Bloggen

Mindre roliga besked…

Av
den
24 november 2022

Jag har den här veckan haft ärenden i stan och tycker jag inte gjort annat än suttit på bussen.
Jo, jag har också väntat på bussen, på hemresan alltså, bussarna går ju sällan och det är inte så lätt att fördriva tiden i stan när man är klar med sina göromål.
Många skyltfoton har blivit knäppta, känns bra att ha i bildgalleriet att ta av kommande söndagar…

Idag var anledningen till stadsturen ett besök hos tandläkaren.
Igår när jag var i stan kilade jag in och fick en tid redan idag!
Anledningen var att jag tappat en krona på min bästa hugg (tugg)-tand!
Himla besvärligt att tugga med fel sida, hihi, människan är ett vanedjur!
Förutom tandisbesöket så besökte jag den utländska affären som BP kollat upp i söndags när hon såg min skylt därifrån.
Mycket riktigt var det affär som hade det mesta! Jag tog mig inte tid att undersöka utbudet så noggrant men handlade frukt och grönt samt olivet och kryddor, allt till mycket bättre priser än i våra vanliga mataffärer. Jag ville dock inte ha för tung ryggsäck att bära på så det blir nog mer handlat nästa gång när jag kan ta vändande buss hem igen.

Så småningom, efter diverse förvecklingar med fel tid på bokningen så fick jag träffa tandläkaren, en kvinnlig ny bekantskap, lättpratad och glad och kunnig.
Hon vill först ta en röntgenbild på tandroten innan hon satte tillbaka kronan. Varför då? undrade jag som ju ser sedlarna fladdra för vinden så snart man kommer innanför tandis-dörren
Jag har ju röntgat hela käften i somras på den årliga kontrollen?
Nej några tandrötter fotas inte utan bara tänderna, nu måste roten kollas…
Jag fick ge med mig, och det var väl lika bra,,,,eller?
Den var inflammerad!
Attans också! Jag undrade förstås varför jag inte kände någon smärta, och det beror på att tanden är rotfylld och därmed saknas nerven som skulle signalerat om inflammationen.
Nu var det så illa att tanden måste bort, inget annat finns att göra!
Det betyder att jag fortsättningsvis inte heller kan tugga på min “bästa” sida om jag inte fixar ett implantat…jojo det har man ju råd med!
När tandläkaren undrade om jag åt mediciner och såg min digra medicinlista blev det tyst en stund.
Nu var hon osäker på om utdragningen kunde göras på tandkliniken eller om det skulle göras på lasarettet med tanke på blödningsrisken och mitt tilltäppta halskärl.
Nu måste jag först prata med läkaren på min nya vårdcentral så får vi gå vidare därifrån…

Men vi var överens om att ta tag i detta efter helgerna, puh så skönt.
Jag undrade hur länge man kunde gå och ha en inflammation utan att få några symptom och det kunde ta lång tid, för de första symptomen är trötthet och det förknippar man ju inte i första hand med tänderna!
Jag har varit otroligt trött senaste månaden men tagit för givet att det är hösten och mörkret som gjort att jag nickat till mest varje eftermiddag här hemma i fåtöljen.
Där ser man.

På stora torget hade årets julgran kommit på plats, den hade blivit något åtgången under transporten så man fick borra hål i stammen och sätta dit nya grenar (oops) och nog ser den bra sned ut men med julbelysningen tänd duger den säkert.

Grannen hade varit snäll och rastat Daniel under eftermiddagen så jag kunde hugga in på middagen direkt.

Det har kommit snöblask i dagens töväder så snart har årets första snögubbar på granntomten smält bort.

