Bloggen Livets glädjeämnen!

Midnattssim i Sundbornsån

Av
den
2 augusti 2021

Jag har helt vänt på dygnet nu under OS. Den enda idrotten jag följer noggrant är fri-idrotten.
Två pass per dag kör man, omvandlat till svenska tider går första passet från 02.00 till ca 04.00
Det andra passet går på en angenämare tid, från kl 12.00 till ca 15.00

Sömnen blir lite hipp som happ kan man lugnt säga.
Jag har sömnschema från 04.00 till ca 10.00, försöker komma i säng vid 23.00 och stiger upp mellan 02-03

I lördags var det en annan kul aktivitet som väckte mitt intresse

nämligen midnattssim i Sundbornsån!

För fjärde året i rad anordnade Falu simklubb evenemanget som är helt prestigelöst.
Ingen tidtagning görs och man kan välja startgrupp efter egen förmåga, de lite långsammare startar först, sedan en grupp som simmar bröstsim och till sist de mera etablerade simmarna.

Det lät som något jag ville se så vid elvasnåret traskade jag iväg

De ljusa nätterna är förbi kunde jag konstatera, och dåligt med gatubelysning är det också, dags att plocka fram pannlamporna snart..

Här ska starten gå vid Carl Larsson-gården. I bakgrunden lamporna vid kraftverket.

Jag var ute i god tid, första start skulle ske halv tolv, så jag tog en promenad längs ån där simmarna skulle passera.

Min kamera är inte bra på mörkerfotografering, använde en inställning som heter “handheld night shot” men några skarpa foton lyckades jag inte ta ändå

Men jag tycker bilderna blev lite spännande ändå så jag väljer att lägga in dem.
Här kommer en “försimmare”…precis som vid t.ex slalomtävlingar där man har “föråkare”…

Här paddlar en kanotist på sin följebåt,

Jag står på bron och nu är det smockfullt med människor som följer skådespelet!
Simmarna har varsin ljuslykta i form av en uppblåsbar boj som fästs vid midjan. I bojen har man lagt en pannlampa som ger ett bra sken.

Försök att ta en närbild på en simmare..
Här i början av banan som är 1,7 km lång var deltagarna tvungna att simma motströms och det märktes att det blev tungt. En del simmare insåg att de inte skulle orka och valde istället att vända och låta sig föras tillbaka till startplatsen med strömmen.
Jag har ju själv märkt när jag simmar i ån att det är lätt att man simmar ut från bryggan och inte tänker på strömmen. När det är dags att vända om är det tungt att simma och man vispar med armar och ben och känner ändå att man inte kommer närmare…

Här kommer de upplysta simmarna som i ett pärlband, vi åskådare peppade och applåderade!
Nu tyckte jag att jag sett nog så jag traskade åter hemåt i natten, bara för att konstatera att det inte var någon mening att försöka sova när det bara återstod en timme tills OS-sändningen skulle ta vid…

Jag har ännu inte läst någon notis i tidningen om hur många simmare som deltog, det brukar röra sig om mellan 50-70 stycken som avverkar loppet på mellan 30-60 minuter.

TAGS
18 kommentarer
 1. Svara

  Minton

  2 augusti 2021

  Simma i mörkret skulle jag aldrig göra. Är Daniel fortfarande på semester från löptiken. Vi sitter på altanen med lite gott att dricka och en bok. Minton sover i sin stol.
  Natti kramar från oss .

  • Svara

   Paula

   4 augusti 2021

   Daniel är hemma, men idag träffade han på fästmön här utanför. Inte bra, nu sitter han och småylar vid ytterdörren stackarn. Det har ju hållit på ett par veckor nu så det borde väl lugna ner sig snart? Kram

   • Svara

    Minton

    4 augusti 2021

    Stackars Daniel som är förälskad. ?

