Bloggen

Stigfinnare

Av
den
10 oktober 2007

Efter den intensiva bergsklättringen jag ägnat mig åt under helgen har jag nu arbetstränat två dagar, varit på fotokurs och idag är jag äntligen ledig!

Söndagens promenad upp på berget ovanför sjön Glaningen gjordes för att eventuellt få några storslagna foton att ta med till fotokursen för utvärdering.


Efter all möda och stort besvär klättrandes som en stenget uppför kunde jag förstås konstatera att min kamera inte höll måttet på långa vägar..


Tornet längst bort är Blötbergets gamla gruvtorn, men utan bättre zoom blir bilden helt intetsägande


Det var mycket värre att ta sig nerför, jag är alltid livrädd för att halka på hal mossa och bryta benen av mig för tredje gången i ordningen

Men allt gick väl, förutom att hela kroppen men speciellt vrister och slutrygg har värkt av protest mot den omilda behandlingen mellan fredag och söndag.
Samtidigt vet jag ju att motionen blir mycket mindre omfattande när väl snötäcket lagt sig, och med dagens väderprognos i färskt minne kan detta inträffa redan under torsdagsdygnet.

Fotokursen ja, två gånger har jag varit där, och vet egentligen fortfarande inte riktigt vad jag tycker. Vi deltagare har helt olika förutsättningar, en del har enkla kameror som jag medan andra har värsta Nikonprylarna.
Däremot kan jag konstatera att med hjälp av bildbehandlingsprogram kan man göra underverk även med halvt misslyckade bilder. Jag ska försöka lära mig att ändra färgsättning så att även lite överexponerade bilder kan fixas till.
Men någon mästare på detta med fotografering blir jag nog aldrig, jag fotar hellre än bra.
Beundrar alla proffsiga fotografer bland mina vänner här på nätet, jag begriper inte hur ni lyckas lära er att hantera både kameror och bildbehandling!

Jag märker också att jag inte orkar med min hemsida lika mycket som förut.
Jag tycker fortfarande att det är jätteskoj, men de dagar jag arbetstränar eller gör något annat har jag ingen energi kvar till bloggande. Och jag vägrar ha något prestationskrav på mig att ständigt uppdatera, stresskänslig som jag är skulle det aldrig fungera.
På arbetsträningen går det skapligt, nu har datasystemen legat nere i över en vecka pga uppgradering och det har gjort att det inte funnits mycket att sysselsätta sig med, allt läggs bara på hög.
Men från måndag ska allt fungera och då finns det minsann att göra. Alla utlån och inlämningar ska registreras, böcker ska sorteras i hyllorna och skickas mellan filialer.
I helgen togs beslutet att inte lägga ner filialen, men däremot blir det en flytt till närmaste skola där det ska bli ett gemensamt folk- och skolbibliotek.
Detta gynnar kommunens ekonomi på längre sikt, men om det gynnar låntagarna är jag tveksam till. Många av de äldre låntagarna vågar inte ens närma sig en skolgård!
För att genomföra flytten är det nödvändigt med ombyggnationer så det blir inte aktuellt förrän nästa höst.
Jag ska ju bara arbetsträna till slutet av året, sen vet jag inte vad jag gör. Jag har alltså inget jobb eller anställning på biblan utan är där bara över arbetsträningsperioden.
Efter fyra veckor är det ännu för tidigt att sia om huruvida jag ska kunna jobba 25%. Just nu jobbar jag bara sex timmar per vecka….den som lever får se!

TAGS
10 kommentarer
 1. Svara

  Kicki

  10 oktober 2007

  Jag tycker du tar jättefína bilder, men bildbehandling skadar aldrig att lära sig. Säger jag som inte orkar/ids jobba med det lilla jag nu lärde mig på photoshopkursen.
  Det är så drygt och tar så’n tid.
  Oavsett hur länge du blir kvar på biblioteket, så är det ju himla bra att det går bra,
  se’n får man som sagt se.
  Du, det där med att gå utför känner jag igen. När jag plockade svampen i söndags så gick jag uppåt och neråt i branta traktorspår. När jag kom hem kunde jag knappt gå och hade nageltrång, för att jag gått och “klamrat fast” fötterna i kängorna i nedförsluten.
  Tror du verkligen att vi får snö i morgon. Berra säger att snön kommer kl 2. Jag hoppas att den inte kommer alls.
  Jag vill kunna gå ut och leta trattisar även efter älgjakten.
  Stressa inte med bloggen, vi läsare överlevde ju (även om det var svårt)t.o.m. när du inget bredband hade.
  Kramen/Kicki

