Bloggen

Belöningssystem?

Av
den
1 november 2010

Försöker fundera på vad jag ska belöna mig själv med när jag slutar röka…
-bättre hälsa
-längre liv
okej, jättebra, men det är bara vackra ord, inget jag kan ta på, inget jag i vardagen kan njuta av!
Livet ska ju vara gott att leva!

Det känns som om det är lättare att dressera en hund än att sluta röka…
En hund ger man belöningar för önskat och rätt beteende, hundgodis, lek , klapp och mys
Vad ska då jag få för belöning för att jag inte tar den där ciggen som jag längtar efter?
Det kan knappast vara något att stoppa i munnen, jag är redan mycket orolig för viktuppgång som verkar drabba de flesta som slutar röka. Inte bara för att man unnar sig godsaker utan för att faktiskt ämnesomsättningen sjunker så samma mängd kalorier blir svårare att bli av med! Har man som jag redan 25 kg extra att släpa på, ja då går all ätbar belöning bort!

Inga cigaretter, inget kaffe, ingen öl, vad sjutton ska jag unna mig själv istället för alla mina gamla kära laster??

Tack alla ni som engagerat kommenterat min undran över margarinets kontra smörets fördelar.
Jag har läst många artiklar på nätet, jag har läst böcker, men jag vill nog invänta läkarens ordination. Klart är att ämnet är hett, det pågår en ständig debatt och för en frisk människa är det väl helt klart så att en gnutta smör i maten inte påverkar hälsan negativt.
Men nu är ju inte jag en frisk människa, utan jag har svår åderförkalkning i kärlen, och har man det i halskärlen så finns åderförkalkningen i övriga kroppen också.
Ännu har ingen hört av sig från vårdcentralen trots att en vecka gått sedan jag ringde.
Det är bara att ge sig till tåls och hoppas dom snart tar kontakt.

Tänk när man var ung och frisk, vad avlägset det känns, men så var det också över tjugo år sen, “ler”

Tre systrar Merio på samma bild är inte vanligt, kortet är taget nyåret 90/91 enligt syster Tette

Nyårsfest ett par år senare, med en kompis till systrarna.

TAGS
23 kommentarer
 1. Svara

  Anette

  1 november 2010

  Hej Paula! Oj, vad du har råkat ut för. Jag har läst ikapp mej här och blir alldeles slut. Fy, så jobbigt du har det. Men du får se det som en nystart i ditt liv. Att sluta röka är svårt om man inte absolut vill. Men du måste ju faktiskt göra det. Hoppas de hör av sej från vc. Annars får du ringa igen. Du ska ju ha hjälp NU.
  Jag ska lägga en länk till din blogg på min så jag kan hålla koll på dej. 😉
  Kram

 2. Svara

  Astrid

  1 november 2010

  Ja det var mycket samtidgt .Men är bryggkaffe så farligt där försvinner ju mycket fett i filtret
  Går det inte med light öl heller
  Du är ju redan ute och går
  Men belöning tja ett spa besök, börja göra något nytt som du funderat på
  Undersök de hälsohem som finns

 3. Svara

  Ninni

  1 november 2010

  I h-e heller att du ska vänta tills vårdcentralen ringer till dig! DÅ kan du få vänta. Min morfar väntade på att HC skulle ringa honom för en undersökning de lovat – han hann dö! Och då var de väl medvetna om hans dåliga hjärta (som de börjat fundera om de skulle kunna operera efter flera år då de inte kunde operera för han var så pass klen). Du ringer till dem i morgon och frågar om de glömt bort dig! Basta! Du borde få massor av stöttning därifrån nu både med rökavvänjning och kostråd (dietist kanske?) och provtagningar och allt man bara kan komma på. Det gäller ju livet ju! Du skriver ju själv att du har en massa åderförkalkningar och då måste de göra något snabbt medan du fortfarande känner att du vill ta itu med det.
  Belöning för uteblivna cig?? Fråga inte mig, jag kom aldrig på nåt sånt… Lägg undan pengar (men jag vet att de pengarna finns inte även om man slutar röka) och spar till en resa kanske? Hurtigrutten eller nåt sånt vore väl en bra belöning? 🙂
  Värst vad du såg ung ut för 20 år sen… 😉 Vem är du på den översta bilden? Kan inte bestämma mig för om du är till vänster eller i mitten men gissar på till vänster.
  Sköt nu om dig och ring vårdcentralen i morgon!
  Kram. ?

 4. Svara

  Malin

  1 november 2010

  Så kul att se de läckra bilderna på snygga och unga puman Paula 😀

  Sitt inte o vänta att på att vårdcentralen skall ringa dig, ring o stöt på dem.

  Räkna ut hur mycket pengar du tjänar på att sluta röka och spara till ngt du drömt om, ngn resa, upplevelse, kanske ngn pryl, spa?