 2. Svara

  Ditte

  2 augusti 2021

  Vilket roligt evenemang! Och extra roligt att det både var många anmälda och många som tittade på. Undrade just hur man löst det med belysning och säkerhet för de som simmade och det hade man ju gjort på ett jättebra sätt.
  Gillade dina bilder som blev spännande. Och att fotografera i mörker och utan stativ är ju knepigt. Inte mycket hjälp av någon gatubelysning hade du heller.
  Här hade jag också gärna varit med och tittat.
  De två första bilderna ger ju också en fin glimt om hur det såg ut här i mörka kvällen. Stämningsfullt var det verkligen och det fick du verkligen fram.
  Ja, OS är det och vi har tittat på en hel del. Simningen, fotbollen, handboll och nu fri idrott. Jätteroligt att Angelica Bengtsson fick till final i stavhopp. Det är hon så värd.
  Kram!

 3. Svara

  bpz3

  2 augusti 2021

  Alltså – bilderna är helt suveräna. Om du inte hade berättat bakgrunden och att det är simmare jag tittar på hade jag gissat på att du gett dig in på en tävling med surrealistiska motiv. WOW säger jag bara! Stort eloge! Du slår mina “nattbilder” med bred marginal;-)

  Dessutom är ju värre än jag! Än så länge har jag inte anpassat mitt sovschema till OS. Kanske på fredag, då damerna spelar final klockan 04:00, men jag tror inte det. Det finns gränser även för mig som sällan lägger sig förrän klockan 01:00. Men jag får se…

  PS. Kul med Angelica Bengtsson. Hon är så himla söt/snygg att man vara vill henne väl. Sedan är hon fruktansvärt naiv och inte den skarpaste kniven i lådan. Men det skulle vara skoj med en (otippad) succé för henne. Tror nog mera på Duplantis om jag tänker efter, även om hans pappa visst nu är manager för henne också… DS.

 4. Svara

  Mias Mix

  3 augusti 2021

  Spännande men lite läskigt att simma i mörkret. Och visst är det jobbigt att simma i motström. Riktigt jobbigt. Tycker dina bilder förmedlar stämningen bra!
  Oj vilket OS-schema du har. Jag vaknar oftast runt halv 5, då sticker jag ut på en promenad/joggingrunda och lyssnar på sportradion. Sen står tv:n på mest hela dagen nu under os. Men går inte upp på nätterna. Vill så gärna se damernas fotbollsfinal, men kl 4 känna lite tidigt. Får se andra halvlek.
  Trivs du i ditt nya boende? Kram

 5. Svara

  Mirjam Halvarsson

  3 augusti 2021

  Men vilken kul grej med midnattssim! Att simma motströms är banne mig inte det lättaste…Utanför Hällnäs finns en fin badplats vid Vindelälven och där får man vara väldigt försiktig med strömmarna!
  Jag måste säga att jag beundrar din entusiasm inför OS nattetid, det finns inte en chans att jag orkar…. tyvärr får jag väl säga.
  Ha en fin dag Paula och var rädd om dig!

  • Svara

   Paula

   4 augusti 2021

   Gokväll, läste idag att det var väldigt få simmare i år, endast 35 mot normala 50, och att det hade varit ovanligt starka strömmar, typiskt! Ja jag fick en chock när jag första gången började simma, vände mig om o knappt skymtade bryggan längre! Nu simmar jag närmare stranden för säkerhets skull. Är lite orolig för kramp i benen, har lite känningar ibland och det vill man inte ha i vattnet! Jag har också slappat till mig, ingen uppstigning förra natten o blir inte denna heller. Men det beror mest på att inget spännande är att vänta. Susa du fram på din fina cykel på dagarna istället och sussa gott på nätterna. Kram!

 6. Svara

  Ama de casa

  3 augusti 2021

  Vilket roligt evenemang som väl nu kan räknas som en tradition också, eller hur?

  Jag har inte sett mycket från OS, men jag såg damsemin i fotboll och kommer att kolla på Duplantis idag. Sen har jag ojat mig över starttiden för damfotbollsfinalen på fredag, men märker att du inte ojar dig så mycket över nattliga evenemang 😀

  Ha det fint!

