Matrecept och kökstips

Lammfärsbollar med nudlar

Av
den
16 maj 2018

Jag tycker mycket om lamm, men har inte så ofta tillgång till lammkött.
När jag nu fick tag i lammfärs lagade jag goda färsbiffar:
Jag blandade färsen, 500 gram, med 3 pressade vitlöksklyftor, i stort ägg, 2 msk fisksås, ingefära, koriander, mynta och salt. Gillar man kryddigt kan man ha i lite currypasta eller en sked sambal oelek också.
Jag trillade ganska stora köttbullar som jag stekte i olja för att sedan eftersteka i 150 grader en kvart.
Under tiden gjorde jag den goda dipsåsen:
½ dl fisksås
1 msk socker (eller två)
2 msk vitvins- eller risvinäger
1 skivad röd chili
limesaft (ca 2 frukter) el. motsv. på flaska
mynta och sesamfrö

När biffarna var klara delade jag dem och doppade dem i såsen

Jag valde att fylla pitabröd med grönsaker, köttbullar och turkisk yoghurt

Alltid lite slafsigt att äta men ack så gott.
Nå, jag hade ju kvar både sås och köttbullar så nästa dag tog jag glasnudlar som jag tillagade enl.förp. och hällde sedan över dipsåsen

Jättegod sommarmat som inte behöver serveras varm. Den syrliga dipsåsen ger en fräschör åt anrättningen, testa gärna!

TAGS
11 kommentarer
  1. Svara

    Karin Eklund

    16 maj 2018

    Så gott allting låter. Här äter vi lammkött rätt ofta. Vi köper minst ett lamm, färdigt styckat och så lite extra malet på det och fyller frysen.
    Fisksås och lamm har jag aldrig testat tidigare men nu ska det bli, absolut.
    Tack för tipset Paula!

  2. Svara

    kersko

    16 maj 2018

    Mums så gott. Jag älskar lamm!

  3. Svara

    Ninni

    16 maj 2018

    Vilken otrolig matkonstnär du är! Jag/vi kliar oss i huvet varje dag och får tänka till ordentligt för att komma på vad vi vill äta och någon matfantasi har jag inte ett uns av nu. Finns ingen energi kvar till det…
    Kramen.

  4. Svara

    Eva

    16 maj 2018

    Det här ser verkligen gott ut. Älskar lamm tillagat på alla sätt.

  5. Svara

    Ditte

    16 maj 2018

    Så gott! Helt i min smak. Men jag antar att man kan byta ut lammfärsen. Vet inte om jag får tag i den här och är inte så där jätteförtjust i just lamm. Allt annat passar mig perfekt. Inser att jag kommer att få jaga fisksås men har en kinesisk butik att tillgå som har matvaror och hoppas på den.
    Tack för gott tips! Ska absolut provas.

  6. Svara

    bpz3

    16 maj 2018

    Yummie, yummie:-) Vad gäller mat verkar vi har samma smak (minus sockret i dipsåsen). Glasnudlar äter jag alltid när de finns hos vietamessem, men jag har aldrig fått till dom här hemma. Här blev dom bara en klumpig sörja. Får nog våldgästa dig någon gång;-)

  7. Svara

    Lotta

    17 maj 2018

    Nu blev jag riktigt sugen på din goda mat. Ser fantastiskt gott ut. Åt glasnudlar för första gången för ett tag sedan, blev överraskad eftersom jag fick till de så bra. Så nu blir det glasnudlar hos mig lite så där ibland.
    Tack för att du klampade in, alltid trevligt med gäster 🙂 Min Eddie är en Australian shepherd även kallad Aussie

    Kram

  8. Svara

    Marja Granqvist

    17 maj 2018

    Det där lät gott! Ska absolut testa.
    Kram!

  9. Svara

    Gunnel Moberg

    17 maj 2018

    Jag har ätit lammkotletter en gång för många år sen, men jag minns inte hur det smakade. Kram

  10. Svara

    Mia

    17 maj 2018

    Jag har en granne som har får och lamm, har försökt få köpa av honom men det verkar sitta långt inne…nåja, det finns ju ibland i butiken, så jag håller utkik även om det inte är mitt favoritkött….men det beror bara på att jag inte är van att äta det 🙂 En gång på jobbet fick jag hem lammkött och det var supergott, inte alls som jag minns det från barndomen…
    Kram på’re

  11. Svara

    ibod11 - Ingrid

    17 maj 2018

    Ser väldigt gott ut och låter lika gott 🙂 Numera lagar jag ju bara veganskt när jag är hemma men annars hade jag gärna provat ditt recept. Lamm är något jag bara har tillagat ett fåtal gånger och det är synd, för det är väldigt gott. Min man hade fördomar om smaken och då var det lättast att låta det vara 😉
    Kram

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
  • 62
  • 178
  • 1 676 489
  • 5 238
  • 67 717
Sök här