Bloggen

Körkortsnostalgi

Av
den
7 november 2015

Jag har inte rattat en bil sedan 1981 i USA men ändå är …

1-P1000036

..mitt finska körkort ett mycket kärt minne och speciellt på många sätt!

Du som tittar noga ser förutom en mycket ung finnkäring i ett sprucket fotografi också att körkortet är giltigt till år 2024!

Då fyller jag sjuttio år och då måste körkortet förnyas…ähum om jag ska köra vidare 😀
Vad tror du trafikpolisen tänker om jag visar upp detta körkort som är giltigt även här i Sverige?
Igenkänningsfaktorn är nog inte särskilt hög, eller hur?
Minns när jag gick i bilskola, körde en gammal Toyota utan servostyrning!

På uppkörningen gjorde jag alla fel man kunde, jag körde antingen för fort eller för långsamt, jag var inte tillräckligt observant vid spårvagnsspåren (spårvagnar har alltid företräde) osv. Plötsligt täckte läraren över backspegeln och frågade vad det var för färg på bilen som låg bakom mig!
Han ville förstås kolla om jag hade koll, o det hade jag kanske inte men lyckades gissa rätt!
När vi väl stannat var jag helt övertygad om att jag blivit kuggad men otroligt nog så ville han inte “se mig flera gånger” och jag var så nervös så jag inte begrep vad han menade utan var tvungen att fråga om jag hade klarat uppkörningen :oj:

Anledningen till att jag överhuvudtaget tog körkort var att min dåvarande man, dotterns far, hade mist sitt körkort pga han varit alltför tung på gaspedalen…
På den gamla goda tiden fick man ju även köra motorcykel med vanligt körkort och det kom jag att göra, köpte mig nämligen en egen hoj som jag susade omkring på under en mycket upplevelserik sommar..

Anledningen till denna nostalgikick är att det på Facebook florerat en utmaning där man ska publicera gamla självporträtt, minst femton år gamla, och det uppfyller det här fotot med råge..

Annars då? Jo tack, jag njuter av en ledig helg och bryr mig inte ens om att det vackra höstvädret flugit sin kos

1-P1000025

Jag har inte haft tid att leka så mycket med kameran, och att hitta foto-objekt så här års är ju i sig själv en utmaning

1-P1000026

Jag har dock hunnit märka att nya kameran trots att den är något tyngre har ett mycket bättre handgrepp som gör att jag lättare kan fota med en hand

1-P1000027

För en hundägare har det faktiskt avgörande betydelse när man vill ta ögonblicksbilder och har ett hundkoppel i ena handen..

1-P1000028

Hittills är jag alltså nöjd med min investering, och jag gör också allt för att inte glömma att skydda kameran vilket är lätt hänt för en slarvmaja som jag..

1-P1000029

Nästa vecka väntar nya utmaningar, på måndag startar vi upp med ett språkcafé för våra nyanlända. För pengar vi fått in från loppisförsäljningen av kläder bjuder vi nu tillbaka genom att bjuda på fika och hoppas att även “gamla” bybor tittar in för att hälsa på “nya” bybor.

1-P1000030

Nu slutar jag surra och önskar istället en trevlig fortsättning på helgen!

TAGS
14 kommentarer
 1. Svara

  Kicki

  7 november 2015

  Konstigt att ditt körkort gäller än. Svenska körkort måste ju förnyas vart 10:e år (tror jag det är).
  Fina bilder med nya kameran.
  Kram

 2. Svara

  Menageriet

  7 november 2015

  :thumbsup: Grattis till körkortet!
  Tycker Du är Dig lik, både ung och vacker. 😀
  Gick Du någon utbildning innan Du körde Mc? Jag har också ett AB kort, men skulle aldrig våga köra Mc. Har inte ens vågat köra moped.
  Ha en fin helg och lycka till med “infödingarna” ! Kram 🙂

 3. Svara

  Agneta

  7 november 2015

  Du är dig lik, jag ser att det är du när du säger det! Tänk att du inte kört på så många år! Och ja, det är roligt att körkorten gäller så länge.Dom nya svenska gör ju inte det längre. Men jag har kvar min morfars och det tog han 1910 och det gällde hela hans liv och han blev nästan 100 år!!!
  Det är grått nu, men jag tycker om det på sätt och vis, det är lite mysigt!
  Agneta kram

 4. Svara

  Hillevi

  8 november 2015

  Vilket härligt körkort! En söt bild – hur ofta blir de såna på körkort och pass!? :thumbsup:
  Jag tror att jag fick mitt körkort eftersom det var julafton dagen därpå…..
  Kul att du trivs med nya kameran och fina vattendroppsbilder blev det.

 5. Svara

  Tredje året i Hjo

  8 november 2015

  Bra med finska körkort!
  Skulle vara kul att se den tuffa bruden på hojen.

 6. Svara

  "LillaSyster"

  8 november 2015

  Det var ett körkort med långlivslängd…. jag har bytt mitt ett par gånger då man här måste uppdatera fotot vart 10år! Har du lika lång livslängd på passen???

