Bloggen

Kung Bore regerar ännu

Av
den
7 december 2023

Just nu vet jag inte vad jag tycker är värst, sträng kyla eller hög värme…Jag har alltid envisats med att påstå att vid kyla kan du klä på dig flera lager men när det blir riktigt varmt, ja, vad gör man då, man kan ju inte klä av sig mer än naket…?
Men den här kalla perioden har jag verkligen frusit, till en del beroende på ett element som krånglar här hemma, jag har så många lager kläder på mig så jag tultar omkring och skulle förmodligen inte ta mig upp om jag ramlade…en syn för gudarna…
Idag är det “bara” 10 köldgrader ute och lätt snöfall, det känns nästan som vårvibbar!
Mitt minne är väldigt kort kunde jag konstatera, jag har nämligen tyckt att vinterkylan kom ovanligt tidigt i år, pyttsan!

Titta bara hur Sundbornsån såg ut för exakt ett år sedan, kylan var sträng även då

Kallt och snörikt var det även denna dag för två år sedan 2021 även då bodde jag i Sundborn

2019 bodde vi ännu i Fredriksberg, och här står djuren på kö för att komma in i stugvärmen, riktigt kalla vinterdagar även då
Något jag har reagerat mycket på sedan jag blev “förortsbo” är antal cyklister på vägarna.
Det finns fina cykelvägar runtom, det går fort att trampa in till stan och många är det som skjutsar småbarnen i kärror antingen framför cykeln eller bakom.
Men, nog trodde jag att cykelperioden skulle vara över när kylan slog till, men icke!
Cyklisterna är lika många i den stränga kylan, de har dubbla mössor, halsdukar munskydd, endast ögonen plirar fram. I mörkret kunde man ta dem för bankrånare allihop!

Det senaste jag upptäckt är cyklister som bär andningsmask! Väldigt bra för att skona lungorna, men inget jag tidigare observerat.
En eloge till cykelfolket helt klart, det finns inget dåligt väder, bara dålig utrustning!
Kylan har som jag tidigare nämnde gjort att min kamera strejkat, ett fenomen som inte är obekant om jag tänker efter.
Många föreslår att jag kan fota med mobilen, men min IPhone 7 är såpass gammal att kameran inte är så värst bra och jag använder den bara när jag inte har min vanliga kamera med mig.
Så nu lider jag verkligen av fotoabstinens!
Igår firade Finland sin 106:e självständighetsdag, och president Sauli Niinistö var för sista gången värd för självständighetsbalen på slottet.
1700 gäster var bjudna och lika många gånger sträckte presidentparet ut handen för att med ett handslag hälsa på var och en, puh!

Finlands förra statsminister Sanna Marin bar en fantastisk aftonklänning i Ukrainas färger.

TAGS
16 kommentarer
 1. Svara

  Minton

  7 december 2023

  Det är inte kul med kall lägenhet. Har iskalla golv och 19,7 och det är inte skönt. Enligt hyresvärden är det ok.
  Det är bara -1 ute men snö som fastnar i Mintons päls ?
  Kramar från oss

  • Svara

   Paula

   10 december 2023

   Det enda positiva med Daniels pälsavfall är att han inte har päls nog där snön fastnar. Finns det inte en spray man kan ha på bollarna så de snabbt tinar? Tycker jag sett någon reklam…
   Adventskram från pörtet

   • Svara

    Minton

    10 december 2023

    Fick ett tips att spraya balsam så fastnar det inte. Ska testa.
    Kramar

 2. Svara

  Anna-Lena

  7 december 2023

  Jag skulle gärna vilja att media av olika slag uppmärksammade Finlands nationaldag. Någon liten glimt från firande människor med viftande flaggor… ungefär som när Norge firar sin nationaldag. Den uppmärksammas ju alltid.
  Här fortsätter också kylan. Jag vet inte hur många dagar termometern har visat ca -18 eller lägre nu.

  • Svara

   Paula

   10 december 2023

   Man viftar inte med flaggor på Finlands självständighetsdag. Man går med gravallvarligt ansikte i parad eller står ute och lyssnar till trista tal och sång av körer. I skyltfönstren brinner ett ljus bredvid en finsk flagga. Hur tråkigt som helst..

   • Svara

    Anna-Lena

    10 december 2023

    Aha! Det kanske är därför jag aldrig uppfattade att Finland firades. Ingen glädjeyttring, alltså.

 3. Svara

  LillaSyster

  7 december 2023

  Fina Domherren och sedan en underbar bild på Torsten och prinsen=)
  Här cyklas också, men jag är för feg…… det skramlade till rätt bra några meter framför mig för ett tag sedan då en cyklist körde omkull i halkan. Om man nu ska cykla på vintern så är det ju dubbdäck som gäller kan jag tycka och hjälm. (Hjälm är det ju alltid i min värld, det hade inte den cyklist som åkte i backen. Nu klarade hen huvudet den här gången – men rygg och svanskota fick ta mycket stryk)
  Du får be hyresvärden se över dina element om du inte fixar att få igång dem själv.
  Ha nu en fin kväll, här är också kyligt och superhalt på vägen vid lunchtid. 3cm nysnö och mer kommer det…….suck.

