Bloggen

Kunskap är makt..

Av
den
27 oktober 2010

Först, tack snälla gulliga rara vänner för alla uppmuntrande och empatiska kommentarer både här i bloggen och på FB! Det känns underbart att ha såna vänner på nätet! Jag känner mig peppad och motiverad tack vare er!

Idag åkte jag in till biblioteket.
Jag vill ta reda på så mycket fakta som möjligt om det som nu gäller i mitt “nya” liv och vad bättre än att vända sig till litteraturens värld!
Lånade hem läkaren Helena Nybloms bok “Supermat – vägen till ett friskare liv”, “Hjärtdoktorns gastronomiska strövtåg – hur man njuter av livet på ett hjärtvänligt sätt”, “Hjärtats kök för dig med höga kolesterolvärden, högt blodtryck, övervikt”.
Jag är inte särskilt påläst vad gäller kosten som är bra vid höga blodfetter men konstaterade idag i butiken att 250g Becel ProActive-margarin kostade nästan 35,- till skillnad mot vanlig Becel som inte sänker kolesterolet. Den kostade 19,- för 400g!!!
Om jag skulle handla alla special-livsmedel som påstås påverka kolesterolvärdena så skulle jag gå i personlig konkurs på en vecka, så jag får nog använda sunt förnuft. Havregryn är bra, och definitivt inte dyrt. Det finns säkert flera bra livsmedel att välja på.
Vi gick över till att använda smör när margarindebatten pågick och nu får jag vackert återvända till margarin-epoken igen. Animaliskt fett är inget för mig har jag förstått…

Dessutom lånade jag journalisten Anita Jekanders bok “Det gick en propp – en bok om att få stroke” samt till sist boken “Sluta röka och snusa på 4 veckor”
Sluta röka ja, det har jag ….inte gjort…..men….jag har slutat äta halstabletter!
Och? Nu tror ni jag fått en smäll på hjärnan i alla fall, vad har halstabletter och cigaretter gemensamt?
Jo, för mig har det stor betydelse, jag tycker ju att cigaretter smakar illa, alltså suger jag alltid på en halstablett när jag röker!
Haha, när jag inte har någon tablett i munnen så smakar ciggen pyton, och det är mycket lättare att låta bli!
Så fungerar min logik, alla sätt är ju bra om dom fungerar.
Det betyder att jag är mest sugen på att röka när jag dricker kaffe. Och hittills har jag då unnat mig de cigaretterna. Men totalt sett har jag nog halverat rökningen på egen hand, det tycker jag är bra jobbat!
Jag ringde till vårdcentralen i måndags och bönade om hjälp med rökstoppet.
Sköterskan jag pratade med skulle vidarebefordra ärendet snabbast möjligt, men se det har inte fungerat, ingen har ringt upp mig. Imorgon får jag nog ta o ringa upp igen och fråga om dom glömt bort mig.

Nog om det ämnet, men det är ju så att man skriver om det som upptar ens tankar och som påverkar ens liv!

Min torra galghumor underlättar tillvaron även nu, och jag har myntat ett nytt begrepp om mig själv:
Paula – hon är inte bara korkad utan också igenkorkad!
Haha, vad tycks, maken tyckte inte det var ett dugg kul!

Igår kväll var vi i bystugan på byalagets höstmöte!

Medelåldern är ganska hög på de aktiva i byalaget, så är det i dom flesta byar, men vi var ett drygt tjugotal som njöt av smörgåstårta och kaffe.
Mycket gemytligt och trevliga människor som gladde sig åt att vi inte var några stugsittare som inte visade oss på byn.
Den andra advent anordnas julmarknad i byn, då hoppas jag vi har lite snö och vinter!