 7. Svara

  ElisabetR

  3 augusti 2021

  Spännande med nattsimning, bilderna illustrerar bra.
  Vi sitter som sagt inte klistrade vid OS men gläder oss åt Duplantis och vikingen Ståhl för deras guld. Fantastiska prestationer. Även de andra medaljörerna, duktiga.
  Vi har travat oss helt slut i Gustav Vasas spår på Kalmar slott idag. Ikväll väntar en god middag tillsammans på stan.
  Ha en fin fortsatt vecka…….

  • Svara

   Paula

   4 augusti 2021

   Ni skapar fina minnen…

 8. Svara

  LillaSyster

  3 augusti 2021

  Jag trodde att du skulle ställa upp först….tänkte att du blivit påverkad av Sarah. Coolt ser det ut, men jag skulle fördedra att simma i dagsljus. Oj, du är verkligen intresserad som ställer klockan och kollar på de okristliga tiderna…..fast inatt hade jag också kunnat titta, sovit som en kratta efter gårdagens andra covidvaccination, idag illamående och feber på eftermiddagen och ont i armen, det är svullet som om någon stoppat in ett halvt hönsägg….. inte riktigt, men det är inte långt bort. Morgondagens jobb har jag flyttat på….

 9. Svara

  Karin

  3 augusti 2021

  Vilken rolig idé! Hoppas det inte var för myggigt!
  Låter som något som jag nästan skulle kunna ställa upp på. Den långsamma gruppen, då.
  Men ingen hindrar mig ju från att ta en alldeles egen midnattssimtur och det är nog enklast så!

  PS. Kul med guldmedalj idag!

  • Svara

   Paula

   4 augusti 2021

   Inte en mygga! Jag har knappt sett en mygga i sommar, desto mer flugor som irrat sig in i huset. Men dom är ju helt ofarliga bara irriterande. Och jag har blivit en jäkel på att svinga flugsmällan! Tycker du simmar under dygnets ljusa timmar, känns lugnast så. Men visst var det ett annorlunda evenemang, och sånt gillas. Ja nu tycker jag att svenska medaljerna regnar ner, hästhoppning och segling och minns inte allt vad! Efter en något trög start har det blivit succé

 10. Svara

  Anki

  3 augusti 2021

  Vilken spännande grej! Jättehäftiga bilder ju!
  Ha det gott! Heja Sverige! OK då … Heja Finland också!
  Kram!

  • Svara

   Paula

   4 augusti 2021

   Nu börjar även min entusiasm och ork tryta…får jag väl erkänna. Nu sitter jag inte längre uppe och tittar på kval, bara finaler om de är tillräckligt intressanta! Medaljer i både hästhoppning och segling idag, heja Sverige
   Kram

 11. Svara

  ibod11 - Ingrid

  3 augusti 2021

  Ja, det finns människor som ställer upp på allt 😀 Nattsimning, vilket påhitt. Men jag är inte så negativ som jag låter. Det är jättekul att det arrangeras diverse tokerier och många uppskattar säkert det här eventet. Men jag skulle ligga hemma i min säng och sussa gott. Jag har också följt en hel del OS-sändningar men bara dagtid. Och i dag blev det ju riktigt lyckat…igen 😀
  Kram

  • Svara

   Paula

   4 augusti 2021

   Jag har varit en “bänkidrottare” sedan barnsben. Det är alltså ordet man använder för dem som gillar idrott men inte utöver det själv, man sitter på bänken o glor på andra istället…ett bra uttryck om du frågar mig. Nu sov jag inatt och lika blir det kommande natt då det inte är så spännande finaler. I början tittade jag på kvalen också…det orkar jag inte längre, haha. Men OS går så sällan, utbudet är så digert, nya sporter har tillkommit och jag har inte tittat på varken klättring eller skateboard. Nästa vecka är det väl dags för OS-abstinens!
   Kram

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 595
 • 681
 • 1 603 735
 • 5 032
 • 64 895
Sök här