Bloggen

med rumpan i myllan…

Av
den
28 juni 2006

Alltså, jag är ju en asfaltsblomma som visserligen levt länge i skogen, men därifrån till att sköta en trädgård!
En totalt grön novis alltså, och hur mycket böcker jag än läser blir jag inte så mycket klokare….
Skulle behöva ha en trädgårdsmästare här som visade mig precis hur jag ska göra med allting, kallas “Learning by doing”, min melodi!

Det finns ju trots allt andra klantskallar än jag, just nu läser jag Martina Haags bok: “Hemma hos Martina” och kan inte låta bli att delge ett litet avsnitt för er som inte läst boken:

“Jag gick till Växus och pratade med en trädgårdsgubbe om att det inte gick så bra för mig med mitt odlande och sa att jag ville köpa nåt som var lättskött.
Han tyckte jag skulle köpa pompomdahlior, dom sköter sig nästan helt själva!
Det är bara att gräva ner lökarna med lite specialjord på 22 cm djup och sen gödsla lite lätt och vattna med regnvatten tre gånger i veckan så dom inte torkar ut, och sen till hösten gräva upp dom, borsta av den värsta jorden och klippa av de längsta rötterna och sen vips ner i en liten mörk papplåda med 1,5 cm jord på botten och lite tidningspapper över och förvara i några plusgrader för att sen gräva ner dom igen på våren när frosten gått ur marken. Och det mäter man med en vanlig termometer som man sticker ner i rabatten. Lätt som en plätt.
Jag höll på att börja grina och frågade om det inte fanns nåt ännu lite lättare. Trädgårdsmästaren föreslog då att jag skulle satsa på tyg- eller plastblommor.”

Trösterikt med andra ord, haha!

Idag har jag i alla fall strött vedaska över hela tomten (mer eller mindre). En stor svart plastsäck innehållande all aska från vinterns brasor har jag släpat runt i trädgården i strilande regn.
Om detta hjälper för att gräsmatta och annan växtlighet skall börja växa med rasande fart, så kommer även Paula att växa till gigantiska mått…. För gissa om jag själv var översållad med vinddriven aska från topp till tå efter det tilltaget?

hängmatta
Såhär fint hoppas jag det blir, då kan jag lägga mig i min imaginära hängmatta o titta på

fjäril vingad
fjäril vingad….

Fick i alla fall hjälp med att identifiera


olvonbusken jag hittade i ett tomthörn och som jag aldrig skådat tidigare!

Fick en fråga om hur det gick med min syrenblomssaft!
Den blev god så här kommer receptet, kanske lite sent för att hinna göra denna sommar:
Receptet kommer från tidningen Land

syrenbudleja

SYRENBLOMSSAFT
40 syrenklasar
Skal o saft från 2 citroner
2 liter vatten
2 liter socker
50 g citronsyra
Atamon

Repa av blommorna, lägg dem i ett kärl. Borsta citronerna under rinnande vatten. Dela citronerna o pressa ur saften. Blanda citronskal, saft o citronsyra i blommorna i kärlet. Koka upp vattnet med sockret, slå över blommorna. Rör om o täck kärlet. Låt stå svalt i 2 dygn. Rör om då o då. Sila upp saften, mät den o värm upp till kokpunkten. Tillsätt Atamon enl. instr. På förp. Häll på rena flaskor.

Vi använde saften till en välkomstdrink på midsommar!
Blandade saften med vit sprit till lagom styrka, dekorerade med citronskiva, gott!

Gjorde förresten Expressen-testet om trädgårdskunskaper idag…. Den var inte så svår och jag lyckades få 7 rätt av 10, mindre än genomsnittet men inte helt obegåvat! Det kanske finns hopp för mig också?
Testet hittar du här

TAGS
7 kommentarer
 1. Svara

  Anne-Lie

  28 juni 2006

  Aska…? Finns det inget som kan få den kvävande växtligheten att lugna ner sig lite… här får vi snart ta fram machetes för att ta oss fram…*lite överdrivet då*… Försökte övertala maken att fälla några björkar i våras, men han tyckte vi hade nog med ved… men hallå, det är inte veden jag pratar om utan mindre träd, innan jag kvävs.
  Har varit hos kompisen å fotat blommorna, för att kunna identifiera… Ha det bra… /aw 🙂

 2. Svara

  Doris

  28 juni 2006

  Här har du en annan “trädgårdsidiot”, glömmer aldrig när jag skulle vara snäll och hjälpa min barndomsväninna att rensa hennes fina rabatter (HON har gröna fingrar, jobbar också i en blomsteraffär)hon bad mig att sluta att “hjälpa” när jag hade slitit upp några små blommor…
  Jaja, nu ska jag åka till Reykjavík, sköt om dig!
  Kramar, Doris

 3. Svara

  Pia (Pimli)

  28 juni 2006

  Hej!

  Ska förståss spara receptet för att prova nästa år. Låter jättespännande och jag är säker på att ungarna kommer att göra stora ögon :).

  Gjorde trädgårdstestet. Gissa vad! Jag fick 10 rätt! Fast om jag ska vara ärlig så var det några frågor som jag direkt gissade svaret på. Hade lite tur där. Kan i alla fall stoltsera med att jag tillhör de 5% som fått alla rätt ;).

  Nu ska jag hoppa i säng och läsa lite deckare innan ögonen faller samman. Har precis bytt bild och bakgrund i min blogg. Känns genast bättre och jag kan nog ha kvar övriga layouten ett tag till.

  Kram
  Pia

 4. Svara

  "Ninni"

  28 juni 2006

  Jag har nog tur jag som bosatt mej i lägenhet nu när jag inte har ork och ens lust att påta i jorden (bondjänta som jag ju är). Gröna fingrar har jag aldrig haft men är lycklig nu för att jag får blommor att blomma inomhus!!! 🙂
  Helt otroligt att man kan göra saft på syrener också!!!Häftigt!
  Ha en skön helg!
  Kram!

 5. Svara

  mariannE

  29 juni 2006

  Var bara tvungen att göra testet HAHAHAAH trodde jag skulle kunna visa framfötterna där då min far var Trädgårdsmästare … Nåja 7 rätt samma som dej fick väl duga och inte allt för skämmigt. Undrar vad som var fel … kanske fruktsorterna .. Kul att läsa det du skriver och framförallt att du fick till det med Syrensaften.
  Kram/
  M

 6. Svara

  Tina

  30 juni 2006

  Mossan lär det iaf bli mindre av. Testade förra sommaren på en plätt o mossan försvann fast jag har inte så mycket aska att det räcker till hela… 🙂
  10/10 rätt 🙂
  Kram

 7. Svara

  elaina

  29 maj 2008

  Hej Paula!
  Har nu gjort syrenbloms-saftreceptet som jag hade turen att hitta här på Din sida.
  En Väninnas Dotter blev bjuden på det uppe i Norrbotten å blev alldeles eld å lågor. Hon tar studenten imorrn å min Väninna har gjort klar saften som en överraskning. Själv ska jag liksom Du bjuda den till midsommar. Dessutom har jag tänkt försöka göra mjöd på vita syrenblommmor, men tills när det är en hemlis…
  ;0)

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 393
 • 450
 • 1 638 560
 • 5 097
 • 65 701
Sök här