  Du har fångat vattendropparna fint på dina kort.
  Lycka till med språkcafét – de nyanlända ska nu får lära sig en viktig del i svensk kultur FIKA!
  Ha en härlig ledig söndag, här skiner solen men det blåser rätt bra. Kramen

 7. Svara

  eva

  8 november 2015

  Hallo dar uppe, en halsning fran mig dar nere i Polen dar hosten fick harda vindar fran Sverige av ‘Freja’.
  Fast dagen var vacker skon med + 15 gr, men det hjalpte inte, ville inte fa skallen avblast.
  Men sa kul att fa se ett ny-gamalt korkort, hi hi … men sot var du, ha ha … vad lustigt det blir nar de svenska bokstaverna fattas. VISST AR DU DIG LIK ANDA, samma goa leende.
  Kram/ Eva G

 8. Svara

  "LillaSyster"

  8 november 2015

  :thumbsup: Du har så rätt – precis samma fågelbord och under i Rododendronbuskarna ligger katterna på span. Men idag har de mest legat inne då det blåst en hel del. Du jag ska sätta ihop lite blomsterprakt och publicera – det kändes som du efterlyste det nu i höstmörkret. Kram

 9. Svara

  Gunvor

  8 november 2015

  Hej på dej.Snygging på körkortet. Jag har ju bytt några gånger o man blir ju aldrig nöjd med fotot, men jag har aldrig under alla dessa år behövt visa upp det för nån polis. Man har ju använt det som leg, men aldrig blivit stoppad.
  Jaså du har bytt kamera. Jag funderade länge på det också för jag har ju samma problem som du, fast jag har en liten repa på min ( Lumix DMC-TZ7) Den har varit så bra.Men repan syns på bilderna. Jag försöker se till så den blir mot ett ljust ställe i bilden. Har funderat på en liten fickvänlig variant med WIFI. Jag instagrammar ju. Men jag behöde en ny mobil så nu fotar jag mest med den.

  Men visst ja jag köpte ju en ny kamera för några år sen som verkade vara perfekt, men visade sej vara klumpig o tung att bära med sej.Och jag är heller inte så teknisk av mej. Så jag skulle behöva sälja den.
  Det är en Nikon1 V1. Egentligen superbra med utbytbart objektiv o en massa finesser om man kan o vill lära sej.
  Du det här blev ett långt inlägg. Jag är inte lika pigg o frisk nu men hoppas få lite ordning på det! Ha det så bra! HöstKramar till dej!

 10. Svara

  Kersti

  9 november 2015

  Kul med körkortet. Jag tog mitt försent för att samtidigt få MCkort. det skulle vart kul att ha men nu vet jag inte om det fortfarande känns så. Det får nog räcka att sitta på bönepallen när maken kör.
  Roligt låter det också med språkcafé. Det känns som om det på ett sätt är lättare att göra något konkret för våra nyanlända på en liten ort. Här känns det som om allt drunknar i bruset. Eller så är jag bara ouppmärksam på var jag ska titta efter information. Lycka till med det i alla fall. Karm

 11. Svara

  Anki

  10 november 2015

  Nog känner man igen dig på körkortsfotot allt – du är dig precis lik!
  Så bra att du är nöjd med nya kameran… snart kommer snön till Dalarna och då hittar du säkert en hel massa motiv 🙂
  Låter trevligt med språkcafé… har inte sett något liknande här, men det kanske finns…
  Kram

 12. Svara

  Ninni

  10 november 2015

  Jamen nog syns det att det är du! Men jag kan ju tänka mig att en polis skulle få lite huvudbry innan han upptäcker att det är ett långtidskörkort du äger. 😉
  Själv tog jag körkort 1979 och då hade de slutat med att inkludera A-körkortet för drygt ett år sen tror jag det var så nån mc har jag inte kört. Tur är väl det kanske. Har varit skadefri i alla år i alla fall och kör gör jag fortfarande. 🙂
  Vad bra att du är nöjd med nya kameran. Kan ju vara svårt att ersätta en kär ägodel ibland. Och lära sig en ny kamera är heller inte det lättaste. Jag har haft min sen 2007 och har inte lärt mig hälften i den än. Det fungerar ju ändå… :hmm: Dumt egentligen att inte lägga manken till och lära sig.
  Nu är det inte så mycket att fotografera ute helller men du har ju lyckats göra intressanta bilder av vissna löv så det är väl min konstnärliga ådra som saknas eller så är det att jag har ett så tacksamt motiv nu i barnbarnet. 😉
  Kram på dig!

 13. Svara

  Malin

  11 november 2015

  Vi är i svängen nu med dottern som ska ta körkort. Hennes far har övningskört med henne ett tag och nu börjar det bli dags för bilskola.

  Jag har inte nerver för att övningsköra med henne, eller ja inte med ngn annan heller.

  Kram

 14. Svara

  tellervo

  14 november 2015

  Kul med körkortet, så här inför skräckfylld pensionärsvarningtid hade jag önskat mig vänner som du…

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 87
 • 520
 • 1 578 122
 • 4 989
 • 64 277
Sök här