Bloggen Matrecept och kökstips

Matprat i kvadrat

Av
den
4 november 2013

Med jämna mellanrum konstaterar jag att det absolut enda sättet jag lyckas frammana någon sorts kreativitet numera, det är då jag lagar mat!
Jag är hur avis som helst på alla hemmapysslare och fixare, de som handarbetar, väver, målar, syr, sjunger och jag vet inte allt vad…

Jag får liksom inte till något, och lusten saknas…

korngrynmrodbeta

..men i min ensamhet (ibland är vi som synes två 😆 ) om dagarna så kan jag stå vid spisen flera timmar!
Här har jag kokat rödbetor och korngryn var för sig, blandat med fräst hackad lök, rivet citronskal och lite citronsaft. Sen har jag avslutat med riven parmesan och basilika och denna vegetariska urgoda rätt serverar jag med en klick pepparrotsyoghurt.

auberginemtomat

Igår försökte jag övertala min kära make att äta en auberginegratäng till lammsteken…det gick sådär, han kokade makaroner åt sig istället :mrgreen:
Jag steker först skivor av aubergine i lite olja så de mjuknar en aning, sen lägger jag ett lager i en portionsform och varvar med hemlagad god tomatsås. Efter tomatsåsen lägger jag ett par matskedar av valfria bönor på burk, här valde jag svarta jättegoda små bönor, och sen gör jag ett lager till som sedan toppas med parmesan. Skjuts in i 175 grader ca en kvart tills osten smält och det bubblar i formen. Lika god att äta som ensamrätt.

musselomelett

Jag älskar ägg i alla former, förra veckan snodde jag ihop en öppen omelett med en burk musslor, purjolök och chevré.

blomkal

Min dotter äter LCHF mellan varven och älskar blomkål. Jag är måttligt förtjust men denna variant gillar jag, river blomkålen grovt, förväller en minut i kokande vatten, låter rinna av och steker på i stekpanna i lite olja. Kryddar med salt och malen koriander eller garam masala.

fisksoppa

En fiskgryta värmer gott i höstrusket, det fick vi erfara i helgen då regnet stod som spön i backen.
Jag gillar inte saffransbröd, men i en fiskrätt ger den både fin färg och smak.

Ja det var mitt lilla bidrag till en måndagsblogg, snart är min kycklingsoppa färdig, den ska avnjutas till middag idag, ruskvädret verkar vara här för att stanna!

1

TAGS
13 kommentarer
 1. Svara

  Astrid

  4 november 2013

  Tack för alla härlig tips
  Smart att bryna på blomkålen efteråt
  Dottern har tipsat mig om blomkål istället för pasta tidigare
  Aubergine ska jag också försöka komma ihåg

 2. Svara

  Mia

  4 november 2013

  Nu har jag ju tömt magen på allt, så det känns som om jag borde fylla på lite…blir inspirerad av dina bilder! Det ser så himla gott ut och ÄR det också, det tvivlar jag inte alls på…. Kram på dig!

 3. Svara

  Eva-Lena

  4 november 2013

  Obegripligt av din man att välja makaroner i st f gratängen till lammstek!!! Jag är inte någon grönsaksmänniska, men blir bättre och bättre på att hitta på nya varianter. Favorit just nu hos oss till både kyckling, fisk och kött är en rotfruktspytt med kålrabbi, persiljerot, rotselleri och rödbetor som körs i ugnen med smör, rapsolja och flingsalt, mot slutet toppar man med fördel smulad fetaost.

  Min käre make har lärt mig att tycka om soppa också (tidigare åt jag bara ärtsoppa) han är jättebra på soppor, hans fänkålssoppa är så god, och faktiskt jätteenkel att göra. Han brukar göra en stor sats så vi kan ha i kylen till luncher några dagar också.

  Jag är tyvärr deppig och nere och då har jag ofta ingen aptit, men det innebär att jag har desto större sug efter onyttiga saker, typ kaffebröd, godis och glass:(

  “Den som äter palsternackor, han går inte av för hackor…”

  Kram i mörkret och rusket!

 4. Svara

  Sylvia

  4 november 2013

  Vad duktig du är. Önskar jag hade lite kreativitet på matsidan, men icke. Det är så ointressant med mat, jag har aldrig några ingredienser hemma. Det är fasa att bjuda hem folk eftersom jag är så urdålig på matlagning.

 5. Svara

  anki

  4 november 2013

  Blomkål som är så gott 🙂 mums..
  Hej förresten, de e jag, den dåliga bloggaren 😆
  Jag drömmer fortfarande om att komma till Paula o äta något ur hennes alla fantastiska rätter. själv är jag nu inne i en “mat är trist period” så igår blev de köpt pizza till mat 🙂 men i detta nu lagar jag faktiskt lite kyckling o steker stora härliga champinjoner som jag plockade i affären idag 🙂
  Annars knallar de på som vanligt här, de e fullt upp hela tiden tycker jag. Idag har jag varit på tuttröntgen, så skönt de där kontrollerna finns tycker jag.

  Här regnar det idag, o då menar jag regna. tomten är en ren gjyttjepöl…ich…!!
  Men de är fortfarande varm o skönt – gutt.
  Kramiz på dig bästaste Paula

 6. Svara

  susan

  4 november 2013

  Jag älskar ju att laga mat och att äta den….Gratängen där med Auberginer i ska jag allt ta och testa till helgen.
  Tack för tipset:)

 7. Svara

  "LillaSyster"

  4 november 2013

  Oj så mycket matinspiration du bjuder på, jag kommer tillbaka då jag har idétorka på mat, dvs ganska snart! Kram 😉

 8. Svara

  Soffie

  4 november 2013

  Det lät å såg ju mycket godare än makaroner, hihi härlig bild den sista på babyn…

 9. Svara

  Gun Wiik Pils

  5 november 2013

  Ja det har jag förstått att du är en riktig ” matmamma” du testar och prövar nya saker hela tiden och det ser så läckert ut! Själv har jag ju en man som är både kock och köksmästare så han står för matlagningen här hemma, han gör jättegod mat men som dom flesta kockar använder han mycket smör och grädde! Var det visar sig runt magen på både honom och mig, inte nyttigt…

 10. Svara

  Kicki

  5 november 2013

  Det är ju synd att du inte har fler att bjuda dina alla kulinariska rätter på.
  Jag är för det mesta bedrövlig i köket och saknar både lust och fantasi för att skapa sånt som du gör.
  Inte gör jag nåt av allt annat du skrev att folk gör, heller.
  Auktioner och Tradera är väl min last 😉

  Kramen/Kicki

 11. Svara

  Raija

  5 november 2013

  Mmmmm…ser otroligt gott ut allt och jag blir riktigt hungrig när du frestar med dessa läckerheter :-), fast det är ett tag kvar till lunch.

 12. Svara

  Gun

  5 november 2013

  Blomkål är gott, ditt recept skall testas 😛

 13. Svara

  Malin

  5 november 2013

  Här är det matkreativiteten som är klart sämst, tyvärr!

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 506
 • 574
 • 1 610 416
 • 5 044
 • 65 064
Sök här