 5. Svara

  Kajsa

  1 november 2010

  Ja du, det är svårt med belöningar till sig själv. Man vill ju inte precis ha ett salladsblad 🙁
  Det är ju likadant när man ska försöka gå ner i vikt, man tycker ju att man är värd en belöning, men som sagt, vad?

  Och så tycker jag att du ska ringa din vårdcentral imorgon! Detta är ju verkligen prio 1.

  Smör eller margarin, jaa du det är också en stor fråga. Mina föräldrar är hjärtopererade bägge två. Dom har fått det rådet av hjärtläkaren att använda Becel, den vanliga Becel. Men så säger andra att konstgjorda margarin är jättefarligt. Till stekning har dom fått rådet att använda flytande Milda Culinesse.

  Hoppas du får hjälp fort nu!

  Kram Kajsa

  P.s Jag undrar också vem som är du på översta bilden. Men jag gissar du till vänster, Tette i mitten och Tita till höger, eller? 😛

 6. Svara

  Anki N

  1 november 2010

  Ja du Paula, de e inte lätt men på något vis måste de ju gå. De första är ju att man mentalt måste intala sig alla nackdelar o att äns vilja är stark som stål. De finns igentligen bara fördelar med att vara icke rökare, men de är svårt att ta till sig.
  Jag tror dock du klarar detta för de är ju uppenbarligen livsviktigt. Micke en kompis sa till mig att det kommit cigg som inte innehåller någonting, de ryker men är igentligen inte cigg, för folk som slutar röka o har svårt att få bort vanan. Kanske de skulle vara något? de ska vara helt ofarliga.

  Belöna. Det är en stor belöning att se alla pengar som blir kvar när de inte ryker upp. Man kan unna sig en hel del med dom. Rör man dem inte på ett år, ((för de kan man ju, de hade ju endå gått upp i rök) så får man en rejäl slant. En ask ger väl ca 18000:- på ett år.

  Goda råd blev de inte mycket med här, men jag håller tummarna för dig o tror du lyckas. Se de positiva i det och glädje i att bli rökfri.

  Kramiz Anki 🙂

 7. Svara

  Boman

  1 november 2010

  Du kommer att få bättre upplevelse av dofter, på gott och ont. Allt smakar godare, vilket kan vara farligt om man måste passa vikten. Men kaffe behöver du inte lägga bort, mer än för suget efter ciggen samtidigt då. Testa plåster eller tuggummi med lite nikotin under första tiden, det hjälper. Tuggar du det kan du inte heller stoppa annat i mun säger gubben min som också slutat.

 8. Svara

  Mia

  1 november 2010

  Usch vad svårt! Men i stort håller jag med Ninni här ovanför…Hoppas du kommer på nåt att belöna dig med. Jag tänkte också på nån resa, att lägga undan pengarna från ciggen, men joooo, ja vet…dom pengarna ser man inte röken av…om man säger så! Kram och all lycka i världen!

 9. Svara

  åsa

  1 november 2010

  Har ingen “lösning” på hur du ska “belöna” dig, det är inte lätt att helt plötsligt vara utan “kompisen” man haft mellan fingrarna i så många år…
  Nikotinplåster, nikotintuggummi, “fejkcigarett”…allt kan ju vara bra, just det med att trappa ner på nikotin i kroppen behöver nog lite “hjälp på traven” och jag tycker det är jättebra att det finns att tillgå (inte billigt, men det är det ju inte att röka heller..)
  Ring till VC så fort som möjligt, då kanske du kan få hjälp via recept.
  Håller tummarna för dig Paula och vet precis hur du känner dig och du, varje cigg du lyckas låta bli är ett stort steg!
  (Om du rökte 10 igår så kanske du klarar dig på 9 idag osv….)
  Ha dé!/Kram

 10. Svara

  Ingegerd

  1 november 2010

  Instämmer med övriga: vänta absolut inte på att VC ska ringa, ring och kräv att få komma NU! Dessutom skulle det nog vara bra att träffa en psykolog, har de inte en sådan via VC?
  Belöning är svårt, jag förstår att det måste vara ngt konkret och upplevas genast. Kanske en härlig doft, ngn inte alltför dyr eau de cologne? Dofter är betydelsefulla för sinnet. En skön hudkräm? Ett fotbad? Varma tröstekramar!!

 11. Svara

  Menageriet

  1 november 2010

  Det får väl bli Hasse som ställer upp med belöningen! :mrgreen:
  Du lär nog få kontakta VC själv om det skall bli något resultat.
  Om inte jag minns fel, så var det någon i den här bloggen, som skrev att hon skulle börja måla när hon flyttat? 😉
  Måla tavlor, promenera med pälsklingarna är mitt tips till att göra istället för att röka.
  Själv åt jag råa morötter! Det smakade inget vidare att röka efteråt. Det är 29 år sen jag slutade. Måste ju få skryta lite. Jag tyckte det var värst de första 14 dagarna, sen glömde jag bort det mer och mer. Men, alla är vi olika!
  Ge inte upp hoppet bara!
  Ha det så gott!

