Matrecept och kökstips

Mustig viltgryta…

Av
den
13 januari 2006

600-700g älggrytbitar
2 dl rödvin
1-2 dl mörk köttbuljong
1 lagerblad
15 enbär
2 tsk timjan
16 smålökar
2 morötter
2 palsternackor
1½ dl matlagningsgrädde
finhackad persilja
Till servering: rönnbärsgelé, smörfrästa kantareller och kokt potatis

Bryn köttet, lägg över i gryta. Salta o peppra. Häll i rödvin o buljong. Tillsätt lagerblad, enbär o timjan. Låt koka på svag värme ca 30 min. Skala lök, morötter o palsternackor. Skär i mindre bitar. Fräs grönsakerna i lite smör, lägg över i grytan. Tillsätt grädden. Låt koka 15 min., smaka av. Strö över persilja.

TAGS
3 kommentarer
  1. Svara

    Pia

    13 januari 2006

    Oj oj oj va det låter smaskigt med Älggryta.
    Vi har så lite viltkött här i Skåne och har vi något så är det så in i vassen dyrt att plånboken måste töjas rejält i lädret.
    Ha de nu i helgen och bara ta vara på stunderna framför TV-n. Akta bara så inte glojärnen tar skada, ha, ha.. Klart ni ska preroritera.. inget att skämmas för.
    Tjo i baljekaret Kram Pia

  2. Svara

    Monica

    13 januari 2006

    Hej!

    Jösses vad du gör mig sugen på älgkött!
    När jag bodde i Norra Värmland hade vi det ofta till middag. Efter återflytten till karlstad blir jag överlycklig då jag får en bit av någon från norr.

    Ha en riktigt go helg.
    Kram Monica

  3. Svara

    Lelle

    30 september 2006

    Det där låter inte dumt. Vilken tur att jag just fick tag på älggrytbitar!

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
  • 262
  • 372
  • 1 580 874
  • 4 529
  • 57 929
Sök här