Ända fram till idag har vi haft underbart senhöstväder denna vecka. Kalla nätter ner mot -10 och dagtid bara ett par plusgrader.
Vi gick runt gärdet en kväll strax innan skymningen

Bor man på Gärdets väg så ser det ut såhär! Loppan är också okopplad och de stora öppna ytorna bidrar till att jyckarna springer och springer som aldrig förr

Loppan trodde vi skulle gå över bron, men det skulle vi inte den här gången. Hal och slipprig har den blivit så där tänker jag inte gå förrän till våren

Där står vårt pörte i skymningstimmen. Röken stiger ur skorstenen och det ser varmt och inbjudande ut!

TAGS
25 kommentarer
 1. Svara

  Doris/doje

  27 oktober 2010

  Ser verkligen inbjudande ut 🙂
  Känner igen det där med halstabletterna, både jag och min syster gjorde likadant 😉
  Lycka till med ditt nya liv, hoppas att du kan få hjälp så att det blir totalt rökstopp, annat går inte Paula !
  Sköt om dig !
  Kram

 2. Svara

  Mia i Vindeln

  27 oktober 2010

  Säger också lycka till med allt! Kosten, det är en hel vetenskap, men jag tror du ska hålla dig till ditt sunda förnuft, för det har du ju…
  Ibland är det nyttigt med si och ibland så…vad ska man tro???
  Kram!!

 3. Svara

  Gun

  27 oktober 2010

  Heja Paula! Du ska veta att olivolja kan användas till mycket, ofta finns det extrapris på något märke, rostat bröd i torr panna gnuggad med vitlök och sen lite olivolja duttat över är ett bra alternativ till en macka med smör och onyttigt pålägg……
  Sen kan jag tycka att ett riktigt gott bröd och en skiva lagrad ost funkar bra utan fett…

 4. Svara

  Astrid

  27 oktober 2010

  Vilket underbart ställe ni har hittat. Ja man borde kanske skippa smöret
  Men jag har tänkt att förut så åt man ju inget annat och det är ju nu som allt detta ökat med blodfetter och allt
  Men man kanske inte undersökte det förut
  Vilket drömställe för en hund
  Jo din gubbe kommer att hänga med på din galghumor sedan men först måste han acceptera det du lider av
  Jag vet hur det var när dotter fick sin MS diagnos

 5. Svara

  Nilla

  27 oktober 2010

  Det som sagts ovan om olivolja är ju jättebra. Det kan man ha till nästan allt. Sen tror jag personligen att smör är bättre än margarin. För smör är ju äkta vara, utan tillsatser. Tittade på “Efter 10” med Malou häromdagen. Det handlade just om tillsatser i matvaror, och speciellt om glutamat. Det var väldigt intressant. Något som jag tror är mycket värre än smör och grädde det är kolhydrater. Det ska man akta sig för. Vitt bröd, vetemjöl, pasta, potatis mm Bra att du läser på om ämnet, ju mer man kan, ju lättare blir det.
  Och du….din humor är härlig.
  Sköt om dig, Kram