 12. Svara

  Kicki

  1 november 2010

  Varför får du inte dricka kaffe? Är det också skadligt för kärlen? Det sägs ju så olika. Två koppar kaffe per dag ska ju rent av vara nyttigt.
  Jag tror inte på succesiv nedtrappning av cigaretterna. Då blir du inte av med suget. Det gäller ju just det att bli av med nikotinberoendet. Vår yngste son hade en bit papper under läppen, som en tänkt snus medan han slutade med nikotinet.
  Berra tuggar tuggummi i stället. (Men naturligtvis inte med nikotin i)
  Jag har en god vän som varje vecka la undan cigarett och spritpengar i en burk när han fick barn. För han ville inte pussa dottern och lukta tobak eller sprit. Efter 15 år köpte han en ny Volvo kontant för dryga 220.000kr. Du behöver ju inte vänta SÅ länge, men visst finns det en belöningstanke i detta.
  Ring VC genast i morgon, om du inte redan gjort det.
  Lycka till!
  Kramen!

 13. Svara

  Ragnvi

  2 november 2010

  Morning i Pörtet! Vilka kalaspinglor du bjuder på! Och såna är ni ju än!

  Rökningen…som man ångrar att man nån gång började! Jag har också halverat mitt rökande, maken också….inte är det lätt inte! Hemma går det urdåligt men på jobbet röker jag endast 1 om dan….
  Förstår inte varför VC inte tar kontakt med dig?!?! Dom är ju ivriga förespråkare för att man ska sluta!
  Lamm…blev ju positivt överraskad så visst ska vi köpa o tillaga efter konstens alla regler så småningom!
  Vet du…min nya magmedicin är egentligen ingen magmedicin, men den har den bieffekten att den kan lugna oroliga magar, det är en medicin som sänker kolestreolet!!
  Kramen!
  Ragnvi

 14. Svara

  Gun

  2 november 2010

  Hej Paula!
  Jag tycker du gjort det riktigt bra som redan dragit ner på ciggarna! Du det gäller att hitta nya belöningsystem ! Kanske nya saker att tycka om också. Gillar man att se lite av världen finns hur många belöningar som helst där ute. Kultur likaså, eftersom du är en bokmal kan jag tänka mig att du också gillar annan kultur, konserter. teatrar, konst osv. Kanske ett besök på en vegetarisk restaurang, ett snyggt klädesplagg, en god parfym nu när du får lukten tillbaka!
  Min man har ätit blodtrycksmediciner i säkert 30 år och blodförtunnande i ca 5år, jag tyckte det var lite läskigt i början med tanke på blödningsrisken men man vänjer sig!
  Han har förmaksflimmer men har faktiskt på senare tid fått lite bättre värden, han försöker cykla en runda varje dag, han har skippat ölet nästan helt, men mousserande vin har ersatt det och det verkar funka…
  För det är ju så att människan behöver dom 3 RRR :en RUS; RIT; REGRESSION……..

 15. Svara

  elisabeth

  2 november 2010

  jag skulle nog använda lite av pengarna till kontinuerlig massage, tror på massagens fördelar, beröringen, och att det hjälper till att bli säkrare och lugnare få bort lite av stressen när tillvaron blir förändrad….. Hitta nån ny hobby – nåt som engagerar dig och du njuter av…… du har ju redan vovvarna, matlagningen får en helt annan vändning – din blogg kan ju nu inte annat bli en hjärtvänlig matblogg – tror du har mycket vinna där – du har ju himla många trogna läsare 🙂 , för att ge ex på en hobby som engagerar många nu för tiden som en del är helt frälsta är ju orkideér…… ha ha…. – tar upp just de blommorna för de personer blir helt tokiga och älskar dom, nån kreativ hobby borde ligga nära dig till hands. skulle du gilla göra saker av lera…. ?

 16. Svara

  TT

  2 november 2010

  Tänk vilka frisyrer och axelvaddar man hade då! 😉

  När jag slutade röka käkade jag vindruvor till förbannelse och poppade popcorn för att ha något att plocka med hela tiden.
  Grannen knackade på köksfönstret och viftade med sin cigg, då fick man vara ståndaktig och vända bort blicken… det är en tuff resa.

