Bloggen

Mera bäää och bääär

Av
den
5 september 2022

Helgen gick inte som väntat….alls!
Jag hade tänkt ta en sväng till stan där det pågick en festival med en massa uppträdanden och på dagtid program för barnen.
Men, vädret var kallt och regnigt och dottern sa att det skulle vara så mycket folk att det inte var vettigt att ta med hunden.
Resultatet blev att jag stannade hemma, och det var nog ett bra beslut, det var ett folkhav i stan, jag som inte tycker om att trängas.
Istället tänkte jag njuta av spännande tävlingar i Finnkampen…say no more, det gick helt åt pepparn!
Finnarna på sin vackra nyrenoverade Olympiska stadion underpresterade i stort sett varenda en, och Sverige glänste i de flesta grenar, suck…

Jag är usel förlorare, på internationella tävlingar hejar jag på både svenskar och finländare, men när de tävlar mot varandra finns bara ett lag för mig…det blåvita.
Efter en timmes tittande var jag på så dåligt humör att jag stängde av teven…

Det blev istället första rejäla matlagningen på länge, att laga god mat lugnar nerverna och ger händerna något att sysselsätta sig med. En kycklinggryta med apelsin, squash, lök, creme fraiche och några stackars torra taggsvampar jag hittat i skogen ingick i rätten som jag serverade med ris.
Kryddor som vinäger, soja och chili ingick och jag blev nöjd med resultatet

Nu har jag ätit gryta i två dagar och nu åker några portioner ner i frysen, gott!

Från kyckling till lamm….men absolut inte på tallriken

Jag blir lika glad varje morgon när jag kommer fram till fårhagen och ser att djuren är kvar! Jag vet ju att det snart är dags att ta in dem för vintern

En liten boxningsrond á la bäää erbjuds här, domaren är sträng men rättvis!

Idag lockade jag med mig grannen på en liten bärplockartur, hade hoppats hitta svamp också men de lyste med sin frånvaro.
Jaja man får inte bli för girig!
Nu är frukostarna för minst en vecka framåt räddade

TAGS
25 kommentarer
 1. Svara

  Ditte

  5 september 2022

  Säkert ett klokt val att stanna hemma. från festligheterna i storstan. Och Daniel misstyckte nog inte, Jodå, “finnkampen” såg vi och gladdes åt de svenska framgångarna. Men detta kan ju variera en del. Vad gäller kastgrenarna brukar ju Finland prestera bra och även i en del löpgrenar. Men lite otur var det nog. Ganska mycket . med tanke på resultatet.
  Matlagningen lät trevlig och handfast. Gott dessutom.
  Vad gäller lamm och får så avstår jag från det köttet. (Men blir jag bjuden så testar jag.)
  Härligt med så mycket blåbär.
  Har tyvärr inte sett några än.
  Kram och trevlig kväll.

 2. Svara

  Minton

  5 september 2022

  Förståndigt att stanna hemma för trängsel är inget kul. Har tittat efter svamp men det är för torrt.
  Kyckling grytan lät god och jag gillar att blanda lite av varje.
  Lammen är så fina men vad tycker Daniel om dom.
  Kramar från oss

  • Svara

   Paula

   9 september 2022

   Daniel är kungen bland fåren. Han har ju varit inne i hagen och luktat och inte brytt sig ett dugg om djuren där. En cool kille! Kyckling är så tacksamt att tillaga, man kan göra nästan vad som helst med det fina köttet! Kram och nospuss till Minton

 3. Svara

  BP

  5 september 2022

  Förstår att du var missnöjd med Finland i Finnkampen. Laget var ju förhands tippat och skulle vinna med stor marginal efter prestationerna på EM eller om det var VM;-) Såg bara lite av Finnkampen, och då var det idel segrar för det blågula som jag bjöds på.
  Helsingfors Olympiastadion är helt fantastisk. Vi bodde på Scandic hotell mittemot 2010 tror jag det var. Då var det inte renoverat. Men nu – WOW!!!
  Å du som ogillar fotboll ska väl heja på de finska tjejerna imorgon när det möter Sverige i Tammerfors???!!! Matchen är betydelselös, då Sverige redan är kvalificerat för VM och Finland inte har en chans ens till play off. Så det blir en Finnkamp till;-)

  PS. Gillar du inte lammkött på tallriken? Älskar det! Måste säga att din kycklinggryta såg otroligt mumsig ut. DS.

