Bloggen

Lemmelkaffe!

Av
den
28 mars 2018

Har du hört talas om lemmelkaffe?

Det hade inte jag förrän igår då jag blev bjuden!

Det kommer uppifrån norr, ett mörkt kok-kaffe som helst ska drickas utomhus kokad i panna över öppen eld, men det smakade minsann bra även i väninnans kök!

Varför heter det då lemmelkaffe?

Han som uppfunnit drycken var ute i vildmarken och hörde några lämlar bråka och tjattra. Han tyckte deras läten lät som “kaffe”…
Ja, det säger ju allt? Eller nästan!

Resten kan du få reda på här

Det smakade jättejättegott! Fylligt med mörk ton, för extra fyllighet kan man ha en nypa salt i kaffekoket, följer förstås med paketet!

Till detta blev vi trakterade med smörgåstårta, festligt mitt i veckan!

Det går långsamt med vårens ankomst, men dagarna är soliga och fina så varför klaga?

Vi gick skoterspåret ner till Älgsjön igår och det dröjer nog innan isarna släpper

Som fastfruset, inga varma solstrålar kommer åt vägbanan…

För tio dagar sedan såg det ut så här vid busshållplatsen

Igår såg det ut så här…
Ser du någon skillnad?
Nog kan man väl misströsta lite?

TAGS
14 kommentarer
 1. Svara

  Malin

  28 mars 2018

  Det är först nyligen jag hört talats om Lemmelkaffet. Nu blev jag inspirerad att skriva in det på handlingslistan. Men undrar om det finns på Ica?

  Snö har vi oxå i parti o minut! Kan vara rekord på våran gård.

  Glad påsk till er alla i pörtet!

 2. Svara

  Mia

  28 mars 2018

  Oj, det kaffet har jag faktiskt inte hört talas om…måste kolla för det lät gott och bra 🙂
  Jadu, den här snön är en historia för sig, försvinner det en mm så kommer det en cm till… *suck*
  Kram på’¨re

 3. Svara

  Lillian Flaskerud-Lillegård

  28 mars 2018

  Godt og se at det ikke bare er hos meg det minner mer om vinter enn om vår. Ha en flott påske med skikkelig mørk kaffe å kose deg med!

 4. Svara

  Herr Nilssons Fru

  28 mars 2018

  De kaffet har jag aldrig hört talas om. Känner bara en enda människa som kokar kaffe, vi andra brygger, kanske därför man är dålig på sorterna.

  Känner inte redigt igen mig här….hum..något är förändrat.

  Nåväl vad snö ni har, de har vi oxå kom en dröse igår igen, men idag har det varit soligt och gott så nu hoppas jag de smälter bort igen.Den här vintern har varit ovanligt snöig och lång här nere i söder. Men de sägs de ska komma mer.

  Önskar dig en Glad Påsk.

  Kramiz

 5. Svara

  Karin Eklund

  28 mars 2018

  Lemmelkaffe är en riktigt trevlig idé och om kaffet dessutom smakar bra så är det bara att klappa händerna! Jag förstår att du misströstar lite grann men trösta dig med att den snö som nu kommer är den som ska ta bort den gamla snön. Det är trots allt en vårlig snö. Men vintern blir lång däruppe hos dig. Här är fortfarande ordentligt kallt på nätterna men under dagarna skiner solen och dagsmejan är ett faktum. Snön drar sig längre och längre neråt i sluttningen och den bruna gräsmattan under syns alltmera. Men i skuggan kan vi går på skaren
  Ha det gott!

 6. Svara

  BP

  28 mars 2018

  Lemmelkaffe har jag inte hört talas om, men så dricker jag inte kokkaffe heller.
  Precis som du har vi härliga soliga dagar, trots att det är fortfarande svinkallt. Å på norrsidan där parkeringsplatsen ligger är det barmark på vägen men is kvar på grannens parkeringsplats som inte har bil. Nästan att jag måste ta på mig broddar för att komma oskadd in i bilen.

 7. Svara

  Gärdsmygen

  28 mars 2018

  Rullade faktiskt fram och tillbaka och funderade på skillnaden. Sedan läste jag texten sist. Visst kan man misströsta! Vi fick en rejäl snöomgång igår och med minus 8 idag så är detta nästan det mest vintriga vi haft denna säsong….28 mars!!

 8. Svara

  "LillaSyster"

  28 mars 2018

  Är ju inte så mycket för kok kaffe men mörkrostat ska det vara! Fy och åter fy vad snö, jag är på semester och det är nästan så jag smälter bort i värmen ? Men jag klagar inte , jag har ju själv valt. Bara nu våren kommer när jag kommer hem, för vinter vill jag inte ha. Kram från ett varmt G C

 9. Svara

  Ditte

  28 mars 2018

  Viken vacker påskbild! Så fin!
  Ja, alla bilderna är jättefina och din vinterpromenad könns kall men andas ändå lute vår. Kansk eär dte p.g.a.den blå himlen. Tittar på snömängden på föra vekcans bild och på denna veckas och ser inte någon skillnad. Stockholm är nu i princip snöfritt men det är minusgrade på nätterna och mornarna-

  Kul att läsa om lemmelkaffe och att du provat det. Jag har förr, när min pappa levde, varit med honom till svenska lappmarkerna och blivit bjuden på kokkaffe gjort över öppeb eld och med salt i. Minns det än idag. Och till det torkat renkött. Men det var nog andra sorters kaffebönor än de du fick prova .

 10. Svara

  BP

  29 mars 2018

  Svar: Levainbröd är ett rent nöje. Älskar det. Vi har ett pyttelitet bageri i Täby som gör bland annat Levainbröd. Gissar om vi är stamkunder där:-)

  PS. Det här kan vara nåt för dig förresten:
  https://justnujusthar.com/2018/03/27/paskquiz-kan-du-gissa-vilken-bok-det-ar/ DS.

 11. Svara

  Anki

  29 mars 2018

  Aldrig hört talats om Lemmelkaffe – låter som ett spännande alternativ – i alla fall för dem som kokar sitt kaffe 🙂
  Jaa du … du har helt rätt – varför klaga? Det hjälper inte ett dugg … suck.
  Kram

 12. Svara

  Ama de casa

  29 mars 2018

  Jag kom osökt ihåg när jag som liten hittade en liten ettrig lämmel i fjällen och ville ta med mig den hem, den var sååå söt! Fick inte för mamma… 😉

  Oj vad med snö som ligger kvar! Här börjar våren ordna till sig rejält – kul för alla påskfirare som dykt upp här.

  Ha en riktigt Glad Påsk!

 13. Svara

  Ninni

  29 mars 2018

  Jag har aldrig hört talas om lemmelkaffe. Kokar kaffe gör jag men är inte så förtjust i mörkrostat utan kör på mellanrost.
  Snön ser inte lika fräsch ut nu som för 10 dagar sen. Här sjunker det undan bra i snön men nog kommer det att ta tid innan det blir bart.
  Tusen tack för den torkade svampen. Nu måste jag bara komma på hur jag på bästa sätt ska använda karljohan, en svamp jag sällan använder. Sås naturligtvis men samtidigt så vore det kul att använda den på något annat sätt. Tips?
  Glad påsk!
  Kramen.

 14. Svara

  dogladyn

  31 mars 2018

  Med facit på hand hade vi ju kunnat planera in skidåkning under Påsken hos er. Men nu planerade vi annat men snö, det fick vi endå.
  /P

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 258
 • 353
 • 1 715 224
 • 4 902
 • 63 074
Sök här