 6. Svara

  Ninni

  27 oktober 2010

  Vad du är duktig som halverat rökningen till hälften och vad bra att du kan ta bort halstabletten så det inte smakar så gôtt att röka. 🙂 Smart drag.
  Visst skriver man om det som ligger en närmast i tankar och hjärta. Mina senaste bloggar är mest gnäll och gnöl men det har ju känts så och då är det skönt att få häva ur sig det och det känns bra att skriva av sig också. Sen bloggar jag mest för min egen skull. Sen är det ju jättekul att det finns de som vill läsa mina bloggar och det är jag så glad för. Och massor med tips och peppning har ju även jag fått. Men nu hoppas jag att jag slipper gnälla framöver – att mitt öga blir bra snart och det tror jag att det blir nu.
  Vad mysigt ni bor. Ser så skönt ut för både hundarna och för er. Du gör nog rätt i att undvika den hala bron nu så du slipper bryta sönder armar och ben.
  Mat är ett svårt kapitel när man ska lägga om vanorna. Sedan jag träffade Christer har här blivit en hel del riktig grädde i såserna istället för fettsnålare grädde, söt läsk (det dricker jag inte så ofta iaf) istället för lightläsk och fet ost (Stureosten är Christers favorit) har vi på bordet då vi äter smörgås. Konstigt nog har jag inte blivit mer än ett par kg tyngre sen jag flyttade hit och började äta mer fett men hur jag ser ut i ådrorna har jag ju ingen aning om.
  Nog är det bedrövligt att det nyttiga becel ska vara så mycket dyrare än den vanliga! Och likaså med all annan nyttig mat. De (tillverkarna) vet att de kan ta bra betalt just för att det är nyttigare och det utnyttjar de minsann. Bedrövligt! Vi får ta och skriva mycket om “nyttig mat till dyra priser” och gå in till tillverkarna och skriva om vad dyr deras nyttiga mat är så kanske det händer nånting. 🙄
  Fortsätt kämpa! Och din galghumor är suverän men kan nog vara svårt för Hasse att ta till sig och tycka att det är roligt när den han älskar precis fått reda på att hon är “igenkorkad”.
  Kramen på dig och ge Hasse en kram också för det behöver han säkert.

 7. Svara

  Britt-Inger

  27 oktober 2010

  Hej!
  Vad duktig du är som redan halverat rökningen och vad bra att du tycker att det smakar illa … lite (nä jätte-) komiskt att du sög på halstabletter för att det skulle smaka bättre när du rökte förut!! 😉 Hoppas att du snart får hjälp från vårdcentralen också. De kan förresten säkert ge dig kostråd också, om du vill det, och inte bara hjälpa dig med rökavvänjningen.
  Btw, gillar skymningsbilden på pörtet — ser mysigt ut!
  Kram på dig!

 8. Svara

  Synne

  27 oktober 2010

  Då vet jag vad jag ska se efter när det gäller pörtet. Har ju sett det nu hur det ligger.
  Mysig bild.

  Härligt också att se Loppan rusa runt som en toka och njuta av dofter och att få springa lite.

  Det där med becel, det ska du inte gå på.
  Fortsätt du med ditt smör. Det lilla man använder är inte skadligt. Här är det smör och bregott som gäller. Margarin är portförbjudet!
  Försöker undvika allt som heter tillsatser och sötningsmedel. Lightprodukter är bannlysta. En lightläsk triggar bara sötsuget ännu mera än en vanlig läsk.
  Så njut av din mat nu. Kolesterolet kommer sjunka när du kommer in i dina nya vanor. Men undvik becel!
  http://viktminskning.ifokus.se/Articles/Read.aspx?ArticleId=c9a80591-14dc-42b8-92d4-697ad13f2939

  Hoppas annars att det är bra med er bägge.
  Måste hörs av snart tycker jag.
  Hälsa Hasse så gott nu.
  Kramen Synnöve med gubbe :mrgreen:

 9. Svara

  Anki N

  27 oktober 2010

  Alla dessa kamper livet ger oss att traska genom, har gjort människobarnet stark, målintriktat och uthärdig, så – ja du kommer klara de mesta du företar dig. Nu har du ju en STOR anledning oxå. De här med halstabletter o cigg, de har jag aldrig hört förut faktiskt, men de borde ju vara till stor hjälp då om du utesluter tabletten.

  Kämpa på, kämpa på. Tur du har din humor o ditt glada humör, bara med de kommer man långt.

