Bloggen

Nöjd att jag slipper bo på “hemmet”

Av
den
21 februari 2023

Nu börjar det likna kaos bland kartongerna, men nu har jag inte fler att fylla innan flyttfirman levererar i början av mars.
Jag insåg idag att jag packar som om jag redan var på väg till “hemmet”, alltså till ett äldreboende. Och det är ju inte helt fel att rensa rejält, tänk så mycket enklare det blir för familjen om och när den dagen kommer!
Det hoppas jag dock att jag slipper helt, bättre att dö knall om fall än att hamna på ett av kommunens äldreboenden konstaterade jag senast idag då jag läste lokaltidningen.
De äldre har själva intervjuats liksom deras anhöriga och nog är det alldeles galet ställt.
“Ska du inte gå ner till matsalen och äta?”

Lars svarar nej, han orkar inte i dag. Andra dagar när han går till matsalen ser han till att vara där till ”fem i tolv” och klockan 12 serveras lunchen.
Dagar som i dag är det inte att tänka på att förmå någon i hemtjänsten att gå till köket, hämta en matlåda och ta upp till Lars och andra som vill äta lunchen på rummet.

– Vi får inte göra det, de i köket säger nej, säger personen från hemtjänsten
”Det är grönt och fint här ute. Det är bra”, säger Lars när han ombeds berätta vad som är bra med äldreboendet.

Svar från personalen: Detta är ingen all-inclusive-inrättning

Röst från en dotter: “De insatser mamma blivit beviljad ignoreras. Ingen hjälp med maten, dusch, blöjbyte. Personalen anstränger sig inte för att få i mamma vätska, mat eller mediciner.”

Jag vet dock att det också finns jättebra äldreboenden, nyligen visades en underbar dokumentär från ett sådant, där de gamla verkligen togs om hand med varmt hjärta…

Nu till något betydligt roligare!

Heading into World Championships, here are my most important goals:
-Be a good teammate. Check in with people to see how they’re doing, how you can support them.

-Cross each finish line with nothing left in the tank.

-Come to each start line knowing you worked your hardest and did everything you could to be prepared…and then believe in your race plan.

-Process and honor your emotions and experiences, but let each race be just a race, not a measure of my worth or a definition of who I am.

Gissa vems ord detta är? Jag har kopierat texten rakt av för jag tyckte den var så bra!


Svar: den alldeles oemotståndliga Jessie Diggins,

Jag blir glad varje gång jag ser henne både i spåret och utanför, vilken tjej med sunda värderingar!
Nu är våra svenska och finska tjejer också fantastiska och i första hand hejar jag på dem när det gäller medaljer, men jag har blivit gammal nog att kunna uppskatta starka idrottskvinnor, och dito män även från andra länder. Kan ju säga att det tog några år….innan hornen slutade växa…”ler”

På torsdag drar alltså VM igång, det ska bli så spännande!
Självklart har jag klantat mig och beställt klipptid just då sprintfinalerna avgörs, hur urbota dum får man vara?
Men jag ska prioritera kalufsen, för som jag ser ut nu kan jag inte visa mig för en enda människa utan en mössa på huvudet!
Jag hade tänkt vänta med klippning tills jag kan börja gå barhuvad, men nu blev ju inte vintern så kall så det är nog lika bra att få det gjort för vem vill gå i yllemössa när temperaturen börjar närma sig flera plusgrader?

TAGS
11 kommentarer
 1. Svara

  Minton

  21 februari 2023

  Hoppas också slippa äldreboende även om vi har ett bra här i Rottne. Hur gick det med soffan är lite nyfiken.

  Kramar från oss

 2. Svara

  Anna-Lena

  21 februari 2023

  Är säkert olika. Det du berättar låter inte klokt. Klart att man måste göra sitt yttersta för att de som bor på ett boende/har hemhjälp får det så bra som möjligt.
  Låter underbart att ha minimaliserat sina ägodelar. Skulle önska att göra det samma. Kram

 3. Svara

  LillaSyster

  21 februari 2023

  Knall och fall är att föredra, det insåg jag då mormor levde och var tvungen att bo de sista åren på hemmet.
  Du får väl ha Radiosporten på då du klipper dig, alt titta I tfn?

 4. Svara

  Mia

  21 februari 2023

  Ja, det där med äldreboendet känner jag igen, men här kommer i alla fall maten upp om gubben inte vill ner till matsalen, personalen brukar i alla fall hjälpa till med det men annars är det lite si och så med övriga betalda tjänster!
  Ja, dom där hornen som växte ut för några år sen har sakta men säkert börjat krympa, jag kan t.om erkänna att JTB är en suverän skidskytt 😉 det du! Jaså, du har också lovat bort dig på torsdag, så ock jag…..lovade grannen att följa med till Lycksele men jag överlever nog det också 🙂
  Kram på’re!