 2. Svara

  Doris

  10 oktober 2007

  Jag tycker du tar såå fina bilder men jag förstår vad du menar med att kameran kanske inte är “tillräcklig”, märkte det på min kamera när jag skulle zooma när flickorna var på sin gymnastiktimme, blev så suddigt 🙁 …
  I våran kommun är biblioteket inne i skolan, jag går aldrig dit ( är ju så ofta i stan 😉 ) men det fiffiga här är att de äldres “träffar” en gång i veckan också är i skolan så då kan de passa på att få lånat då (y) .
  Tycker inte att du ska känna dig “tvingad” att blogga ( men jag känner ibland samma “tvång” )då försvinner ju glädjen och då slutar du kanske på allvar och DET vill vi ju inte 😉 !!
  Sköt om dig !
  Kramar, Doris

 3. Svara

  Mia

  10 oktober 2007

  Men Paula! Jag tycker dina bilder är jättefina! Om du gör dom bättre, blir jag bara avundsjuk… 😉
  Var rädd om dig! (f)

 4. Svara

  Ingegerd

  10 oktober 2007

  Hej Paula! Vill bara tacka än en gång för tipset om överkastet! Hämtade det i dag och är helt nöjd, det är bättre i verkligheten än på fotot (där ser man!) Skönt med ett överkast som ligger slätt pga tjockleken. Men jag kommer inte att få in det i min tvättmaskin, hmmm. (f)

 5. Svara

  Monica

  10 oktober 2007

  Att fotta är inte helt lätt, men jag tycker då du kan vara nöjd med dina. Visst är det gôrbra att man kan trixa och redigera lite om man vill.

  Jag ligger lite lågt med mitt bloggande också just nu. Det är så himla mycket på jobbet så all energi går åt till det och annat som ska skötas hemma.

  Ha det gott….kanske har ni snö i morron
  Kram

 6. Svara

  aw

  11 oktober 2007

  Häj!
  NPF = Neuro Psykiatriskt Funktionshinder, ADHD mm.
  Jag är helt imponerad av alla fina vandringsleder ni har… tack för att du fotar dem så man får hänga med på ett hörn. För övrigt hade jag velat gå den däringa fotokursen me dig.
  Och snö… inte här… vi har ju en STOR SOL över oss, fast kallt är det.
  /aw 🙂

 7. Svara

  "Ninni"

  11 oktober 2007

  En enkel kamera är bättre än ingen kamera alls och med enkla kameror och ett bildbehandlingsprogram kan man bättra bilderna så de ser lite mer ut. Men inte är det lätt med denna bildbehandling inte. Jag tycker alltid att du tar så bra bilder med din kamera så det är nog mest bara då du zoomar som du märker att den inte är så avancerad. Själv använder jag inte det så ofta men att öka kontrasten och ändra ljuset lite är ju bra att kunna använda.
  Jag tycker att du gör det jättebra som jobbar. Kan tänka mig vad trött jag själv skulle vara i samma situation. Jag som inte hinner med bloggen ändå – skriver ju oftast bara en gång i veckan. Men fortsätt skriv för din egen skull – då kan man orka fortsätta. Inte om man ska känna sig tvungen. Vi har haft så många måsten i livet ändå.
  Ha en skön helg och berätta för mig om du får snö. 😉
  Kram.

 8. Svara

  Sigge/Helena

  11 oktober 2007

  Men vad trist med allergin!!!!
  Måste bli svårt för dom att placera om sina djur.
  Skönt om i alla fall ett par av jyckarna kan bo hos er.
  Tror vi klarar oss undan dagens snöfall här. Ska visst komma regn istället.

 9. Svara

  Punatukka

  11 oktober 2007

  Jag tycker att du tar fantastiska foto,foto med KÄNSLA och ÖGA för det viktiga….så de så!Väl ingen konst med en massa finesser men känslan i bilden finns det inga “knappar” för.Förstår att du blir trött och tar detlugnt med bloggen,du gör alldeles rätt….Ta hand om det som betyder nåt som “Ada” brukar säga.Måste också säga:Loppan är bedårande i tisdagstema,mmmm!Ljuvligt gullig!
  Kram till alla pörtebor från ett kyligt sydväst,brrr!

 10. Svara

  Carina

  11 oktober 2007

  Här är en till som fotar hellre än bra.
  Kul att gå en kurs i det (y)

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 353
 • 450
 • 1 638 520
 • 5 097
 • 65 701
Sök här