Bloggen

Nöjda jyckar och kräsna katter

Av
den
13 mars 2017

Visst tar det lite tid, men det är ändå tacksamt att laga egen hundmat…
Igår tillverkades två veckors käk till två små jyckar, Blinka och Candie-syster. Rakt ner i frysen i färdiga portionspåsar, himla bekvämt när det väl är klart.
Hundarna mår så bra av kokt kött, lite lever, korngryn, morot och rotselleri.

Annat är det med två stroppiga katter, så här ser det ut när jag nyss lagt upp någon av de otaliga sorters portionspåsar med kattmat som finns, katterna bara slickar upp såsen eller gelén och lämnar bitarna tills de torkar ihop :thumbsdown:

Nu börjar en lustiger dans, fotona är suddiga för katterna är inte stilla en endaste sekund, de åmar och kråmar sig i hopp om att jag ska lägga upp ännu mer mat som dom ratar

“Jamen matte var är käket?”

Vända och vrida på sig, hjälper det??

“Suck, nä, det blir nog inget till oss utsvultna katter, jag får väl tugga på några torra gamla ynkliga torrfodersbitar, det är faktiskt kattmisshandel!”

Tänk så oskyldig man kan se ut då!
Ärligt talat, har ni något tips? Katterna vill inte ha hemlagad mat, inte ens kokt kyckling eller räkor (okej då, en räka kan väl slinka ner..)
Oavsett vilket märke jag köper är åtgången lika dålig. Helst vill jag ge dem bara torrfoder men katterna blir ju heltokiga, skriker, jamar, springer i fötterna på mig, ja de gör precis vad som helst för att få uppmärksamhet, helt ohållbart för dom ger sig aldrig!
Men, vem vill kasta kattmat vareviga dag för att det inte duger… :help:

Dock är jag glad att småfåglarna får vara ifred, jag hittade en ny fågelart vid fågelmataren idag, gråsiska (?) enligt konsultation med min fågelbok (en övre på fotot)

Men vilket trist namn på en utsökt vacker fågel?
Berätta gärna om jag inte gissat rätt, röd mitt på huvudet och lite på bröstet.

Blinka med matte önskar alla en trevlig måndagskväll!

TAGS
19 kommentarer
 1. Svara

  Mia

  13 mars 2017

  Gråsiska, yes!!! Helt rätt och dom är sååå vackra!! Vad gäller katterna och maten…tja, vad gör man?? Det blir ju ganska dyrt att kasta mat, så frågan är, om det inte blir billigare att köpa “dyrt”?? Jag har tänkt att testa MUSH men då måste jag in till Granngården först…finskt är det också 😉
  http://www.mushbarf.com/sv/produkter/vaisto-cat
  Kram på’re :love: :love:

 2. Svara

  Inger

  13 mars 2017

  Har en kattdam som bojkottar all kattmat, utom torrfoder. Men jag håller med dig, hon vill ha annan mat också så i 14 år har hon ätit kokt fisk (Alaska Pollock) till varje mål mat (och det är ju några ggr varje dag) när det ska festas till lite så hon lite räkor, det är gott! Tråkig diet kan tyckas men en mycket vacker katt är det!

  Inger

 3. Svara

  BrittMarie

  13 mars 2017

  Gråsiska, vilken fin fågel! Här får fåglarna ingen mat av mig. Jag tror de hittar själva, här som knappt varit någon snö i vinter. Ronja däremot matar jag förstås, och även ibland hennes kavaljer Mr Grey. Ja, han smyger ju in här lite då och då. Ronja äter aldrig någon människomat, och inte någon “blötmat” heller. Bara det finaste torrfodret. Hon äter bara lite i taget men ofta, precis som hennes matte borde göra :confused: Mr Grey sveper hela skålen på en gång 😯
  Kram

 4. Svara

  Titti Melender

  13 mars 2017

  Kattmat har varit ett aber ända sen Olle flyttade hem till oss för ca sex år sedan. Maken till bortskämd katt!
  Det har bara funkat med Whiskas eller Pussi på burk medan Sigge har ätit i princip vilket torrfoder som helst utan knot.
  Men så fick jag en provpåse torrfoder som till min enormt stora förvåning Olle kastade sej över. Han har ju alltid puttat undan andra katter och vräkt i sej deras blötmat också och nu vart det så med torrfodret också!
  Så nu är jag fast i att köpa Royal Canin Exigent och det blir ca 500 kr i månaden men han äter det! Så får dom ju rester när det är kött och korv eller fisk, fast Sigge är inte intresserad direkt. Knappt han tar en räka.