  • Svara

   Paula

   9 september 2022

   I min ungdom var jag ofta på Olympiastadion på olika evenemang, Jag har foton från när OS gick där på 50-talet. Så kul att man restaurerat anläggningen istället för att bygga nytt. Fotboll vet du, varken ser eller hör,,,,,inte ens hockey intresserar längre fast Finland hänger med bra.
   Jo jag älskar lammkött, bara att jag inte vill veta att just “det och det lammet” som gått i hagen är den jag äter…fånigt men vill hellre att det på tallriken är inkognito…
   Men, vi har dålig tillgång på lamm i Faluns affärer, tror jag måste in till en invandrartät förort för att där hitta åtminstone fryst lamm…importerat från Nya Zealand…

 4. Svara

  Susjos

  5 september 2022

  Synd med regn och mycket folk i stan, men mums med god mat på tallriken, och även till frysen! Men oj, du gillar inte lamm, det är gott tycker jag. Fåren i hagen är så fina att titta på dock!
  Ha en fortsatt fin vecka!
  Kram

  • Svara

   Paula

   9 september 2022

   Älskar lammkött, men vill helst inte att det ska bestå av “bekanta” djur, men det funkar det också. När djuren haft ett bra liv är det inte svårt alls att äta kött.

 5. Svara

  Mia

  6 september 2022

  Klok kvinna som stannade hemma från stan, det blir mer jobbigt än roligt att trängas med folk, både för dig och Daniel!
  Här är det som vanligt när det gäller sport, syster byter kanal fast hon tittar inte på den heller 😀 nåja, jag överlevde.
  Vi har haft en gästjägare från Skåne hos oss sen i fredags. Han brukar alltid komma upp till älgjakten och bo hos grannen men det visade sig att grannen hade fått covid, så han fick ta vårt gästrum, det gick ju bra. Vi testade oss gemensamt i söndags men det visade inget, dessutom var jakten efter fullt skytte över så han åkte hem.
  Får och lamm även här utanför altanen nu, varje dag sitter jag och studerar deras beteende, så himla roligt!!! “Vi” har fyra små lamm, en vit tacka med två svarta lamm och en svart tacka med två vita lamm, alltså dom är så söta så man vill ta in dom och bara mysa <3 sen är det ungefär 30 stycken till i varierande åldrar 🙂
  Kram på're!
  PS Maten ser jättegod ut!!!!

 6. Svara

  Anna-Lena

  6 september 2022

  Smaken är som baken.
  Jag äter gärna lamm. Tror att det är bra kött. De har levt så kort tid att de bara har hunnit äta gräs och blad, inte fått i sig en massa antibiotika som annars kan finnas i kött som vi köper. Dessutom tycker jag att det är gott förstås.
  Blåbär har jag köpt i år, men lingon har jag plockat själv. Nu har jag gjort 2 liter vattenlingon … resten får bli sylt. Ska nog plocka lite mer och frysa ner. / Anna-Lena

  • Svara

   Paula

   9 september 2022

   Jag gillar lammkött, mums, jag skojade mest om att jag inte vill äta upp mina kompisar! De jag hälsar på varje dag…Men i verkliga livet så äter jag mer än gärna kött från djur jag vet har haft ett bra liv!

  • Svara

   Anna-Lena

   9 september 2022

   Finns rekoring i Falun? Eller kan du kanske hitta lammkött att köpa av någon lokal bonde i närheten (på facebook)? När jag bodde i Falun hade jag sådan tur att jag kunde köpa lamm av en arbetskompis som hade djur. Tror inte hon har lamm längre. Det borde finnas lammkött att köpa i närheten av Sundborn. Att köpa från Nya Zeeland känns varken miljösmart eller särskilt tryggt, om man tänker på hur djuren kan ha haft det….

   • Svara

    Paula

    9 september 2022

    Ja Rekoringen finns här, men den har jag ingen nytta av. Försäljning och hämtning sker vid Falu regemente mitt i stan klockan sex på kvällen. sista bussen hem till Sundborn går 18.15 o är omöjlig att hinna med…
    Inte alltid lätt att bo på landet, bussturerna är otroligt få, på helgerna två bussar om dagen, knappt man kan åka till stan och komma hem igen samma dag. Jag får nog försöka ta reda på hur jag får kontakt med dem som håller fåren i hage här hos mig. Problemet brukar vara att de endast säljer hela och halva lamm och jag har inga stora frysar. Men tack för tipset och trevlig helg!

