Bloggen Läst

Och årets litteraturpristagare är…

Av
den
11 oktober 2007


Doris Lessing (bild lånad från Expressen)

Helt otroligt! En författare som jag känner till! En författare vars senaste bok “The Cleft” jag precis håller på att läsa! Det är en “ny” skapelsehistoria där kvinnorna var först på jorden!
Nu lär jag få bråttom att bli klar med den, för snart är det säkert kö på alla Doris böcker på biblan!

Den första boken av henne läste jag redan 1981 då jag var inne i en fantasy-period: “Giftermålen mellan zonerna tre. fyra och fem”
Övriga böcker jag läst är:
-En överlevandes minnen
-En god grannes dagbok
-Om de gamla kunde och de unga visste
-Det femte barnet
-Ben, ute i världen

Motiveringen från Svenska Akademien lyder:

“Den kvinnliga erfarenhetens epiker som med skepsis, hetta och visionär kraft har tagit en splittrad civilisation till granskning.”

Min erfarenhet av hennes böcker är att de är ganska olika beroende på var i sin långa produktion hon skrivit dem. Sammanlagt har hon skrivit 60-talet böcker, och jag rekommenderar varmt de två senaste jag läst!
Inga krångligheter här, lättfattligt och bra skrivet, våga ge dig på hennes böcker även om du inte normalt läser nobelförfattare!

TAGS
11 kommentarer
 1. Svara

  Helena

  11 oktober 2007

  WOW!!!!!!!!!
  Kan bara hålla med en författare som man vet vem det är och har läst!

 2. Svara

  Astrid

  11 oktober 2007

  Jag har nog inte läst något som hon skrivit.Får nog ändra på det.
  Såg att ni hade snö i luften.
  här har vi inte fått något än men det är riktig kyligt.

 3. Svara

  Carina

  11 oktober 2007

  jag har varit en bokslukare förut men datorn tog över min tid så att ögonen faller ihop när jag kommer i säng och vill läsa :s

 4. Svara

  -Anne-

  11 oktober 2007

  Min första reaktion var också: “ett namn som man känner igen!”
  Har visserligen inte läst nåt av henne, men kanske jag borde testa – eventuellt boken du läser just nu, låter som ett intressant tema.

 5. Svara

  Mia

  11 oktober 2007

  Det verkar som om alla är glada att det blev en författare som man känner igen…för en gångs skull! Det var på tiden…
  Har inte läst nåt av henne, känner åtminstone inte igen titlarna, men det ska bli av nu, säger jag som så många andra! :o)

 6. Svara

  Ingegerd

  11 oktober 2007

  Javisst, Doris Lessing har jag läst, men för länge sen. Bra idé att läsa den på engelska, måste göra det ibland för att hålla uppe läsförståelsen. På läsecirkeln finns endast svenska översättningar. Biblan är BRAAA, vår bibla trivs jag på. Ha en bra dag på Din bibbla! kramisar! (y)

 7. Svara

  jette

  11 oktober 2007

  vilken fräck bakgrund du fixat!!!!!!

 8. Svara

  EVA

  12 oktober 2007

  Har aldrig läst nåt av henne men måste ju helt klart göra det !
  Vilken ska jag börja med ? Du som har koll…
  *
  Ha en underbar helg vännen !
  KRAM EVA

 9. Svara

  Gunvor

  12 oktober 2007

  Säger som alla andra..namnet är bekant.Men har aldrig läst något av henne. Hoppas du får en skön läshelg. Du kanske också fått lite snö..det har vi. Men den går nog bort snart för nu är det en plusgrad o solsken.
  Ha det gott kram! :o)

 10. Svara

  Sylvia

  12 oktober 2007

  Det var säkert 25 år sen jag läse något av henne. Minns inte ens vad boken handlade om. Men skall absolut ta upp bekantskapen med henne igen.

 11. Svara

  Kicki

  12 oktober 2007

  Ja, Doris Lessing kände man ju igen namnet på och jag visste att jag läst nå’n bok av henne. Kollade lite i mina bokhyllor och där stod En god grannes dagbok. Det blir nog inte att jag går till biblioteket och lånar nå’t i nuläget, har alldeles för många olästa böcker som ligger och väntar.
  Kram/Kicki

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 37
 • 172
 • 1 654 284
 • 5 125
 • 66 098
Sök här