 5. Svara

  Ditte

  21 februari 2023

  Vad gäller äldreboenden finns det också många bra. Men också många som inte alls fungerar. Minns så hur det var på pappas “andra” äldreboende i Solna- Han hade svår alzheimer och jag funderade många gånger på om jag skulle bidra till att hans liv avslutades. Det var ju redan slut och han var ett kolli.
  Önskar för egen del att dö knall och fall. Utan varning.
  Bra att tidningen tar upp detta men hoppas också att de många goda exemplen får plats. För de finns ju verkligen-
  Ja, VM blir spännande. Och även hos oss gillar vi Jessie Higgins.
  Ja, klipptiden var ju inte perfekt inlagd men kanske kan du lyssna så du har viss koll på läget även hos frissan.
  Kram

 6. Svara

  Anna i Portugal

  21 februari 2023

  Ja nu drar det igång! Förväntningarna är höga efter alla grymma medaljer på skidskytte VM som precis avslutats. Du kan ju se sprintfinalerna i efterhand på viaplay (om du har den kanalen vill säga.. ). Jag kommer vara bänkad i alla fall, klippte mig i går, så det är avklarat!

 7. Svara

  BP

  21 februari 2023

  Snacka om ett väldigt roligt och minst sagt blandat inlägg:-)
  Vad gäller äldreboendet och dina rader om det – suck! Ja, än så länge klarar vi oss ju, men precis som du önskar jag mig INTE en flytt till ett äldreboende. Det liknar förvaring och knappt det, men visst finns det undantag, men det är är inte många… Jo, Sirishof i Örebro verkar vara ett sådant. Bloggaren Steve har hamnat där – inte frivilligt (https://stevereflekterar.blogspot.com/), men han trivdes förträffligt när han fortfarande bloggade i alla fall.
  Japp, längdskid-VM är på G. Är urusel på vintersporter som du vet, men har faktiskt hört namnet Diggins. Åsså är det Ebba och Frida och Calle och några namn till. Tack och lov för denna vinterunderhållning när det är en permanent ishockeyrink därute… Å visst har tjejen rätt inställning:-)
  Har varit hos frissan för tre veckor sedan, så om fyra veckor hoppas jag att det är riktig vår. Så skönt med att vara nyklippt! Samma hurra-känsla som efter besöket hos tandhygienisten:-)

 8. Svara

  Anki

  22 februari 2023

  Som tur är finns det ju bra äldreboenden också … men man vet ju aldrig var man hamnar när den dagen kommer – så som sagt, att få trilla av pinn hemma utan att bli ett paket är att föredra.
  Kloka ord av Jessie Diggins!
  Kartonglivet funkar ganska OK tycker jag som bara har en vecka kvar 🙂
  Kram

 9. Svara

  Äventyret framtiden

  22 februari 2023

  Jag är också oklippt och tänkte sköta om den saken imorgon torsdag. Kanske jag måste skjuta på det.
  Bra skrivet Paula, håller med dig om allt detta vad gäller äldreboendet.
  Det finns bra men det uppväger inte dem som inte är bra. Alla ska ha det bra!

  Kram från gränden!

 10. Svara

  Ibod11 - Ingrid

  22 februari 2023

  Nej fy för att hamna på hemmet och bli beroende av personalens välvilja. Det är ett lotteri och visst kan man hamna på ett bra ställe. Men jag hoppas ändå innerligt att jag ska slippa få det slutet och en liten obstinat del av mig tänker att det kan jag se till att slippa. Hur jag tänker när det eventuellt blir dags vet jag inte och då kanske det känns helt ok.
  Fint citat från en fin människa. Det är klart att man kan beundra andra idrottsmän även om vi hejar på våra egna i första hand.
  Det blir en hel del VM-tittande här och man kan ju alltid hoppas på lika fina resultat som i skidskytte 😀
  Kram

 11. Svara

  Susjos

  24 februari 2023

  Nej, tufft om man hamnar på ett äldreboende, visst är man orolig. Pappa bodde på Daljunkaregården på slutet, och det var svårt att säga hur bra det var, men hans kontaktperson var fantastisk, och tyckte nog det fungerade skapligt, men svårt att veta helt då jag bodde så långt ifrån, men han var ju tvungen att bli matad på slutet och vänd i sängen, och visst gick han ner i vikt. Han hittades död i sängen mitt i natten då det var dags för vändning, sorgligt.
  Kram!!!

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 130
 • 596
 • 1 636 074
 • 5 093
 • 65 655
Sök här