 17. Svara

  Christina

  2 november 2010

  Varför inte lägga undan pengarna du sparar på att inte röka och åka på till exempel en weekendresa till våren(om du tycker om sånt vill säga)
  En spahelg skulle väl inte vara så dumt kanske 😉

 18. Svara

  Kersti

  2 november 2010

  jag sällar mig till de andra som tycker att belöningen kan vara att använda de pengar som du nu inte lägger på cigg till något som du verkligen vill. En spahelg, ett biobesök, en konsert, en tur till Stockholm gå en kurs, lär dig något nytt börja knyppla, släktforska, gjuta tennsoldater ja vad vet jag det finns så otroligt mycket som kanske förhoppningsvis kan hjälpa dig på vägen. Kram visst fixar du det här.

 19. Svara

  Tette Merio

  2 november 2010

  Jadu syster – inte fan är det lätt att ge fan i ciggen precis och som du säger … det där med vikten … :-/ men vad fan, det MÅSTE ju gå! Eller hur?!! 😉
  Och säger som andra här – ring VC imorgon!!

  Har du provat de där anti-rökpillrena (finns två på marknaden)? Vet många som slutat med hjälp av dem. (Tyvärr funkar de inte alls på mig, har en teori om varför, men den har jag ingen lust att skriva ut här offentligt.)
  Hur som helst som sagt så känner jag många SOM tabletterna lyckats på, så uppenbarligen gör de det på de flesta!

  Jag har i alla fall också, sedan drygt en vecka tillbaka, halverat min ciggdos/dag. Tänkte att det kanske fungerar så och planen är att när jag “stått på” nya dosen ett tag så halverar jag den, osv. tills alla cigg är puts väck. Får se om det fungerar! 😉

  Massa styrkekramar till dig, Paula!!/Lillsyrran Tette.
  ——————————
  Ps. Till de som skrivit och undrat över vilken som är Paula på dagens översta foto, så kan jag förtälja att Paula står längst till vänster, bredvid står jag och till höger vår syster Tita. 🙂

 20. Svara

  Monica

  2 november 2010

  Vet inte vad jag ska säga för vettigt nu Paula 😕
  När jag slutade (innan jag började igen) så belönade jag mig nog mest med “tuggbart”, eller belönade å belönade … tröstade är kanske mer rätt ord….

  Jag är nog fel person att komma med råd i detta fallet – ge dig själv något du verkligen tycker om. Kanske bättre att belöna sig ordentligt en gång i månaden… äsch, jag vet inte, nu bara snurrar jag in mej.

  Det beror kanske på att jag egentligen vill bli rökfri igen, men….

  Lyckorkram till dej Paula

 21. Svara

  Doris

  3 november 2010

  Som jag har sagt innan funkar det inte att “dra ned på rökandet”, du måste bara sluta helt enkelt !
  Jag använde nikotinplåster ( och det hjälpte mig MYCKET ) och när jag slutade med dem använde jag nikotintugggummi en kort tid. Du får prova dig fram tills du hittar det som du tycker att hjälper dig bäst, är rent för tufft att sluta utan hjälpemedel ! För att belöna mig la jag undan pengar vaje månad, visserligen inte så mycket som jag rökte för men det blev ändå en bra slant efter ett år och jag använde dem för mig själv 🙂
  LYCKA TILL !
  Kram
  PS
  Häftiga foton ❗
  DS

 22. Svara

  Ragnvi

  3 november 2010

  Morning igen! Fast nu är en annan dag…fniss!
  Min medicin heter Questran Loc….säkert är våra mediciner närbesläktade, brukar ju kunna vara det medicinerna! Bra bieffekt har dom i allafall!
  Men ingen medicin kan ju avhjälpa mina strålade tarmar…sen blev dom ju så mycket kortare i november förra året också….men man får vara glad för det lilla!
  Bloggen är skitbra (fniss) när man vill kolla bakåt o minnas!
  Kramen!
  Ragnvi

 23. Svara

  Eva-Lena

  3 november 2010

  Kära Paula! Du har just råkat ut för det jag fasar för. Besked om att man radikalt måste ändra sin livsföring. Visserligen fick du “ett liv till”, tack vare en uppmärksam och noggrann läkare, men så tufft att hitta ett nytt sätt att hitta det roliga i livet.

  Man kan ju iofs fråga sig om det är så roligt att röka, kontra att få leva många år till, men det är ju lätt att säga. Jag tycker också att det är jättesvårt att hitta bra belöningssystem om man slutar röka.

  Att spara (och då vara benhård med att göra det också) de pengar man annars skulle lägga på cig är ett bra alternativ. Tänk vilken drömresa/resor man skulle kunna göra, eller köpa en husvagn, en liten stuga mm. Jag tror att man behöver hjälp efter att ha varit rökare i så många år som du (och jag), och jag hoppas verkligen att din vårdcentral ställer upp för dig!

  Lycka till från Eva-Lena och tack för de nya boktipsen förresten, jag tog till mig Trosells bok,den verkar passa mig!

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 451
 • 369
 • 1 608 679
 • 5 041
 • 65 037
Sök här