag gjorde från Tranås)!
Jag vet ännu inte om jag får tillgång till någon dator på Alfta så att jag kan skriva bloggen där, annars får jag föra anteckningar för hand som jag sedan sammanfattar när jag kommer hem.
Hur jag ska göra på helgerna är inte heller klart, jag kan antingen välja att stanna kvar eller att åka hem. Med alla byten vid kommunal transport tar resan mig ca 6 timmar och det är jag inte i form att göra, då återstår bara för sambon att komma o hämta mig! Och jag vet inte om det är värt att han ska sitta och köra 50 mil för att jag ska kunna vara hemma ett par dagar…

Har du egna erfarenheter som du vill dela med dig? Eller åsikter om ämnet? Kommentera, skriv i gästboken eller mejla mig!

TAGS
13 kommentarer
 1. Svara

  Pialotta

  1 mars 2007

  Nä det har jag inte.. så var det inte upplagt då jag fick min förtida sjukpension..
  Men i stort sett, bara det att det hände här runt om mej.
  Kanske är det här bra.. kanske kan det hittas något lämpligt för dej.. vad vet man innan. Iväg o ta det med ro lilla du.
  Ha det så gott du kan.
  Kramkram

 2. Svara

  Nilla

  1 mars 2007

  Hoppas verkligen att det blir bra. Du får stå på dig, inte låta dom köra över dig. Men man tycker ju att utvecklingen borde gått framåt sen du var i Tranås. Har hört att Alfta är bra.
  Har du sett att jag gjort din utmaning nu. Det var himlans kul. Fick leta lite bilder och scanna in så det tog en stund.
  Nu ska jag strax ge mig iväg. Semester i dag för att vara hjälpreda åt mamsen. Forvård och frissa.
  Kram

 3. Svara

  leilad

  1 mars 2007

  Hej, jag har ingen erfarenhet från nåt sånt. Jag ska ut på arbetsträning nu , ca 10 timmar i vecka vilket känns jättebra. Min rehabilitering har bestått i terapi i grupp vilket var jättebra, kurator och sjukgymnast. Sen gick jag en tio veckorskurs (Stegen) som gick ut på att pröva sig fram, känna efter och lära känna sig själv mer. Jag tror det blir bra för dig, ska bli jättekul att höra hur det gick för dig, ha det så jättebra, kramis leila

 4. Svara

  Pialill

  1 mars 2007

  Hej Paula.
  Hoppas allt går bra. Jag önskar dig all lycka till och låt ingen köra med dig. Kommer att sakna dig..
  Kramar från mig. 🙂

 5. Svara

  Helena

  1 mars 2007

  4 veckors utredning på Ergonomicentrum i Eskilstuna.
  Vilken skit!
  Vilket vuxendagis!
  Öppna munnen och du har fel, tig och det är fel.
  Jag är ju inte typen som tiger utan sa vad jag tyckte.
  Arbetsträning……..
  Hi,hi sitta vid datorn eller stoppa mojar i plastpåsar.
  Säjer väl allt om arbetsförmågan eller???
  Kom inte med egna ideer som jag gjorde. De är i alla fall fel.
  Ena läkaren där är anmäld ett otal gånger för kränkade behandling av patienter, brott mot tystnadsplikten osv, osv……. Senast blev han av någon anledning polisanmäld.
  Ett exempel. Läkaren i fråga skulle hålla ett fördrag för kvinnor med fibromyalgi. Han talade om att det existerar inte om de gick hem och hade sex med sina karlar skulle de bli bra.
  Tack o lov hade inte jag honom men såg under mina 4 veckor många knäckta personer.
  Är du sjuk är du dum i huvudet…..ungefär den inställningen har de.
  För din skull hoppas jag verkligen att Alfta är bättre.
  Ser verkligen fram emot dina rapporter därifrån.
  Skulle nog tro att du kommer att ha tillgång till dator.
  Det andra du skrev om läkare, sjukgymnast beteendevetare osv fanns allt på Ergonomicentrum.

 6. Svara

  Kicki

  1 mars 2007

  Jag hoppas att du får tillgång till dator medan du är borta, så du kan göra nåt som du gillar också. men jag misstänker att du kommer att läsa slut på ett helt bibliotek. Tre veckor känns som en lång tid, specielt om det inte blir så kul, men annars går det ju ganska fört. När jag blev utsatt för utredning för arbetsskada p.g.a hästarna, så gick jag bara lite arbetsträning innan jag fick mina 50% sjukpension.
  Synd att du inte hamnade i Falun, då hade jag kunnat hälsa på dig ofta och du hade gärna fått komma hit på helgerna.
  Kramis

 7. Svara

  Ninni

  1 mars 2007

  Hoppas allt går bra och att dom är snälla mot dig!