 5. Svara

  åsa

  13 mars 2017

  Här är det tonfisk i vatten som faller herr Morris på läppen 😉
  Annars så ska han ju smaka ALLT som matte äter och då ska det serveras i mattes högerhand minsann, väldigt viktigt att det är rätt hand och då sittandes på bordet till höger om matte 😉
  SÅ fruktansvärt bortskämd men SÅ otroligt älskad <3
  Ha dé!/Kram

 6. Svara

  Kajsa von Friesen

  14 mars 2017

  När jag hade katt, brukade jag mala fiskrens och koka med havregryn, till kattmat. Alla mina katter har gillat det.

 7. Svara

  Hillevi

  14 mars 2017

  Så bra med hemkokt hundmat! Jag försöker också ibland men mina mina två giganter kräver såna mängder… och till hoffen köptes BARF- foder men av det fick hon förstoppning jämt. Torrfodret vill jag ha av bara svenska råvaror och flera tillverkare har svikit under åren. “Mestadels svenskt” duger inte för mig. Nu ska jag testa Magnussons.
  Katterna är precis som dina, så jobbigt så och omöjligt att hitta svenskt. BARF vill de inte äta. Kalle har ju dessutom sina giraffpinnar och når överallt, så han passar på att länsa skålarna på bänken när jag vänder ryggen till. Snart börjar han nog att jama….
  Roligt med gråsiskorna! Underarten snösiskan ser man ibland och det är ett vackrare namn! 🙂

 8. Svara

  Malin

  14 mars 2017

  Men så synd att du inte fick plats på kryssningen, om du kommer till Luleå hoppas jag verkligen att vi hinner ses :love:

 9. Svara

  Karin Eklund

  14 mars 2017

  Jag har också funderat på varför gråsiskan har så “grått” namn. Den är ju så vacker.

  Härligt att du lagar hemlagat åt hundarna.

  Katter är verkligen katter. Egensinniga. Har de fått för sig att inte äta någonting så gör de inte det.
  Spontant tänker jag att lämna dem utan mat ett tag men det skulle jag inte själv kunna göra.
  Fiffigt att låta dem äta uppe på byrån. Jag antar att hundarna annars skulle äta upp det katterna ratar
  och det är ju inte så det ska vara. Du har väldigt vackra katter!

 10. Svara

  margaretha

  14 mars 2017

  Vad är det för fel på grått – fantastisk bakgrund till den vackra baskern! Jag använder gärna grått, som passar till alla färger.

  De flesta katter är grättna, vi är många kattägda människor som känner igen det där med att slicka i sig enbart såsen.

  Det enda jag hade emot att koka hundmat, var att det inte luktade något vidare.
  Margaretha

 11. Svara

  "LillaSyster"

  14 mars 2017

  Helt rätt fågel!
  Katterna….. samma sak här. Men nu får det snällt dela på en påse då jag öppnar och det som funkar är Gorumet perle, beställer på nätet på zooplus och får det hem till dörren. Inte världens billigaste, men bättre att de äter än att jag slänger. Det är bara såsmat som duger… ibland om sommaren då det är varmt späder jag maten med lite vatten, då blir det ju lite mer sås och så vet jag att de får i sig lite extra vätska. Det kanske är överkurs? Sen har vi ju Elvis då som tigger vid bordet då matte äter kyckling och fisk, men om jag serverar det i hans skål så skulle det inte duga…. Ja, ja bortskämda men vad gör man inte för de man älskar :kiss: Ha en bra tisdag! Kram

 12. Svara

  Gunnel

  14 mars 2017

  Haha! Vilka kul katter! Men det tycker kanske inte du. Katter är vad jag har förstått mer egensinniga än hundar. Ha en bra vecka.

 13. Svara

  Ninni

  14 mars 2017

  Här har vi inga större problem vad gäller “vanlig” mat till Snoozen. Han äter både kött och fisk (och naturligtvis räkor), rått, kokt eller stekt spelar ingen roll. Däremot gillar han inte korv och inte heller leverpastej. Vi köper Pussi portionspåsar för han kan ju inte få äta upp all våran mat. Torrfoder däremot är han kräsen på. Vi har testat massor av olika och inget har han gillat förrän vi var till veterinären och fick en provpåse med Royal Canin för kastrerade katter. Den vill han ha så nu får vi åka till veterinären eller Granngården för att få tag på hans torrfoder. Vi köper 5 kg i taget så det räcker ju rätt länge.
  Kramen.

