Bloggen

Och nu är det vinter…

Av
den
8 januari 2022

Och nu är det vinter
…och skidan den slinter!

heter det i sången

Har ju pratat om hur kul det är att bo strax intill skidspåren och kunna följa alla duktiga motionärer som på sätt eller annat tar sig fram i spåren.
BP tyckte nog att jag var sen med bilder, och det stämmer, andra inlägg har kommit emellan, men nu så!
Här kommer ett axplock av hur det ser ut i Sundbornsbyn, på nypreparerade skidspår på ängarna

Så länge jag går längs vägen och skidåkarna är längre bort, ja då tvekar jag inte att fota.

Lite diskret vill man ju vara, så att ingen ska störa sig så jag försöker göra mig osynlig, inte helt lätt för en tjock tant i klarorange kappa…
Det är otroligt så mycket kul utrustning man numera har till förfogande, har man småbarn kan man dra dem i en slädliknande mojäng

Stilarna är lika många som utövarna, noterbart är att alla åldrar är i farten. Många pigga pensionärer, många familjer och många barn, alla åker de skidor.

Det är något märkligt med motionärer, de vill ut och röra på sig, men att lämna bilen 100 meter bort på parkeringen för att sedan gå fram till start se det vill dom inte! Nej helst ska bilen parkeras så att man spänner fast skidorna från sittande i bilen för att sedan bara glida iväg.

En del väljer andra sätt att motionera, promenad med pulka bakefter fungerar utmärkt.
Jag trodde inte så många ville åka igår när temperaturen visade på 18 kalla grader, men det verkade inte avskräcka så många.

Själva förfrös vi nästan näsorna/nosarna av oss

Alla behövde inte biltransport, bara att traska hemåt med skidorna under armen efter väl uträttat värv

När vi gick kvällspromenaden vid 7-snåret såg jag rörliga sken ute på ängarna och tänkte att nu kommer snöskotrarna dundrande.
Men inte ett ljud hördes…
Och ljuskällorna liksom guppade upp och ner…
Sen förstod jag, det var skidåkare med pannlampor

Här finns inga elljusspår, men dagens pannlampor är ju nästan lika effektiva som billjus så det funkar bra ändå!
Mia, du får tipsa dem däruppe hos dig som saknar belysning vid spåren att införskaffa bra pannlampor!

Gårdagens stränga kyla ersattes raskt till snöfall och idag har det snöat mest hela dagen.
Varenda husägare har fått motion genom att skotta snö, tror inte jag sett en enda snöslunga, här skottar man manuellt!

Men de snötunga fotona får vänta, imorgon väntar både boktips och skyltar!

Hoppas du också trivs i den vita vintervärlden!
Annars får du blunda dig igenom mina blogginlägg!

TAGS
26 kommentarer
 1. Svara

  Mirjam Halvarsson

  8 januari 2022

  Såg att en Fb-sida från Vindeln rekommenderade att åka med pannlampor när inte ljuset var tänt, det sas att det var mysigare så…men ljuset är ju tänt så länge så då måste det ju bli mitt i natten! Jag tror att dom som vill åka här i byn säkert har kommit på det där med pannlamporna 🙂
  Härliga vinterbilder i alla fall här hos dig och masar och kullor är ju duktiga på lagg, det har dom varit i alla tider t.o.m Gustaf Vasa fick ju lov att testa 🙂
  Kram på’re!

  • Svara

   Paula

   10 januari 2022

   Säfsen var ju större som skidort men här är det bara ortsbor som åker. Tror många åker till Svärdsjö för utförsåkning, bara en mil bort. Jag hoppas många ungdomar blir inspirerade av våra duktiga elitåkare så vi får bra generationsväxling/Kram

 2. Svara

  Ninni

  8 januari 2022

  Jodå idag har jag motionerat tillsammans med snöskoveln. 🙂 Glad åt att det bara varit ca -4º så det var riktigt skönt trotsatt mina luftrör inte gillade det något vidare. Det var 92% luftfuktighet och jag föredrar lite kallare och lägre luftfuktighet.