  Har ingen erfarenhet själv att nåt dylikt, min mamma var förtidspensionär men allt gick så lättare på den tiden min mamma blev det!

  Ha det bra och hoppas du får tillgång till dator så du får skriva av dig lite under tiden, kram 🙂

 8. Svara

  Ingegerd

  1 mars 2007

  Jag ska verkligen hålla tummarna för att Du ska få ut ngt bra av Din vistelse! Kommer att följa Dina skriverier här också, annars får Du som sagt skriva ned för hand allt som händer. Jag blev sjukpensionär
  för ca 15 år sen, då fanns inga sådana här åtgärder.
  Det var härligt att slippa jobba och alltid bli sjukskriven gång på gång. Fick ju bara meningslösa arbetsuppgifter till slut också.
  Hoppas Du får stöd!

 9. Svara

  Gunvor

  1 mars 2007

  Jag håller också tummarna för dej. Jag tror säkert att det är bra där. Har hört mycket bra om Alfta!
  Kanske är det lite skönt att det händer nåt också.
  I alla fall ska du ha det bra där!

 10. Svara

  solgudinna

  1 mars 2007

  Hej!
  Låter inget kul, 3 veckor är lång tid. Har ingen erfarenhet själv. Men min man har varit långtids sjukskriven efter en olycka på jobbet. Han omskolade sig och jobbar för fullt nu fast ingen trodde att han över huvudtaget inte skulle kunna gå igen.
  Hoppas du hittar en dator att höra av dig på.
  Har inte kunnat få ut något på min sida 🙁 fel på bloggen, troligtvis. Det bara snurrar men publicerar inte.

 11. Svara

  Anki

  1 mars 2007

  Inga erfarenheter alls. En gammal frisk kärring är hon Anki…peppar peppar…ta i trä. Enda erfarenheten jag har är att jag jobbat hos föräkringskassan…vågar man erkänna det …hihi…en underbar tid, kul jobb, underbara jobbkompisar, FAST jag jobbade inte med utredningar om sjuka…tack o lov.

  Hoppas det här går bra och ger bra resultat, vad de nu går ut på. Antar att de anser att de e dax för dig att stå på friska ben, oh om de vore så enket….hummmm vore väl alla friska eller? ja med undantag av några få då i statistiken. Lycka till Paula, de verkar inte vara någon lycksemester men försök göra vistelsen så trivsam som de bara går.
  Jag kommer att sakna dig…massor,,,fast du kanske har något bärbart med dig så du kan hålla hos underrättade…

  Kramiz Kramiz från TANT anki….

 12. Svara

  Doris

  2 mars 2007

  Hej Paula!
  En spaceväninna till mig har varit på Alfta och var väldigt nöjd, du kan läsa om det på hennes sida http://blogg.passagen.se/tussestina Hon skriver lite om det 31/1 och 2/2 tror jag att det var.
  Önskar dig Lycka till ! och jag hoppas verkligen att du får tillgång till dator, vore hemskt att vara utan dig såå länge!
  Sköt om dig!
  Kramar, Doris

 13. Svara

  Bia

  2 mars 2007

  Var glad att du får åka på utredning! Och att du inte tillhör samma f-kassa som jag, enl “Norrköpingsmodellen” är vi många som blir utförsäkrade. Jag ska börja jobba på 50% den 1/4 efter att ha varit sjukskriven sedan -02. Ingen rehabilitering, ingen arbetsträning, ingen utredning behövs. F-kassans läkare går helt emot min läkares utlåtande – utan att ens ha träffat mig.
  Gissa hur en stressjuk Bia känner sig nu!
  Inte blev det bättre, det kan jag försäkra…

  Trots mitt deppiga inlägg tycker jag det verkar vara ett bra ställe du ska till! (Jag vill följa med!) Kul att du får tillgång till internet! Man kan ju inte klara sig utan din blogg! Alltid är det nåt nytt att läsa, du är så flitig att uppdatera!

  Ha en fin helg nu!
  Kram/Bia

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 95
 • 497
 • 1 652 517
 • 5 119
 • 66 012
Sök här