 14. Svara

  Tove Olberg

  14 mars 2017

  Fullt upp i pörtet ser jag 🙂 🙂
  För fyrbenta och tvåbenta 🙂
  Mågott

 15. Svara

  Eva

  14 mars 2017

  Hej Paula, vad jag är avund på dig med dina katter och jycken, ja jag kan säga det tusentals gånger för de är så underbara. Åhh vad jag vill gosa med djuren, jag väntar på att få något fyrbent älskling snart . . . .
  Som jag nämnt innan, kanske tur för dig att vi inte bor grannar för då hade jag säkert blivit bosatt hos dig,
  eller kidnappat dina fyrbenta vänner.
  Javisst kan de där rackarna vara kräsna, kan de inte fånga någon mus, det lär väl vara delikatess för dem.
  Äter de inte upp det de får kan de minsann vara utan, hi hi . . . . så sa jag till min katt . . . .
  lägg inte upp för mycket i deras skålar, bättre att fylla på efter hand . . .
  En väninna sa en gång att hennes katt var bortskämd, han ville bara äta leverpastej av den bästa, ha ha ha . . .
  Vem var det som började ge katten den leverpastejen, inte gick han väl själv till charkuteristen och köpte den 😳 🙄 😆
  Men livet är kul när man har djur eller hur ???
  Må så gott alla i Pörtet, / Eva :love: :kiss: 😆

 16. Svara

  Kersti

  14 mars 2017

  Knepigt med hemlagat. Jag gjorde egen barnmat men bara en gång för ungen vägrade äta den hade massor i frysen som jag fick slänga 🙁 . Så kan det vara men det blev folk av honom och nu äter han det mesta jobbar som kock gör han också.
  Kram

 17. Svara

  Kicki

  15 mars 2017

  Bortskämda? Dom där?
  Du anstränger dig då verkligen för dina älskade (otacksamma) djur.
  Katter är verkligen speciella och ser till att det är dom som bestämmer. Jag skulle ge dom MYCKET mindre portioner, så dom åtminstånde är hungriga när det är matdags. Sätt bomull i öronen på dig själv 😉
  Kram/Kicki

 18. Svara

  Anki

  16 mars 2017

  Ja du … katter är som de är! Känner igen det där 🙂 Sixten blänger på mig … går ut och fångar sig en mus eller en sork. Demonstrativt!
  Han äter gärna vårt käk, men det är ju inte allt som är lämpligt då vi oftast kryddar och saltar lite för mycket för att det är nyttigt för en katt…
  På den tiden vi hade två stora hundar lagade jag oftast maten själv – köpte fryst “hundkött” och komagar på Granngården (Odal), blandade med kokta korngryn och grönsaker … minns inte om det var något mer eller om de fick kalk och vitaminer vid sidan om…
  Härliga bilder på gästerna vid fågelbordet, dina hungriga fyrbenta … och allra finaste Blinka!
  Kram

 19. Svara

  Yvonne Käll

  16 mars 2017

  Duktig du är som lagar “eget” till vovvarna. Det ska jag minsann tipsa min sonhustru om. Tror inte hon någonsin ens tänkt på hur bra det skulle vara.

  Och katter ja, jag har ju sagt det förut att någon kattvän är inte jag och skulle bli tokig om jag hade yrväder till katter omkring mig. Vi är olika som tur är. Ibland hör jag att antingen gillar man hundar eller katter men det verkar ju inte stämma på dig i allafall som är allas vän. Har flera bekanta som pratar varmt om att ha katt.

  Fågelkvitter är så njutbart lyssna till ihop med takdropp och sol och dina alltid lika fina bilder är kul att se.

  Jag blir lite sen kommentera emellanåt för jag har plötsligt fått kalendern full med göromål så jag tycker inte jag hinner riktigt. Men bättre sent än aldrig, eller hur. Jag läser i vart fall era inlägg varje dag.

  Ha en riktigt bra torsdag. Kram

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 306
 • 437
 • 1 579 847
 • 4 992
 • 64 332
Sök här