Bloggen

Ojne vojne

Av
den
17 oktober 2023

Inget verkar flyta på lätt och smidigt i tillvaron, det gäller att kämpa på.
Igår var det dags för

lillprinsen att besöka hund-doktorn.
Matte var också med och hjälpte till att hålla pojken stilla under undersökningen

Det blev otäckt när sprutan kom fram och blodprov skulle tas, då ville han inte vara med längre

Nu räckte inte armstyrkorna till så vi fick tillkalla extra personal för att lyckas hålla honom stången under provtagningen.
Tänk, alla mina hundar har varit fullkomligt rabiata hos veterinären, de som annars alla har varit så himla snälla och beskedliga.
Nå, blodet kom dit det skulle till sist.
Vi skulle få svar på blodproverna direkt så vi satte oss och väntade.
Den jättegulliga unga veterinären kom tillbaka efter att hon också hade konsulterat en äldre kollega.
Man misstänker Cushings sjukdom, jag länkar till en sida där du kan läsa mer om du är intresserad.
Sjukdomen drabbar oftast äldre hundar och att hunden tappar mycket päls är ett av tecknen på sjukdomen. Det andra tecknet var ett högt levervärde som också kan tyda på denna diagnos.
Men, för att säkerställa diagnosen behövs….urinprov!
Att få fatt i urin från en mycket liten jycke, dessutom okastrerad hane som aldrig kissar mer än två droppar åt gången, det lät som en riktig utmaning
Mycket riktigt visade det sig imorse att vi gick bet på den utmaningen !
Jag gick med en burk i handen som jag försökte kila in under snoppen på honom när han lyfte på benet
Reaktionen var omedelbar varje gång, han studsade till och skuttade iväg utan att ha kissat.
Vi provade många gånger, till sist insåg jag att han faktiskt behövde få göra ifrån sig innan vi gick in igen så jag gömde burken och han fick göra som han brukar, nosa, skvätta nosa, skvätta…
Jag pratade med dottern och undrade om hon ville försöka, i så fall kunde jag komma till henne med Daniel, men hon insåg att hon nog inte skulle lyckas bättre.
Nu var goda råd dyra! Vad gör man?
Jag hade mejlkontakt med bloggkompisen Anki som sa att man faktiskt kunde ta urinprov via kateter, så hade man gjort på Muffin när han var sjuk.
Jag försökte ringa till kliniken under eftermiddagen men de hade ingen telefontid. Nu har jag istället skickat mail och bett dem återkomma.
Vi får se vart detta tar vägen, men skulle det nu vara denna diagnos han har så går den att behandla med medicin i tablettform, något han får fortsätta med resten av livet.
Det gör ju inte livet för honom krångligare, han äter ju redan hjärtmedicin, man konstaterade att han har ett starkt blåsljud på hjärtat men han behövde inte öka dosen så länge han inte börjar må sämre.
Ja oavsett människa eller hund, det är inte lätt att bli gammal, men alternativet är ju rätt trist det också!

Oavsett om han är en nakenfis !

TAGS
13 kommentarer
 1. Svara

  Synnøve Irene Kjerstad

  17 oktober 2023

  Cushings är en sjukdom som går att medicinera det är ju bra. Har en god vän med en häst som har detsamma. Stackars Daniel… inte lätt med kissprov. Hoppas du får svar på mailen snart.
  God bedring Daniel.

 2. Svara

  Bia

  17 oktober 2023

  Men oj, så jobbigt! Både med sjuk hund och att försöka jaga urinprov.
  Jag känner med både dig och Daniel! Vet ju hur det känns med fyrbenta vänner som inte mår prima… Kramar och styrka till er!