 7. Svara

  LillaSyster

  6 september 2022

  Jag hade som du valt skogen framför att trängas på stan.
  Maten låter och ser god ut, nytt för mig att blanda kyckling och apelsin =) Jag testar vid tillfälle.
  Jo snart är det dags att plocka in både djur, blommor och möbler för vinterförvaring.
  Du ha en bra tisdag! Kram

  • Svara

   Paula

   9 september 2022

   Jag använde koncentrarad apelsinjuice istället för färsk apelsin, behövde bara en halv deciliter för att få en fin apelsinton i såsen. Nog kan du väl hoppas på fint och skapligt varmt väder september ut? Jag tycker vi har ovanligt varmt på dagarna fast det märks inte på termometern för den är ju i skuggan.Kram

 8. Svara

  Anki

  6 september 2022

  Klokt beslut av dig att stanna hemma … trängsel är jobbigt!
  Kycklinggrytan ser fantastisk ut! Jag minns att min mamma brukade göra något hon kallade “apelsinkyckling”, Minns att den var god, men har inget recept.
  Lammkött gillar jag, men Lasse gillade det inte, så min erfarenhet att laga till det är lika med noll. 🙂
  Kram

  • Svara

   Paula

   9 september 2022

   Nu kan du passa på att lära dig tillaga lamm, det finns så mycket goda recept på nätet!Jag köper gärna detaljer med styckat kött inklusive ben, o gör mustiga grytor, det blir så gott! Vi har knappt någon tillgång av lammkött i affären, i Fredriksberg kunde vi köpa lokalt lammkött, hel- halv eller kvartslamm. Här får vi i bästa fall tag på lamm från andra sidan jorden på Willys.

 9. Svara

  Ibod11 - Ingrid

  6 september 2022

  Det var ju synd att det inte blev några festligheter i stan för din del men jag tror att du gjorde rätt i att stanna hemma. Jag tänkte på dig när jag tittade på Finnkampen. Till skillnad från dig satt jag och kände mig glad och nöjd men jag trodde att du hejade på båda lagen och att resultatet skulle vara bra hur det än blev. Men finnarna vann ju en hel del de också så lite beröm förtjänar de.
  Vilken tur att du kan trösta dig själv med tillagning av god mat, och den ser väldigt god ut. Tur också att de fina fåren är kvar och ger dig något extra fint att titta på.
  Kram

  • Svara

   Paula

   9 september 2022

   Ooonej, det är blodigt allvar när Finland och Sverige möts, oavsett vilken idrott det gäller! Att Sverige är bäst i vissa idrotter är okej, som fotboll och alpint men skidor och fri-idrott, där måste finnarna vinna annars blir jag suuur…
   Kram

 10. Svara

  Jossu

  6 september 2022

  Jag hejar också på Finland och blir på dåligt humör när vi inte lyckas. Var nog tur att jag inte kollade på Finnkampen. Tur att du kunde trösta dig med god mat, blåbär och ett besök hos dina ulliga vänner.

  • Svara

   Paula

   9 september 2022

   Tack för att jag inte behöver vara den enda som inte accepterar att Finland förlorar!

 11. Svara

  Äventyret framtiden

  6 september 2022

  Tur att jag inte såg Finnkampen, hade förmodligen gjort som du, ställt mig i köket och lagat tröstemat. Men som alltid, bästa land vinner…
  Fina bilder som vanligt Paula! Smakar blåbären som blåbär ska göra ännu eller är de vattniga?
  Kram

  • Svara

   Paula

   9 september 2022

   Tack Karin, det behövde jag höra. Förstår inte varför hornen ska växa varje gång Finland och Sverige möts! I vissa sporter går det jättebra, när Sverige är helt överlägset så har jag inga förväntningar, men, inte i fri-idrott och skidor! Basta! Blåbären är fortfarande riktigt goda, plockar bara för hand, tror att om jag gjorde det med plockare så skulle jag få med en del övermogna för visst finns de också. Är det något du saknar där nere, blåbär och andra svenska bärsorter?

 12. Svara

  Äventyret framtiden

  9 september 2022

  Hej igen Paula,

  jag saknar faktiskt inte någonting egentligen. Blåbär finns det här och andra bär går att köpa, av olika sorter. Det finns en hel del av bär här också men kanske av lite annan karaktär. Blåbär växer så höga här så de kan bli flera meter. Snudd på träd.
  Det enda jag kan sakna är sill! 🙂
  Men å andra sidan så visste jag om att när vi flyttar så anpassar vi oss. Annars kunde vi ha stannat hemma i Geta och plockat allt det som inte går att plocka här. 🙂

 13. Svara

  Ninni

  27 oktober 2022

  Trôkingt med Finnkampen – för dig då. Roligare för Sverige. Jag tänkte på dig när jag såg att det var Finnkampen på tv men jag tittade inte förstås…
  Jag får väl erkänna jag då att jag aldrig tillagat lamm och inte får heller för den delen. När jag växte upp hade vi frysen fylld med älg och griskött och ibland även nötkött. Ingen hade får i närheten heller och min mamma tycker inte om lammkött.
  Som vuxen har jag heller inte haft tillfälle att köpa lammkött och då jag aldrig smakat det så är det inget jag saknar.
  Kram.

  • Svara

   Ninni

   27 oktober 2022

   Trôkigt skulle du ju stå.

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 446
 • 770
 • 1 611 114
 • 5 044
 • 65 075
Sök här