  • Svara

   Paula

   10 januari 2022

   Fördelen med att vara nattuggla och därmed sjusovare är att innan jag pallrat mig upp och ut så har grannarna redan skottat…får lite dåligt samvete ibland men dom verkar gilla o dona med det….ler
   Kramen o ta det lite lagom lugnt

 3. Svara

  ibod11 - Ingrid

  8 januari 2022

  Kul att du har lite liv och rörelse alldeles i närheten och att du kan studera olika stilar och utrustning. Förr satt ungarna i en öppen slags pulka som man kunde spänna fast sig i och dra iväg. Kanske är det skönare för barnen i en stängd variant där blåsten inte når dem.
  Det där med att fota folk är lite svårt tycker jag. Jag försöker också smyga och barn fotar jag nästan aldrig. Bara på långt håll och helst ska de vara vända bort från kameran. Det kan vara väldigt känslig och jag vill inte reta upp någon.
  Jag är så himla glad för att jag slipper skotta snö 😀
  Kram

  • Svara

   Paula

   10 januari 2022

   Jag är ju sugen ibland på att fota några söta ungar på skidor eller i pulka men det låter jag bli. Annars kan man ju fråga om lov, men det omaket orkar jag inte ta. Men de foton jag lägger in i bloggen kan knappast reta någon hoppas jag.
   Kramen

 4. Svara

  bpz3

  8 januari 2022

  Nu börjar det likna nåt:-) Jag trodde ju på ditt ord igår, men det är ju trevligare att få riktiga bildbevis också. Åsså är det då ingen trängsel alls där, jämfört med Åre med mera, där utförsåkning dominerar.
  Älskar de guppande pannlamporna. Nästan som utomjordingar på skidäventyr;-)
  Vi har också fått en decimeter snö förra natten. Noll grader istället för minus åtta. Så nej, jag klagar inte. Inte än i alla fall;-) Dessutom står jag ut med dina fina bilder också:-)

  • Svara

   Paula

   10 januari 2022

   Här finns inga slalombackar, närmaste ligger i Svärdsjö någon mil härifrån. Men längdåkningen verkar vara populär. Trodde det skulle avta när vardagen tog vid men parkeringen var full idag klockan tio så många är fortfarande lediga, eller tar sig ledigt, ler

 5. Svara

  ElisabetR

  8 januari 2022

  Härliga fina foton av skidor och solsken. Ser ut att vara perfekt för uteaktivitet. Trodde inte att det var så kallt. Fast inlandsklimatet är ju torrare och då känns inte kylan så obehaglig. Här har varit på nollan idag och grådisigt. Stora vita flingor så småningom.
  Önskar dej fortsatt soliga dagar

  • Svara

   Paula

   10 januari 2022

   Jag ligger som du ser lite efter med kommenterandet. Hittills har jag bara sett en vurpa, den såg rolig ut, o damen kravlade så småningom upp utan skador, men hon var nog lite paff själv. Skate har jag aldrig ens testat, huvaligen med långa skidor, hur skulle det kunna fungera….numera har dom tack o lov olika spår för olika stilar.
   Solen har jag inte sett men sol i sinnet har jag gott om, önskar dig detsamma

 6. Svara

  LillaSyster

  8 januari 2022

  Kallt att dra ner -18 gr I lungorna- det vill inte jag. Glad att jag ännu befinner mig på sydligare breddgrader =) Du är inte sugen på att åka lite skidor? Ha det bäst!

  • Svara

   Paula

   10 januari 2022

   Jag tyckte mycket om att åka skidor tills jag bröt vristerna. Sen gick det inte längre. Fick så ont efter varje pass o om jag ramlade så kunde jag knappt ta mig upp. Det har jag sörjt i många år, skidturerna en solig marsdag ute på myrarna i ospårad terräng med glada hundar i släptåg…Jaja, allt har sin tid! Njut av solen du, det är du värd

 7. Svara

  bpz3

  8 januari 2022

  Svar: Hahaha! Trodde jag var ensam om att tvätta på lördagar. Kunde inte förmå mig att byta till en annan dag än lördag när jag pensionerades. Och det är ju några år sedan. Å på lördagskvällar är det ju ingen annan som reserverar tiden. Det är ju inte direkt nåt jobb med tvätten heller. Det är ju tvättmaskinen som arbetar, torkskåpet och torktumlaren som jobba och maken som viker. Så det enda jag behöver göra är att fylla tvättmaskinen och stoppa in i torktumlaren respektive torkskåpet. Win-win:-)

  • Svara

   Paula

   10 januari 2022

   De flesta här i husen har egna tvättmaskiner o använder tvättstugan sällan. Kalendern var helt tom hela januari när jag gick ner för att boka tid. Men, vi har bara en normalstor maskin, tar t.ex max 3 lakan o några örngott, o en liten torktumlare. Linne hänger jag på tork i torkrummet. Dottern har något avancerat bokningssystem som görs via mobilen, glad att slippa det omaket.