  • Svara

   Paula

   10 december 2023

   Jag hoppas cyklisterna här har dubbdäck, de flesta bär hjälm men det är dåligt med lysena på kvällen. Fortsätt fega du, känns tryggast så. Hyresvärden har varit o kollat o har tillkallat rörmokare men de har vips försvunnit från jordens yta…

 4. Svara

  Mia

  7 december 2023

  Är det bara vi svenskar som är lite återhållsamma med firande av såna dagar, typ nationaldagen? Minns amerikanerna i “Allt för Sverige” som höll på att skrämma slag på svenskarna när dom tjoade och hejade 6:e juni! Till o med kungen såg skräckslagen ut! Nej, fram för mer firande, tycker jag 🙂
  Ja nog 17 har det varit kallt i år, så ock andra år, så det är nog inte så ovanligt. Men vad trist att du har så kallt inne, ett element som inte håller värmen gör skillnad när boytan inte är så stor, hoppas du får det åtgärdat å det snaraste!
  Kram på’re

  • Svara

   Paula

   10 december 2023

   Svenskar festar mycket bättre än finländarna! Kan förstås också bero på att Sveriges dag är på sommaren då det blir typ gardenparty medan finnarna fryser häcken av sig på vintern..hihi
   Kram

 5. Svara

  Ibod11 - Ingrid

  7 december 2023

  Men så ska du inte behöva ha det. Jag antar att du har försökt kontakta hyresvärden men jag vet av egen tidigare erfarenhet att det inte alltid är det lättaste. Här har jag det varmt och gott och ändå har jag bara två element på av fem. Bra att bo mellan två och ovanpå en annan lägenhet 😀 Kylan och vintern har varit här länge och alla säger att det här har de aldrig varit med om tidigare. Minnet är kort men jag tror att kombinationen mycket snö och kyla faktiskt är ovanligt redan i början av november.
  Cyklisterna har blivit många även vintertid och det är ett uthålligt och spänstigt folk. Vett att utrusta sig har de också och motionen får de på köpet 😀
  Hurra i efterskott för Finlands självständighetsdag 😀 Väldigt tjusig klänning och en fin bild på Sanna Marin.
  Fantastiskt fina bilder från dina tidigare kallperioder. Domherren i rönnen är som en tavla och Daniel och hans kissekompis är så fina.
  Kram

  • Svara

   Paula

   10 december 2023

   Hyresvärden är kontaktat, har varit o kollat, har bytt termostat men det hjälpte föga. Ingen värme där ändå. Nu lär det vara rent omöjligt att få tag på en röris…

 6. Svara

  BP

  7 december 2023

  Usch för ett krånglande värmeelement i lägenheten. Hoppas du har felanmält det. För kallt vill man det inte ha inne. Det räcker gott med kyla utomhus. Och visst blev det kallt väldigt tidigt i år. I stort sett sedan mitten på november har det varit svinkallt. Visst har vi haft snö tidigare än så. Ett år var det den 5 oktober. Tror det var 2015, men tvåsiffriga minusgrader har vi inte haft på flera år och definitivt inte under en så lång period. Idag var det mildare, bara -4. Nu är det minus 1. Skrattade gott då halva parkeringen av tom i eftermiddags. Alla inklusive jag själv passade på att åka till centrum och storhandla.

  Inne i stan cyklas det året runt, men jag har inte sett någon med mask än.

  Bilden från Sundborn är helt fantastisk, liksom bilden på Sanna Marin. Hon är en vacker kvinna och klänningen väldigt “smart”.

  PS. Tänkte på dig idag. ICA måste ha köpt loss ett stort lager av grisfötter i gelé. Flera kyldiskmetrar var fyllda med nassefötter. Så en rekommendation är att åkta till en ICA. Minns att min ICA inte hade några grisfötter alls ifjol, förutom frysta som man kunde tillaga själv. DS.

  • Svara

   Paula

   10 december 2023

   tack för tips, ska kolla på ICA!

 7. Svara

  LillaSyster

  8 december 2023

  Snacka om drömvinst, hade det varit jag som vunnit hade jag delat med mig till dig och många andra =)

 8. Svara

  Anki

  9 december 2023

  Inget kul alls att frysa … hoppas hyresvärden får tag på en “rörkrökare” snart.
  Fina bilder och så härlig bild på Daniel och Torsten.
  Även här cyklas det året runt, både med och utan barn 🙂
  Kram

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 85
 • 497
 • 1 652 507
 • 5 119
 • 66 012
Sök här