  Kramiz Anki

 10. Svara

  Menageriet

  27 oktober 2010

  😆 Du är rolig Du Paula! Äta halstabletter för att kunna röka? Då kan det inte bli så svårt att lägga av, för det smakar ju SKIT! I alla fall sen man slutat och provar igen.
  Så härligt för vovvarna att få springa på de där fälten. Det är HUNDLYCKA!
  Den bron hade jag nog inte vågat kliva ut på ens på sommarn. Det ser inte ut att hålla.
  Så mysigt det ser ut med huset. Kommer att tänka på något jag såg i en tidning.
  “Bättre än elden på främmande härd,
  är röken i egen stuga värd”.
  Ha det gott! 🙂

 11. Svara

  TT

  27 oktober 2010

  Det är kanon att du redan dragit ner på rökningen!
  När jag slutade var det för att barnen hört hos dagmamman att man kunde få cancer och dö så jag tog ett beslut att efter sommaren skulle jag bara sluta.
  Fick sluta med kaffe och öl ett bra tag för det var ju då det var godast och jag åt popcorn och vindruvor på kvällarna när grannen knackade på fönstret för sista röket… men det gick till slut…

  Har också boken Supermat… i min släkt dör ju de flesta runt femtio så jag måste tänka på kost och livet i allmänhet känner jag.

  När jag ser bilderna vill jag bara flytta dit!
  Har man inte sin galghumor… hur fasen ska man då överleva! Kraaam!

 12. Svara

  Malin

  27 oktober 2010

  Keep up the good work nu Paula! Du klarar det.

  Det blir en hel del mediciner och specialkost till våra allergiska ungar så jag känner till det här med kostnaden för specialkost 🙁

  Det ser så mysigt ut i ditt nya Pörte.

  Kramar

 13. Svara

  åsa

  27 oktober 2010

  Att sluta röka, det var mest påfrestande psykiskt för mig, kunde vid vissa tillfällen ha mördat för en cigartett, men räknade sakta till tio och oftast var “suget” borta redan vid sex, sju…..
  Hade ju fördelen att vara på lasarettet i fyra dygn och var då uppkopplad till monitor 24/7 så jag kunde ju inte röka eftersom jag inte kunde ta mig från avdelningen…(Inget ont som inte har något gott med sig..)
  Efter den vistelsen har jag inte rökt eller snusat en enda gång, för tar jag ett bloss, då vet jag att jag är fast igen, men jag tänker aldrig på cigarettet längre och det tycker jag är ett bra tecken..
  Maken, han röker som förut och det har aldrig stört mig, blir inte sugen utav det..
  Det enda negativa, att sluta utan att använda tex. nikotinplåster eller andra saker som finns, det är ju vikuppgången…men, man får ta den biten senare..
  Jag håller tummarna för att du ska kunna dra ner på rökningen, bara det vore ju jättebra!
  Tycker inte om när man säger att man ska sluta röka, det är bättre att man gör ett uppehåll (uppehållet kan vara hur långt eller hur kort som helst, bara man säger att man gör ett uppehåll…)
  På så vis blir det inte så fruktansvärt stenhårt, man är inte mer än människa…
  Är helt övertygad om att du fixar det här, men sätt inte för stor press på dig, vissa saker tar lite mer tid än andra..
  Maten, det är ju att se till att det inte är grädde och annat onyttigt man stoppar i sig, men se Becel, det köper jag inte!
  Ska jag äta en smörgås, då ska jag ha extrasaltat Bregott och inte nåt som ser ut och även smakar som barnsalva på mackan!
  Där får folk säga vad de vill….
  Håller tummarna och hoppas, att du kommer att må bra.
  Ha dé!/Kram

 14. Svara

  Boman

  28 oktober 2010

  Strunta du i lättprodukterna, de är bara lureri. Becel består till huvudsak av vatten. Och innehåller palmolja, som får bönderna att svälta i Indonesien och orangutanger dö. Alltså rena skiten. Duger till att göra tvål av, men säljs för dyra pengar med mördande reklam. Klart att kolesterolet sjunker om man brer vatten på mackan!
  Becel kan rent av vara farligt för den med hjärtfel. Lite info om smörjan:
  http://viktminskning.ifokus.se/Articles/Read.aspx?ArticleId=c9a80591-14dc-42b8-92d4-697ad13f2939
  http://www.konsumentsamverkan.se/11verk/kampanj/saker/antligen.htm
  http://www.dagensmedicin.se/asikter/debatt/2010/05/12/annu-en-myt-det-hjartvanli/index.xml

  Om man ställer fram smöret nån timme och sen vispar ihop det med en god Virgin olivolja och saltar en aning, så får man ett smör som är nyttigare och gott. För det är svårt att skippa fettet på mackan fast det vore bättre.