 8. Svara

  Susjos

  8 januari 2022

  Brr så kallt ni har det, fast idag kanske det var lite “varmare”. Härligt att se så många som är ute och åker skidor. Mötte faktiskt två skidåkare på min promenad nere vid Brunnsviken idag, men undrar hur de klarade av gångvägen där det var plogat och sandat längre fram?
  Ha en fin söndag!
  Kram

  • Svara

   Paula

   10 januari 2022

   Ja det kan man undra! Tror du inte de hakade av skidorna o la dem på ryggen? Sundbornsborna är hurtbullar, här utövas de flesta sporter. Även på jympasidan finns det att välja på. Kram

 9. Svara

  Anna-Lena

  9 januari 2022

  Där skulle jag vilja åka skidor. Skulle passa mig perfekt. Inga branta backar! Inga träd att köra in I!
  En vit värld hos oss också. Ska skotta bort en halv dm snö efter frukost. Nollgradigt !
  Ha det gott !

  • Svara

   Paula

   10 januari 2022

   Haha, jag håller med om att det ser underbart lättåkt ut. Men kanske är det bedrägligt, för spåren fortsätter ju upp i skogen! Det är nog bara början och slutet som är så enkelt, men, man kan ju välja att åka runt runt istället för att dra till skogs!

 10. Svara

  Ama de casa

  9 januari 2022

  Jag tycker att det är fint med snön och härliga bilder, men jag nöjer mig med att titta på dom från ett varmare klimat. Den kylan vill jag inte så gärna ha 🙂

  När det kommer till snöskottning hoppas jag att det är ett avslutat kapitel för min del 😀

  Ha en skön söndag i din vintervita omgivning!

 11. Svara

  Anki

  9 januari 2022

  Härliga bilder på motionärer i skidspåren. Skidåkning är inget som lockar mig – senast det begav sig var nog första halvan av 80-talet 🙂
  Snöskottning är skönt att slippa – men jag äger ju faktiskt en snöslunga 🙂
  Skyltar kommer snart!
  Kram

  • Svara

   Paula

   10 januari 2022

   Vi åkte skidor ännu i början av seklet, härliga turer på ospårade myrar helt ensamma med lösa lyckliga hundar i marssolen. Underbara minnen att plocka fram ibland. Utför har jag aldrig testat, o min balans är så usel så det hade varit självmordsförsök.
   Kramen

 12. Svara

  Minton

  9 januari 2022

  Vilken härlig utsikt du har på skidåkarna. Har aldrig åkt skidor som vuxen.
  Kramar från oss

  • Svara

   Paula

   10 januari 2022

   Det är ingen självklarhet att åka skidor när vintrarna inte är kalla och man bor i stan. Vi flyttade ju ut från Stockholm 1995 och hamnade mitt i spenaten och kunde åka hur mycket skidor vi ville.Lite skillnad…Kram

 13. Svara

  Ditte

  9 januari 2022

  Tack för visningen! Kul att hänga med. Jag hade nog gärna tagit på mig skidor och dragit iväg. Ja, i långsam takt så jag kan tänkamig att jag fått ha ett eget spår. Eller spåra på egen hand- Ryggen vill inte att jag rör mig lika fort som jag vill.
  Kan också skratta åt dessa som helst ska ha bilen till spåret. Pust!
  Härliga bilder.
  Kram

 14. Svara

  Astrid Larsson

  9 januari 2022

  Jag är lite för feg att fota människor
  Jag får nog tuffa till mig
  För nu känns det som att jag kommit igång med bloggandet
  Det har varit lite jobbigt att föra över foton en tid
  Ny dator ny mobil och lite av lusten försvann med pandemin
  Men nu använder jag blue tooth att föra över till den stationära
  Jag började sakna att inte kunna se när t.ex Maja löpte förra gången osv
  Jag hade ju inte skrivit något sedan i våras

 15. Svara

  Paula

  10 januari 2022

  Vore kul att läsa din blogg, men har inte kvar adressen!

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 308
 • 380
 • 1 635 179
 • 5 092
 • 65 628
Sök här