Bloggen

Första sparkturen!

Av
den
20 december 2022

Med ett nödrop hann vi igår med att hämta upp sparken ur källarförrådet

..och glida iväg på en tur runt byn på helt perfekta osandade vägar.
Daniel hade inte glömt hur man gör, han travade på så fint på rätt sida av vägen istället för att i ivern att finna dofter springa slalom mellan vägkanterna.

Idag töar snön bort, det är 3 varma grader och hela Dalarna har haft stora trafikproblem med isgator på förmiddagen.

Ett gammalt fotominne dök upp, så här mycket nyfallen snö hade vi denna dag år 2017 när jag ännu bodde på Älgsjökullen i Fredriksberg. Fåglarna var lika hungriga då som nu här i Sundborn.

Här kommer några foton från mitt fönster vid databordet

Det blev så bra när jag flyttade fågelmataren från kökssidan till baksidan där jag kan studera fåglarna på nära håll.

Blåmesarna verkar ha pinkat in revir här hos mig, några andra småfåglar har jag inte sett, men vad gör väl det, alla är välkomna

Visst buffas och knuffas de när det blir för många som samtidigt klänger i talgbollen

Känner mig iakttagen…

Här har jag försökt komma riktigt nära så man ser fjäderdräkten, så utsökt fin den är!

Här ser man ännu bättre den fluffiga fjäderdräkten, ett frö har precis hamnat i näbben

Nu poserar jag för sista gången! Kan jag få äta ifred nu?

Jag har faktiskt annat att titta på också om jag lyfter blickwn lite

Ute vid vägen har några flitiga händer byggt upp en maffig snögubbe, tippar på att den är ca 2 meter hög!

Nu kan jag tro att många lider av svår fotbolls-abstinens.
Jag såg faktiskt upplösningen av matchen, slog på tv:n när det stod 2-2 och sen följde jag dramatiken ända till sista sucken!
Och nog var det en välregisserad finalmatch!
Själv lider jag av Robinson-abstinens. L-O den gode norrlänningen som inte hade en spikrak resa i tävlingen gick och vann helt välförtjänt men ganska otippat.

Igår kväll såg jag en dokumentär som även visas ikväll på SVT Mitt livs hotell , ett annorlunda kvinnoöde, klart intressant.
Har du några tips på bra program så berätta gärna. Jag kan bara streama SVT, TV4 och Viaplay

TAGS
17 kommentarer
 1. Svara

  Minton

  20 december 2022

  Vilka fina bilder på blåmesen som är en liten ilsken sak. Den försöker köra bort andra fåglar hos mej men lyckas inte alla gånger. Nu regnar det och är plusgrader så snön smälter bort. Tyckte det var så vackert med snön och Minton blev inte så smutsig.
  Kramar från oss

  • Svara

   Paula

   22 december 2022

   Jag har inte sett blåmesen tillsammans med andra fågelarter, här verkar de ta för sig så inga andra kommer nära. Men även dessa bråkar med varandra om bästa stället att picka talgbollar på…
   Just nu faller tung blötsnö, sen ska kylan komma och ta över på julaftonen.
   Kram

 2. Svara

  LillaSyster

  20 december 2022

  Magnifika bilder på Blåmesarna – så sööööta!
  Spark hade man nästan kunnat åka här i morse, fy så halt det var bitvis.
  Du ska se att du får fler sprakutflykter, vintern är ju inte slut än på läääänge =)
  Ha en bra eftermiddag! Kram

 3. Svara

  Anna-Lena

  20 december 2022

  Så vackra fågelbilder. Speciellt den sista bilden på blåses i närbild.
  Vi har mest tslgoxar. Ett blåsespar. De är de ettrigaste fåglarna. Kör iväg talgoxarna!
  Domherrar har också visat sig i mängd, liksom gulsparvar.
  Isbana på vår byväg också. Så tråkigt!
  Hoppas att allt hinner smälta undan, innan det blir minusgrader igen.
  Ha det gott! Kram.

  • Svara

   Paula

   22 december 2022

   Jag har tyvärr inte fåglar av olika sorter här, blåmesarna har helt tagit över. Men jag får väl känna mig stolt över att dekänner sig som hemma.
   Kyla utlovas till jul, idag har det regnat, suck
   Kram från pörtet

 4. Svara

  Mia

  20 december 2022

  Åh så fina bilder på blåmesarna, ja nog är dom vackra, enligt mig borde dom vara Sveriges nationalfågel, t.o.m färgerna stämmer ju 🙂
  Fotbollen har jag inte följt alls. Ska nog kolla den där dokumentären du skrev om men först ska jag se färdigt sagan om Stenmark. Tyvärr har jag inga tips till dig men du hittar säkert nåt. Kram på’re

  • Svara

   Paula

   22 december 2022

   Ja det har du rätt i, jag sitter här och tittar på svenska nationalsymboler hela dagarna! Få se om jag orkar kolla Stenmarks-dokumentärer, lite väl mastigt med tre långa avsnitt…Men minns ju så väl hysterin som rådde precis efter att jag flyttat till *Sverige och inte ens kunde stava till ordet slalom…Längs hela Hamngatan där jag jobbade stod tv-apparater i skyltfönstren och det var packat med folk varje gång Stenis åkte. Lika illa var det på min arbetsplats, jobbade på intern avdelning på banken då och vi hade självklart en tv i vårt öppna kontorslandskap. Inte många som lyfte pennan då…och vi hade vilda gissningstävlingar med vadslagning…jojo det var tider
   Kram på dej!