  Ciggen kommer du att klara av, det är jag övertygad om. För alternativ finns ju inte, eller hur?

 15. Svara

  Boman

  28 oktober 2010

  Ps, bloggat om Becel idag

 16. Svara

  Gunvor

  28 oktober 2010

  Jag tycker att du är jätteduktig som redan startat om ditt nya liv. Jag är övertygad om att du klarar rökningen också..du har ju insett att det smakar pyton, genom att äta tabletter för godare smak. DU KLARAR DET ❗ För du måste!

  Tur du har din humor och att du läser på om kosten. Jag själv äter medicin för både högt blodtryck o kolesterol. I början, innan jag fick medicin, så försökte jag att vara såå försiktig med vad jag åt, men det hjälpte inte. Tyvärr! När det är ärftligt då hjälper det tydligen inte bara med att vara sund, så då blev det medikamenter och sen har det hållit sej på en bra nivå. Jag behöver aldrig tänka på vikten. Ibland när jag blir dålig i min lungsjukd. då går jag ner i vikt. Nu har jag ätit upp mej till det normala.
  Så kan det också vara.
  Men det kommer gå bra för dej. Du är duktig på det mesta tror jag.
  Må så gott nu i ditt fina mysiga pörte. Med din mysige make och dina fyrbenta.Kram på er alla!

 17. Svara

  Punatukka

  28 oktober 2010

  Men herregud Paula?! Jag ryser när jag läser om vad som hänt dig och samtidigt,tack gode gud för din optiker och att ni har såna läkare hos er….Vad gäller rökning så är jag,med risk att få på skallen,väldigt kluven.Jag har sett hur många som slutat efter åratals rökning sen drabbas av en hel massa sjukdomar…..OCH hjärtinfarkter.Vad ska man tro på då,hmmmm???? Nåja,nu spårade jag kanske ur men du förstår vad jag menar! Naturligtvis ska du lyssna på och göra som din doktor säger. Att ändra vanor och beteende blir säkert tufft men du är en tjej med skinn på näsan och kommer att fixa det här! Med tanke på vad margarin tydl. innehåller så undrar jag hur smör ( i måttliga mängder) kan vara sämre??? Hur som helst…..ska inte skriva en hel roman här,jag vill egentligen bara att du är rädd om dig,kraaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaam!

  Ps. såååå roligt att du tittade in i min blogg 😀

 18. Svara

  Kicki

  28 oktober 2010

  Jag blir lite imponerad av alla råd du får av dina bloggvänner (de är ju inte få).
  Jag bara säger LYCKA TILL MED ALLT!!
  Kramen ❗

 19. Svara

  britten

  29 oktober 2010

  hej min fina fina blogg vän.först ska jag säga att jag satt blogg lovin på dig nu. . Missar så mycket annars. Nu har jag legat hela morgonen och läst inne hos dig. Så mycket jag skulle vilja säga. . .Jag hoppas du ska komma fram till nåt bra när det gäller kosten jag vet att bezell är dyrt men jag har förstått att det är väldigt bra min kusin som är sjuksköter började använda det när han fick problem med fetter och tryck och han fick snabbt ner det med det och promenader. Jag ska försöka komma in och peppa dig. Vilken tur du har dina hundar. På tal om det och att kräkäs så kräktes ju moffi mycket på slutet och alltid på mattor. Lilla molly vår foster hund fick i sig nåt uppe på gården nu sist och kräkt es så alla mattor innan hon var nöjd. Nu måste jag försöka ta mig ur sängen min vän. .Ser att du också har face. .Kanske ska man titta efter dig stor kram min vän.

