Olen lukenut / Jag har läst

Ei saa elvyttää Bokomslag Ei saa elvyttää
Heidi Mäkinen
romaani
Karisto Oy
2020
245

Auri ei ole kuka tahansa vanhus. Hän on hammaslääketieteen professori emerita, jonka elämän pääsisältö on ollut työ. Mies jag tytär ovat menneet siinä sivussa. Kahdeksankymppisenäkin Aurissa on edelleen tyyliä: hän pukeutuu huolellisesti, lakkaa kyntensä ja antaa tutun taksikuskin kyyditä Stockmannille ostoksille. Hän pelkää ainoastaan havaantumista, yksin kuolemista ja vieraiden ihmisten armoille joutumista. Huimapäisesti hän päästää eleganttiin kotiinsa Natalian, sattumalta kohdalle osuneen niin sanotun opiskelijan, ja pyytää tältä pikku palveluksia avokätistä korvausta vastaan. Kun Auri on tutustunut Nataliaan paremmin, hän tohtii pyytää tältä hieman isompaakin palvelusta.

Synkeänhauska tarina vanhastarouvasta, joka on tottunut päättämään itse elämästään - loppuun asti
Tässä Mäkisen uudessa romaanissa kirjailijan persoonallinen. hivenen sarkastinen ääni saa uusia sävyjä hänen tarkastellessaan vanhuskysymystä hiukan vinosta näkökulmasta.

0

7 Comments:

 1. Oj,oj,oj låter intressant men det tog en kvart att läsa stycket. Många ord många gånger. Njaaa, det får nog vara. Jag börjar nog med sagoböcker om jag ska läsa finska. Har inte tålamod att staka mej fram. I vanliga fall läser jag ganska fort.
  Ha det gott ;-).

 2. Låter väldigt spännande! Tror jag… ;-)

 3. fin header, Mäkinen finns nog på biblioteket i Göteborg

 4. Kan ju inte språket, alltså står jag över! Du tyckte vi skulle ha robotgräsklippare, men vi har alldeles för stor tomt för det. Hela 4700 kvm + hela diket (150 m) utanför, så det skulle bli lite komplicerat…..
  KRAM/Susie

 5. Tack för boktipset, blev mycket intresserad. Populär bok här, tydligen: biblioteken i Åbo och de närmaste orterna har inalles 39 exemplar, alla är utlånade. Reserverade boken, är nr 8 i kön.
  Läser just nu “Hur mår fröken Furukura?” av Sayaka Murata. Rekommenderas. Låt dig inte skrämmas av att det står “feelgood” i en del recensioner på webben. Boken är enligt min åsikt inte någon renodlad mysbok utan mycket mycket mer.
  “En katts resedagbok” av Hiro Arikawa rekommenderar jag också. Är bergsäker på att du skulle gilla den!
  Om jag har en japansk period? Nej, det är en slump att jag nu läst två böcker med japansk miljö. Trevligt!

  • Oh så kul, gissa vilken bok som står på tur hos mig?? Jo Hur mår fröken Furukura?! Jag gillar böcker från Asien, läst några koreanska och kinesiska och japanska genom åren. Hade missat att denna kallas feelgood.,.,det var ju bra! Kattens resedagbok ska jag notera, tack för tips. Just nu är jag i 1850-talets gruvor i Värmland, men vill gärna stiga upp på marknivå snart igen!

Kommentera