Matrecept och kökstips

Mumsiga ankbröst

Av
den
2 december 2008

Delar med mig av receptet till mumsiga ankbröst som vi åt i helgen

Visst ser det smarrigt ut! Här i stan har jag aldrig funnit några färska ankbröst, denna har varit fryst. För att det ska bli gott är det stekningen som är viktig.

Först skårade jag skinnet, sedan lade jag köttet i kall stekpanna, och satte värmen på medel (4). När värmen var uppnådd stekte jag köttet på skinnsidan i ca 8 minuter, och öste bort fettet som smälte under tiden. (Det sparade jag och använde senare..)
Sedan vände jag köttet, stekte det ett par minuter, saltade och pepprade och la över på ett ugnsfat. Att använda sig av stektermometer är jätteviktigt för att inte köttet ska bli segt och tråkigt. Har du ingen bra, så tycker jag du ska önska dig en i julklapp!
I 150 grader fick sedan köttet stå till 56 graders värme Sedan fick köttet vila ca 5 minuter i folie innan jag skar upp det i skivor.

Jag hettade upp en matsked honung i en kastrull, hällde i en slurk balsamvinäger, ett par teskedar kycklingfond och ca en dl vatten. Detta fick koka ihop till en god sky att hälla över köttet vid serveringen.

Som tillbehör serverade jag rösti.
Jag rev 500 g potatis grovt, blandade med en msk vetemjöl och ett ägg, saltade och pepprade och stekte små plättar i det överblivna ankfettet.
Blancherade smörslungade sockerärter passar bra till.

Mums va gott och enkelt detta var!
Ankbröstet vägde ca 450 gram och räckte mer än nog till två personer, även jyckarna fick smaka…

Jag har märkt att det är många besökare just nu som hittar till min sida genom att googla på “finsk julmat”
Kanske vill du också prova på något recept, i så fall hittar du sidan här

TAGS
15 kommentarer
  1. Svara

    Kicki

    2 december 2008

    Åh, jäklar vad det vattnas i munnen. Det är ju för illa att jag inte gillar att laga mat.
    Idag åt vi blodpudding och lingonsylt! :shrug:
    Kramen!

  2. Svara

    Synne

    2 december 2008

    Hurra, jag är först 😀
    Låter gott det där.
    Har precis ätit tonfisksås och pasta. Himmla gott det med.
    Kommer inte att kunna besöka dig lika ofta nu en tid framöver. Har stort datakrångel.
    Men är här nu då så du vet att jag inte glömmer dig 😀
    Ha nu en förtrollande kväll.
    Kramen Synne.

  3. Svara

    molle

    2 december 2008

    mumsigt det ser ut…

  4. Svara

    Kajsa

    2 december 2008

    Gud vad du verkar duktig på att laga mat, önskar jag var så :thumbsup:

  5. Svara

    Gunvor

    2 december 2008

    Mumsigt ser det ut att vara.Vilket saftigt fint kött o rösti har jag aldrig gjort. Det måste provas nån gång.Blir hungrig fast jag har ätit. Här har vi ätit julkorv o hemlagat potatismos. Jag gjorde nästan rotmos av kålrot o morötter bredvid.Mums det också. Vilken matmamma du är Paula! Jag älskar att äta mat men inte laga.
    Ha en fin kväll. Här har det snöat hela dagen. Härligt.
    Kramar skickas till dej!

  6. Svara

    Anki N

    2 december 2008

    Tur jag åt precis, så slapp det vattnas i munnen av dina bilder. Gott i gott ser de ut och var säkert också.

    Foten = dansen, ovanan, alltså de tror jag.

    Nu ska bannemej jag också platta ut rumpa, nej förresten hela kroppen – slänger den på sängen o ser TV.

    Kramiz Anki :yum:

  7. Svara

    Mia

    2 december 2008

    Himla tur att jag har ätit annars hade jag suttit här och dreglat över tangentbordet…
    Jag har ett problem Paula…i helgen kommer jag att döööö. Ja, jag känner det redan nu hur ångesten griper tag i mitt hjärta och snörper åt så jag nästan inte kan andas!
    Jag ska ju jobba…och du vet vad som går på tv!!!!!!! 😥

  8. Svara

    EVA

    2 december 2008

    Åhhh så gott det lät ! Undra just om man kan få tag i det här…måste kolla på Kvantum !

    Det blev inget fat under blockljusen utan en gammal grånad bräda som jag betsade vit…och jag är supernöjd ! Hade ju tänkt ett zinkfat eller liknande men hittade inget som kändes bra…så då tager man vad man haver 😀 !

    ***
    KRAAAM EVA

  9. Svara

    Catja

    2 december 2008

    Inbillar mig att anka är fett och att jag itne gillar det. Ska kanske se till att prova det en gång iaf.
    Vinterbild ligger precis under beskrivningen! 🙂 Två skuttande valpar i snön! 😀 Men ska ta lite fler och lägga in till dig efter hand i vinter om bara snön kom tillbaka!
    kram /Catja

  10. Svara

    Catja

    2 december 2008

    Förresten prova att läs det är INTE svårt och du får finare vinterbilder. SLipper blå och grå snöbilder i vinter om du kan göra de här inställningarna på din kamera. Det är enkelt. Ofta en-två knapptryckningar.

  11. Svara

    Bia

    3 december 2008

    Ja nog ser det gott ut på dina bilder…men jag äter inte gulliga djur så… :glare:
    Potatisplättarna däremot skulle jag gärna ta ett lass av!

    Kram/Bia

  12. Svara

    åsa

    3 december 2008

    Ankbröst, det har jag aldrig provat att göra, men däremot rösti, det kan jag ha ibland när jag ska “fjäska” till det lite…
    Potatis, det är helt outstanding tycker jag, tänk vad mycket man kan göra med den och jag personligen kommer nog aldrig att tröttna på potatis.
    Hoppas, att du får en bra onsdag!
    Ha dé!/Kram

  13. Svara

    Punatukka

    3 december 2008

    Blir en väldigt kort hälsning idag för nu blev jag vrålhungrig,tssss!Har inte hunnit äta frukost ens…..så snålvattnet rinner!
    Hörs o ses! Ha det gott alla pörtebor…. 🙂

  14. Svara

    aw

    3 december 2008

    Det där såg rikgigt smaskigt ut, men du är ju expert på mat också… *hihi*.
    Ang snö så kan jag skicka hur mycket du vill, säg bara till för vi har för mycket.
    /aw 🙂

  15. Svara

    lelu

    4 december 2008

    Ser man på. Suveränt framlagt o upplagt.Paulas resturang wooow…detta lockade till mer konsumtion ..

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
  • 234
  • 330
  • 1 558 449
  • 4 477
  • 57 113
Sök här