TAGS
19 kommentarer
 1. Svara

  Minton

  24 november 2022

  Usch det låter dyrt och vi har inte dom pengarna. Bra med grannsamverkan när man har hund.
  Kramar från oss

  • Svara

   Paula

   28 november 2022

   Det var verkligen otippat, eftersom tanden är “död” dvs. nerven är borta så har jag ju inte känt något. Provade nyss att skrapa en Triss men fick ingen hjälp där…
   Kramen

 2. Svara

  Mia

  24 november 2022

  Snögubbarna lever farligt hos dig! Men jag hoppas det blir kallare och att ni får lite mer snö, det där är ju barmark….
  Ajdå, ja det där med tänderna är ett elände men nu har du lite tid på dig i alla fall att smälta saken <3
  Just nu säger dom på nyheterna att Börje Salming är död….jag sörjer och det var ett besked jag inte ville höra men det kanske var bäst som skedde
  Kram på're

  • Svara

   Paula

   28 november 2022

   Tanden var klart en missräkning, hade inte förväntat mig extra utgifter där. Inte hjälpte Triss-skrapet heller…men det löser sig nog bara jag tar kontakt med VC. Varför ska det vara så svårt? Försökte idag boka tid via 1177 men man måste ringa, suck! Imorgon screening så det får vänta …
   Kram från mörkt dystert Dalom

 3. Svara

  Anna-Lena

  24 november 2022

  Var likadant för mej för några år sedan. Inflammation i tandroten på en rotfylld tand.
  Fick dra ut en tand, nummer fyra från mitten. Har inte ersatt den . Funkar bra!
  Men förstår att det blir lite extra jobbigt för dej, med alla mediciner.
  Ha det fint! Kram

  • Svara

   Paula

   28 november 2022

   Jag som trodde att dom bara ville tjäna extrapengar genom att ta en röntgen på tandroten…fick skämmas när det visade sig att det var bra att det gjordes.
   Blir nog svårt med tuggandet på vänster sida när flera tänder saknas bak i underkäken. Får väl börja äta doppa-skorpor, hihi

 4. Svara

  LillaSyster

  24 november 2022

  Aj, aj aj det där lät inget kul….. hoppas att det löser sig till det bästa för dig.
  Har faktiskt inte sett en enda snögubbe här fast det funnits/finns gott om snö att bygga med. Lata ungar som hellre håller sig inne?
  Bra grannar är guldvärt=) Kram

  • Svara

   Paula

   28 november 2022

   Nämen, här har jag sett många snögubbar, fast nu har de tyvärr dött smältningsdöden.
   Kram

 5. Svara

  Ibod11 - Ingrid

  24 november 2022

  Det låter trevligt med den spännande affären och jag hoppas att du lyckas få till det så att du slipper vänta på busse så länge nästa gång. Men fy vad trist att det var så illa med tanden. Det är alldeles för dyrt om man får problem med tänderna men vad ska man göra när ett alternativ är för dyrt? Ja, då blir det till att du måste vänja dig vid att tugga på andra sidan. Jag blir lite upprörd när jag tänker på att det ska vara så. Hoppas att du inte för fler problem utöver tröttheten innan det kan fixas till.
  Det var en stor och ståtlig gran på torget. Visst ser den lite sned ut upptill men kanske sträcker den på sig lite extra när belysningen är på plats. Skönt att grannen ställde upp som Danielrastare 😀
  Kram

 6. Svara

  Anna-Lena

  24 november 2022

  Det här var ju väldigt intressant. Jag har också en inflammation runt en tandrot. ( om den är rotfylld eller inte, det vet jag inte). Har nog haft det åtminstone 1½år… Men min tandläkare säger att så länge den inte gör ont, så får den sitta kvar och hon gör alltså inget åt den.
  Jag blir lite orolig när jag läser vad din tandläkare tycker och tänker göra.

  • Svara

   Paula

   28 november 2022

   Men vad konstigt, den kan ju aldrig göra ont om den är rotfylld för då är nerven av! Däremot kan inflammationen sprida sig och det är ju mindre bra…
   För egen del känner jag att jag ska följa tandläkarens rekommendation om borttagning men måste först kontakta vårdcentralen för ett snack. Hoppas du får behålla tansingen! Trevlig första decembervecka