 20. Svara

  IKA

  29 oktober 2010

  Men rara underbara gulliga Paula!
  Jag måste skamsen säga att jag helt missat vad som hänt dig, vilken fruktansvärd tur du hade när det upptäcktes i tid!! Kroppen är förunderligt uppfinningsrik när det gäller att hitta alternativa vägar när något blockerar..

  Jag håller tumme för att det ska gå bra med ditt “nyaliv” och att omställningen ska vara så lindrigt som möjligt.
  Sköt om dig så mycket det går, tänker på dig, du underbara människa!!

  Varma Kramar

 21. Svara

  BrittMarie

  30 oktober 2010

  Hoppas du har en bra helg och att allting går bra för dig nu. Här ringer det på dörren stup i kvarten. Det är monster som vill matas med godis. Konstig helg det där – halloween.
  Kram

 22. Svara

  BrittMarie

  30 oktober 2010

  Precis när jag skrivit inlägget innan, fick jag se att du också kommenterat mig, nästan samtidigt 😀 Kul att våra tankar gick i kors 🙂

 23. Svara

  Marketta

  30 oktober 2010

  Fina bilder du tagit igen, här är det total bildtorka igen.

  Men jag förstår inte det där med cigarettens makt. Alla som har börjar röka säger att dom första cigaretterna smakade helvete, jag har ingen aning för jag har aldrig ens smakat en gång. Men varför börja då om det smakar så illa 😯 . Det går över mitt förnuft, fast det var ju många som började under högstadiet för dom tyckte var tufft. Men på min tröja stod det “None smoking generation ” 🙂 .

  Det där med ölet, jag fick verkligen avsmak för allt vad alkohol heter efter att levt med en alkis i fyra år. Ok, han var ju inte en heltidsalkis utan en periodare, men gjorde mitt liv till ett h-e innan jag hade förstånd att göra slut på det. Har varit full en gång när jag var 20 år, vi var på kryssning med finska föreningen, och jag tyckte det inte var nåt märkvärdigt, så jag har inte haft nån saknad efter det, precis som med rökningen.

  Kramizzar
  Marketta

 24. Svara

  Kersti

  30 oktober 2010

  Nu har jag läst ifatt lite här och ser att det verkligen hänt saker sedan jag var här sist. Blir glad av att läsa att man faktiskt kan bli både snabbt och väl omhändertagen i sjukvården. Tufft blir det för dig att nu smälta det här och sedan försöka sluta röka. Vet hur det kan vara men är rökfri sedan 21 år så jag vet också att det går att sluta. Tror på såna där egna strategier. jag slutade helt dricka kaffe och jag svarade alltid i telefonen i sovrummet. Känslan av att men röker inte där var starkare än suget. Ja alla knep är tillåtna. Du ska se att du klarar det du också. Kram

 25. Svara

  annette

  31 oktober 2010

  Fy vad Du råkat ut för, tur i oturen att Ditt öga blev inflammerat och att Du faktiskt kom på att tala om att Du haft synbortfall.
  Ja, Du får ta tag i en del saker vad gäller livsföring nu, men ta det lite lugnt och ställ inte för stora krav på Dej själv, men jaga vc så Du får hjälp med rökningen, för även om Du varit suveränt duktig och halverat så är det väl rökstopp som gäller.
  Finns jättebra medicin numer som verkar hjälpa även den som inte kanske inte riktigt har viljan, röksuget försvinner vartefter med den medicinen, men det behövs oxå stöd från sjukvården.
  Undrar om inte varje vc numer har krav på sig att ha rökavvänjing på sitt program.
  En matsked äpplecidervinäger i ett glas vatten på morgonen är det enda råd jag tänker ge Dej att börja med, i övrigt tror jag Ditt sunda förnuft och vilja kommer att göra att Du klarar av det här!!

  Ha en skön söndag!

  Styrkekramar

  annette

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 293
 • 499
 • 1 640 984
 • 5 101
 • 65 744
Sök här