 3. Svara

  BP

  17 oktober 2023

  Pust, pust!
  Läste på länken. Märklig sjukdom, gissar att vi människor INTE kan drabbas av den. Men tack och lov går sjukdomen att behandlas med tabletter…
  Anki har alltid bra idéer. Så nu är det bara att ta reda på hur man sätter en kateder på en hund…
  Nej, det är inte roligt att bli gammal, varken för fyrbenta eller tvåbenta varelser. Men tänk om alla tvåbenta fick så mycket kärlek och omtanke som din Daniel…

 4. Svara

  Minton

  18 oktober 2023

  Stackars lille vän som tycker det är hemskt hon doktorn. Kissprov från en hane är nog omöjligt men hoppas det löser sej.
  Kramar från oss

 5. Svara

  Mia

  18 oktober 2023

  Om det nu är den sjukdomen älskade Daniel lider av, så är det ju fantastiskt att det går att behandla genom medicinering! Det där med att ta urinprov låter ju enkelt men jag vet hur det är, förbaskat knepigt men jag såg att du fått ett tips på Facebook som verkar bra, lycka till! Kram på’re

 6. Svara

  Anna i Portugal

  18 oktober 2023

  Hoppas det löser sig med urinprovet! Att bli äldre är definitivt inte alltid så kul, men som du säger definitivt roligare än alternativet. Acceptera är något en behöver vara bra på känner jag.

 7. Svara

  Anki

  18 oktober 2023

  Tänker på er och hoppas det går bra med urinprovet. Tröst i eländet är ändå att sjukdomen går att behandla med tabletter.
  Varm kram

 8. Svara

  Susie på Stjärnarve...

  18 oktober 2023

  Har ju haft 4 små hanar och 1 tik och det har hänt att man behövt ta urinprov på dom och jag håller med, det är inte lätt! Inte ens på tiken!!
  Så jag är mycket tacksam över att vi numera “bara” har en dagishund, det blir matte som får greja allt sånt besvärligt. Hon jobbar halvtid hos veterinären här i Hemse så det blir inga problem med nåt.
  KRAM-Susie

 9. Svara

  LillaSyster

  18 oktober 2023

  Lille prinsen =)
  Bra att det går att behandla. Tuff utmaning att fixa ett urinprov.
  Kram

 10. Svara

  Anna-Lena

  18 oktober 2023

  Förstår att det är jobbigt med kisseriet. Brukar vara så för äldre herrar. Hoppas attde t löser sig! Kram

 11. Svara

  Susjos

  18 oktober 2023

  Men stackars Daniel! Hoppas det löser sig med urinprovet, det kan inte vara lätt, antar att man inte vill söva honom för att ta ett urinprov… hoppas du lyckas!
  Cushings sjukdom, då tänkte jag på det motsvarande, när man inte producerar kortisol: Addisons sjukdom, som ju JF Kennedy hade, han var i stort behov av kortison istället! Ja det är mycket som ska stämma med våra och våra djurs kroppar!
  Håller tummar och tår för att han snart ska få rätt medicin lilla Daniel!
  KRAM

 12. Svara

  Ditte

  18 oktober 2023

  Oj, verkligen kämpigt. Och inte minst förstås för Daniel med alla undersökningar men givetvis även för dig.
  Hoppas och önskar att prover kan tas och att Daniel får den medicin som han behöver.
  Fint att träffa på personal som är vänliga och kan stötta.
  Kram

 13. Svara

  Ibod11 - Ingrid

  18 oktober 2023

  Men oj, lilla söta Daniel <3 Vilken traumatisk upplevelse att bli fasthållen medan nålen närmar sig. Men kanske var det ännu värre för matte att se sin kompis vara rädd. Tyvärr kan man inte förklara varför det måste göras men jag hoppas att han på hundars vis skakade av sig allt ganska snart och var glad igen. Jag hoppas att det fungerar bra med urinprov via kateter och att han snart ska få diagnosen bekräftad och börja medicineringen. Vi kan konstatera att det inte är lätt att bli äldre men att det trots det finns mycket glädje i livet.
  Jag skickar ett fång värmande kramar till både dig och Daniel <3

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 441
 • 559
 • 1 651 873
 • 5 116
 • 65 975
Sök här