Löksoppa på pörtets vis

Den blev fin den!

Löksoppan som jag tillagade förra veckan. Riktigt billig mat som ändå ger en touch av finess!

Jag använde en lergryta men det går bra att tillaga soppan i en ugnsform med höga kanter också.
Du behöver:
ca 800 g gul lök
en liten nypa socker
3 msk smör
3 msk vetemjöl
1½ l vatten och 3 köttbuljongtärningar
1 lagerblad
1 tsk krossade fänkålsfrön
1 krm vitpeppar, ev. lite salt
Till gratinering: 6-8 skivor kantskuret formbröd
riven gruyereost (eller annan smakrik)
paprikapulver

Om du använder lergryta skall du förstås blötlägga den en kvart innan och den ska in i kall ugn! Viktigt så den inte spricker!
Skiva löken tunt (tack assistenten!) Fräs guldgula i smör i stekpanna iomgångar. Ha i en nypa socker som förhöjer löksmaken. Strö över mjöl, rör om och häll över i lergrytan. Häll på vatten och smulade buljongtärniningar. Krydda. Lägg på lock. När grytan står i ugnen värmer du ugnen till 175 grader och låter stå ca 40 minuter i nedre delen.
Ta ut grytan. Rosta brödet, bilda ett lager av bröd utanpå soppan, täck med ost och dofta över paprikapulver. In med grytan igen, höj värmen till 250 grader och gratinera utan lock ca 10 min.

Bon appetit!
Jag var lite orolig för att magen skulle bli bullrig av all lök, men det var ingen fara. Fänkålsfröna ger också effekt mot gaser i magen förutom att den ger en jättegod smak!
När jag var bebis handlade min mamma fänkålsdroppar på apoteket mot min kolik. Mycket effektivt, så jag gjorde likadant när min dotter var bebis! Jaja, det var hundra år sedan…

0

18 Comments:

 1. Åhhh gud så gott ! Har inte gjort löksoppa i vinter…men nu blir det !
  ***
  K R A M från EVA

 2. :) Ser underbart god ut. Älskar soppor och grytor! Men gubben är inte lika entusiastisk! Han gillar mest grönsakssoppa.Hemkokt så klart!På sommaren med egna grönsaker från landet. Jag älskar alla soppor. Löksoppan ser himmelskt gott ut!
  Tack för alla goda recept!

 3. Mums så gott det ser ut :)
  Alltid bra med lite tips. Har faktist aldrig gjort löksoppa tidigare.
  Jodå det går bra på jobbet eftersom jag varit där sedan maj 07, men blev fast nu i januari :)
  Ha en fin dag

 4. Oj, så gott det ser ut. Ska minsann göra den också. Nu kanske min lergryta kommer till användning!

 5. hej, åh vad jag önskar jag var som du, du verkar få till det så bra med all mat du lagar, verkar så enkelt när du skriver om det, :D jag älskar soppor, den där soppan på lök verkar ju bara för läcker, den ska jag prova någon gång. tack för raderna hos mig, jag ska spara ner ditt recept på en gång här innan jag går till jobbet. kram till dig/leila

 6. Ser ljuvligt gott ut.
  Tänkte på hur magen skulle bli jag…..men fänkål var svaret ;)

 7. Vågarknapptsäga det men löksoppa ärdetenda jag inte äter… :no: Gammalt barndomstrauma som spökar,tsss,men gott ser det ut…. :wink:Höll på att skratta ihjäl mig åt din beskrivning av sparkåkandet…*LOL*Lät hääärligt och jag skulle( nästan) ge min högra arm för att få åka med,tsss!Du ger väl “draghundarna” ett extra ben,det har dom förtjänat?!
  Ha det gött alla pörtebor,kram från ett blött sydväst!

 8. Den mååååste jag bara prova.
  Har du inte tänkt att öppna restaurang. så man kan ta vägarna förbi med husvagnen i sommar :0)

 9. Den ser otroligt läcker ut. Måste jag pröva. Jättebra till mina vegetariska vänner.
  Apropå SLAS så har jag i sanningens namn inte läst några av hans senaste. Men jag tyckte mycket om “Vem älskar Yngve Frej”, “Vandring i solen” och även “Henrietta skall du också glömma”.

 10. Jag har utmanat dig hos mig, så om du känner för det är det bara att haka på!

 11. Första gången jag åt löksoppa var 1968 i Paris tidigt en morgon vid saluhallarna!
  Jaså, fänkål motverkar gaserna! Då vågar jag laga löksoppan, men gör den på spisen och gratinerar i ugnen.
  Jättebra med Dina recept, jag blir så inspirerad.
  OCH: palsternackorna får inte koka så länge, de ska ha lite spänst kvar!

 12. Ojoj så längesen det var jag åt löksoppa. Måste ha varit på någon av mina tidigare utlandsresor på 70-talet. Men gott var det. Det där är typiskt en sån där rätt jag får göra när det bara är guben och jag som bor tillsammans :O)

 13. Åh vad jag blev hungrig nu… löksoppa gjorde jag då och då för länge sen. Det är ju så gott!

 14. Åhh det e ju sååå gottmed löksoppa en fredagsfavorit under vinterhalvåret här hemma hos oss faktiskt! Värmer så gott :)

 15. 8) Gud vad gott det där ser ut.. måste testa..
  Jag blir alltid så hungrig då jag är i ditt pörte.. undras varför:-)
  Hoppas du mår bra annars. Kramar :run:

 16. Vilket trauma! Jag kan inte äta lök, så kock jag är, den kommer upp från magen fortare än ner…men jag tycker att doften av t.ex stekt lök är underbar! Min yngste son har dessutom ärvt den egenskapen *suck*

 17. tack för den inspirationen! Länge sedan jag gjorde löksoppa och så här snygg blev den nog inte. Jag får skynda mig att köpa lök.. :run:

 18. Hej Paula! Kul att du satte ut receptet ser delikat ut. Kopierar det nu till min receptbloggmapp.
  Ha de bra!

Kommentera