 7. Svara

  Ditte

  24 november 2022

  Både glada och trista upplevelser.
  Roligt att butiken var till belåtenhet och med bra utbud och bra priser. Bra i dessa tider!
  Ja, tandis! Tandvårdsbidrag finns ju, men jag vet inte hur mycket. Fint att du nu kunde få veta vad som felades din tand och varför du inte känt något. Kanske blev det ockå en förklaring till din trötthet.
  Har också via min tandläkare hört att en bör åtgärda det hela om det finns en inflammation eftersom den kan påverka så mycket annat i kroppen.
  Hoppas nu att du inte ska ha besvär över julen.
  Kram

  • Svara

   Paula

   28 november 2022

   Jag nyttjade två års bidrag när j ag var hos tandhygienisten, så nu får jag betala fullt pris. Det löser sig nog, bara jag får klartecken från vanliga läkaren så inte medicinerna ställer till det. Hoppas slippa lasarettet och operation.Kramen

 8. Svara

  BP

  24 november 2022

  Varje gång man sätter foten på en tandläkarmottagning blir man flera tusen kronor fattigare. Det är aningen billigare hos tandhygienisten, men ändå…
  Nu är jag ju inte snål av mig om jag ska vara ärlig. MEN vad gäller tandläkarbesök är jag det faktiskt. Jag har också haft en inflammerad tand i överkäken, men inte haft ett dugg ont av den. Alltså fick den dö av sig själv, utan hjälp av tandläkaren. Den ramlade ut av sig själv, utan minsta kostnad faktiskt. Inga problem med blodförtunnande mediciner heller…
  Så mot alla medicinska odds så råder jag dig att spara pengarna till nåt roligare…

  Kul att du kollade butiken. Gillar att googla och tipsa mina läsare om saker jag lärt mig;-)
  Sedan ska det bli kul att sig din skyltskörd på söndag:-)

  PS. HSB hart satt upp julgranen på innergården idag. Den är väldig hög och väldigt “slank” kan man väl säga. Den tänds på söndag med glögg och mingel. Ser ingen belysning och inga vajrar för förankring mot blåst, men… DS.

  • Svara

   Paula

   28 november 2022

   Tack för rådet, men det törs jag inte följa. Har så mycket skit i min kropp med olika brister och sjukdomar så jag vågar inte riskera något ytterligare. Och tröttheten är just nu förlamande, även om jag inte vet hur mycket som orsakas av just tanden, mycket har nog med årstid och jul och annat att göra. Men är tacksam för att du peppar och ger förslag

 9. Svara

  Synnøve Irene Kjerstad

  24 november 2022

  Oj, tänk vad en tappad krona kan göra. Men jag tror du har en bra tandläkare som förklarar vad som är galet. Hoppas att allt löser sig.
  Tycker granen är fin jag. Den fyller sin funktion.
  Ha nu en fin kväll vidare, om du inte redan somnat förstås.
  Kram.

 10. Svara

  Susjos

  25 november 2022

  Njuter av fotona från bl.a Stora Torget, och granen blir nog fin när den tänds. Men attans för inflammation i tänderna, suck! Hoppas det löser sig på ett bra sätt!
  Kram!

 11. Svara

  Anki

  25 november 2022

  Så tråkigt med tanden … och ja, dyrt blir det alltid hos tandläkaren! Har haft en del besök där i höst.
  Så bra att grannen kunde rasta Daniel – bra med hjälpsamma grannar.
  Låter som en spännande butik!
  Angående att borra hål och flytta grenar på julgranen så fick Lasse göra det en gång på vår julgran och det funkade riktigt bra 🙂
  Ha en fin fredag!
  Kram

  • Svara

   Paula

   28 november 2022

   Jag såg ett foto på granen på torget idag, och den såg rak och snygg ut, den har nog fått ta sig i kragen ! på den tiden När vi hade gran ställde vi alltid den fula sidan mot rumshörnet, haha,.
   Affären är för afrikanska invandrare, såg inte mycket asiatiskt, hade hoppats på bäggedera, gillar ju de asiatiska kryddorna och såserna. Men frukt och grönt hade bra priser och riktigt goda var de också. Man kan inte få allt… Kramen

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 91
 • 497
 • 1 652 513
 • 5 119
 • 66 012
Sök här