 5. Svara

  Äventyret framtiden

  20 december 2022

  Jag minns den tiden då du klagade på att du inte fick fåglarna att fastna på kameralinsen;). Nu sitter de där! Fantastiska foton Paula, jag bugar och tar av mig solhatten! En ljuvlig liten en som poserade så fint för dig och indirekt också för oss som tittar in här.
  Tusen tack!
  Kram från gränden!

  • Svara

   Paula

   22 december 2022

   Tusen tack, jag är själv förvånade över hur bra fotona blev. I rätt vinkel och väder så är bakgrunden klarblå himmel o då är det ju inte svårt att lyckas!
   Kram från pörtet

 6. Svara

  Ibod11 - Ingrid

  20 december 2022

  Vad skönt det låter med en sparktur och det gillades säkert av Daniel också. Fantastiska bilder på blåmesarna. Jättefina små fåglar som jag gärna också skulle ha utanför mitt fönster. Vi får inte mata fåglarna inom bostadsområdet så jag har inte samma möjlighet. Men jag tittar lite extra hos dig i stället.
  Jag gillar många olika genrer men på viaplay tittar jag t ex på två läkarserier: New Amsterdam och the good doctor. Den senare handlar om en autistisk ung man som trots en del motgångar blir en väldigt duktig läkare. Båda serierna är väldigt amerikanska men även ganska lättsamma.
  Kram

  • Svara

   Paula

   22 december 2022

   Du är som min dotter, finns nog inte en sjukhusserie hon inte sett! Greys Anatomy var min favorit i många år men jag gillar att blanda och ge i olika genrer, just nu har jag inte riktigt hittat något som fångat intresset, har tröttnat på alla krimserier och komediserier lockar inte heller. Men huxflux så dyker det upp något bra.
   Jag minns att ni inte får mata fåglarna, och då får man rätta sig efter det. Vi hade problem med möss i källaren som även klättrade upp i vissa lägenheter genom rören i köket och det kan delvis ha berott på ivrig matning av fåglar på gräsmattan utanför. På marken ska man ju verkligen inte mata dem, men det finns vissa som envisar med att kasta bröd och annat till änder, duvor och skator..och då går det som det går.
   Kramen

 7. Svara

  BP

  20 december 2022

  Vilka helt underbara och knivskarpa bilder på fågelrestaurangen och dess gäster. Otroligt! Och detta genom ett fönster också. WOW säger jag bara.
  Kul att du fick din första och förhoppningsvis inte enda sparktur den här vintern. Skrattade gott, för som bilåkare hatar om osandade/oplogade vägar, medan man som sparkåkare älskar dom. Okej då. Har inte sett en enda sparkåkare i Täby sedan jag flyttade hit 1979;-)
  Snögubben är verkligen maffig! Nu är snön så gott som borta här (fyra plusgrader), men i november när vi verkligen hade blötsnö hade jag ju hoppats på att åtminstone barnen i förskolan skulle bygga en snögubbe, men nope.

 8. Svara

  Anki

  21 december 2022

  Härligt att äntligen kunna ta en tur med sparken .. hoppas du får många fler tillfällen i vinter!
  Fantastiska bilder på blåmesarna utanför ditt fönster! Snyggt jobbat!
  Kram

  • Svara

   Paula

   22 december 2022

   Jag tyckte länge inte att jag hade någon bra plats för fågelmatning så att jag skulle kunna sitta och titta på pippina, men det blev ju bra till sist. Och nu fotar jag dem nerifrån uppåt så himlen kommer i bakgrunden, då blir fotona mycket skarpare o bättre.
   Kram och tack

 9. Svara

  Ditte

  21 december 2022

  Vilken härlig dag! Och tänk att åka spark där det inte är sandat. Kul att Daniel minns hur han ska göra.
  Fantastiska bilder på blåmesen och det andra du har runt dig. Vad gäller fågelmatning då vi göra det om det sker i träden för annars är det råttorna som snabbt är på plats. Nej, ingen fotbollsabstinens men vo såg sista matchen. Kan tänka sig att Bosse saknar lite skidor.
  Önskar dig fortsatt fina dagar och att du hittar något på tv som lockar.
  Kram

 10. Svara

  Anki

  21 december 2022

  Jag igen .. flera timmar senare!
  Dokumentären om Maria och Stenkullen var klart sevärd! Skrattade gott åt hennes dejtingförsök .. och dressyrkursen med jättehunden 🙂
  Kram

  • Svara

   Paula

   21 december 2022

   En stark personlighet är hon den gode Maria. Och hon kan ta för sig, vet sitt värde, det är inte så illa. Men jag tror hon lämnar dejtingsvängen, det gick inte så bra….hihi
   Kram

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 348
 • 559
 • 1 651 780
 • 5 116
 • 65 967
Sök här